Cele mai citite
 


A fost inaugurat SMURD Harghita
marţi, 13 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) a devenit, luni, operaţional şi în Harghita, la ceremonia de inaugurare fiind prezent şi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat.
Festivitatea de operaţionalizare a avut loc la Miercurea Ciuc, pe platoul din faţa Palatului Administrativ şi a inclus luări de cuvânt şi o defilare a maşinilor SMURD şi a celor de pompieri.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat că această zi este una importantă pentru judeţul Harghita şi pentru Regiunea 7 Centru unde, în prezent, doar Covasna nu are operaţionalizat SMURD-ul.
'Pe plan judeţean, acest lucru are o semnificaţie deosebită pentru că se integrează deja în sistemul creat la nivelul Regiunii 7 Centru. (...) Harghita se află la începutul SMURD. Cu siguranţă nu se va limita la cele trei maşini şi va creşte numărul echipajelor şi sperăm, când o să avem medici destui la Unitatea de Primiri Urgenţe, să asigurăm şi un echipaj de terapie intensivă mobilă', a afirmat dr. Raed Arafat.
El a remarcat faptul că una dintre cele trei maşini SMURD din Harghita a fost cumpărată datorită eforturilor primăriei Topliţa şi altor patru consilii locale învecinate, subliniind că este extrem de importantă implicarea autorităţilor locale în acest domeniu.
Subsecretarul de stat a anunţat că trei membri ai SMURD Mureş se vor afla în Harghita pentru două săptămâni şi vor însoţi echipajele SMURD de aici, pentru 'a fi siguri că acestea se integrează şi lucrează la nivelul dorit'. Dr. Raed Arafat a mai spus că cele trei maşini sunt legate prin sistemul de telemedicină, de centrul regional Târgu Mureş, ceea ce înseamnă că fiecare echipaj va putea transmite electrocardiograme, date şi, în curând, imagini de la locul accidentului.
Prim adjunctul şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, gen Liviu-Viorel Nemeş, a afirmat că prin inaugurarea SMURD Harghita 'apare un surplus în siguranţa cetăţeanului, în a asigura un răspuns rapid, în orice situaţie extrem de dificilă'.
La rândul său, prefectul Harghitei, Ladanyi Laszlo-Zsolt, a subliniat că este extrem de importantă existenţa unui sistem integrat de management al situaţiilor de urgenţă, ţinând cont că Harghita este un judeţ cu un caracter preponderent montan, cu zone foarte greu accesibile.
Prezent la ceremonie, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a precizat că în acest judeţ cetăţeanul se află mai presus de toate, iar autorităţile trebuie să colaboreze pentru a oferi servicii de calitate.
SMURD Harghita va opera cu trei maşini de intervenţie, la Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Topliţa. Pe aceste autospeciale se vor afla echipaje de paramedici, pregătiţi să acorde primul ajutor medical, dar şi să intervină pentru descarcerare. Decizia privind trimiterea unui echipaj SMURD la o intervenţie va fi luată de medicul coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc.
De asemenea, conducătorul echipajului de pe maşinile SMURD va putea lua legătura, dacă situaţia o impune, cu SMURD Târgu Mureş pentru trimiterea în zonă a elicopterului SMURD.
Şeful SMURD Harghita este căpitanul Cristian Buhăianu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vaslui: SMURD inaugurat în judeţ Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Vaslui - echipaje de prim-ajutor Vaslui şi Bârlad a fost inaugurat, vineri, în prezenţa subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat şi a autorităţilor judeţene.
Harghita: SMURD Gheorgheni a fost operaţionalizat în prezenţa Ministrului Apărării Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Gheorgheni a fost operaţionalizat, sâmbătă, în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), general de brigadă Ioan Baş, şi a secretarului de stat în Ministerul...
Alba: Noi autospeciale şi ambulanţe SMURD, în valoare de peste 3,3 milioane de lei, în dotarea ISU Patru autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă, cu posibilităţi de intervenţie în zone greu accesibile şi la fond forestier, şi trei ambulanţe SMURD, de tip B2, în valoare totală fiind de peste 3,3 milioane de lei, vor intra în acest an în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Unirea'...
Vrancea: Raed Arafat a inaugurat SMURD Vrancea Focşani, 5 feb /Agerpres/ - Subsecretarul de stat Raed Arafat a inaugurat, vineri, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.
Satu Mare: Echipaj de terapie intensivă mobilă la SMURD Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Satu Mare a pus în funcţiune un echipaj de terapie intensivă, pe o ambulanţă achiziţionată din fonduri europene, a anunţat marţi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare.
SMURD a efectuat peste 160.000 de intervenţii de la înfiinţare Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Bucureşti a efectuat, în cei trei ani de la înfiinţarea sa, 160.707 intervenţii de urgenţă, acordând asistenţă medicală la 124.229 de persoane.