Cele mai citite
 


Simpozion privind oncologia digestivă
marţi, 7 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gastroenterologie
 

Bucureşti, 7 aprilie /Agerpres/ - La Bucureşti se desfăşoară între 1- 4 aprilie cea de-a XI-a ediţie a simpozionului secţiunii române a IASGO (International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists), prestigioasă asociaţie internaţională al cărei profil principal este de oncologie digestivă, reunind chirurgi, gastroenterologi şi oncologi.

Prof. dr. Irinel Popescu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că specialiştii români au avut totdeauna de învăţat de la aceste manifestări, iar un număr important de comunicatori români au putut să-şi prezinte lucrările la aceste manifestări, o parte dintre lucrări fiind publicate în revista Hepatogastroenterology.

"De aceea, considerăm că a continua şi chiar a amplifica colaborarea cu IASGO nu poate fi decât benefică pentru toate cele trei specialităţi interesate din ţara noastră", a spus Irinel Popescu.

El a adăugat că "în România chirugia ficatului a făcut mari progrese în ultimii 20 de ani, ajungându-se ca în prezent să se efectueze de rutină rezecţii hepatice majore în mai multe centre din ţară şi să ne apropiem de 200 de transplante hepatice în Institutul Clinic Fundeni".

Prof. dr. Irinel Popescu apreciază că scopul formării specialiştilor cu acest profil îl constituie crearea unei reţele naţionale de chirurgie hepato-bilio-pancreatică prin înfiinţarea unor compartimente cu acest profil în cadrul secţiilor de chirurgie
generală. Acesta a făcut referire şi la un alt subiect important care va fi abordat în cadrul simpozionului, chirurgia oncologică, devenită şi ea specializare medicală cu o durată de doi ani de pregătire.

"Personal, consider chirugia oncologică inserată în cadrul reţelei de chirurgie generală naţională, sub aceeaşi formă a compartimentelor. Două sau trei institute oncologice nu pot acoperi necesităţile acestui tip de chirurgie foarte răspândit şi cu un impact atât de mare asupra prognosticului", a opinat realizatorul primului transplant hepatic din România. El consideră că afecţiunile cancerigene din sfera gastrică ar trebui tratate separat în centrele de chirurgie generală de o echipă multidisciplinară chirurg, oncolog, radioterapeut.

In legătură cu succesele înregistrate în tratamentul afecţiunilor oncologice din sfera gastrică, prof. dr. Irinel Popescu a reliefat că au fost făcute progrese importante în cancerele colorectale, care, surprinse în faze incipiente, cu tratamentele actuale pot să ajungă la o rată de vindecare de 90%. A crescut rata de supravieţuire şi în cazul cancerelor cu metastaze.

Progrese modeste sunt în cazul cancerelor de esofag şi de pancreas, în toată lumea derulându-se cercetări. Şi la Institutul Clinic Fundeni există o bancă de tumori şi se fac cercetări în domeniul cancerului de pancreas, în speranţa unor descoperiri la nivelul genomului uman, a evidenţiat prof. dr. Irinel Popescu.

Ca preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), prof. dr. Irinel Popescu a spus că banii sunt puţini, dar în opinia sa nu trebuie redus accesul pacienţilor români la metode moderne de tratament, pentru că atunci va trebui să li se plătească tratamentele în străinătate.

Tratamentele sunt asigurate de medici, care trebuie să fie pregătiţi, lipsa accesului la aceste tratamente şi tehnici noi îi deprofesionalizează, iar pe medicii tineri îi determină să plece peste hotare, consideră Popescu.

Simpozionului este însoţit de cel de-al doilea curs al ISSO (Şcoala Internaţională de Chirugie Oncologică), care va aborda endoscopia intervenţională în afecţiunile tubului digestiv şi în afecţiunile hepatice şi anatomia chirugicală a lobului caudat, şi de o expoziţie medicală specializată.

Organizat de secţiunea română a IASGO, Fundaţia pentru Chirugia Ficatului, Societatea Română de Endoscopie Digestivă, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi de Universitatea de medicină şi farmacie "Carol Davila", simpozionul reuneşte nume de prestigiu în domeniu. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Irinel Popescu: Îmi doresc ca în medicina românească să se facă mai multă cercetare fundamentală Profesorul Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din România, îşi aniversează vineri ziua de naştere.
Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu: Transplantul hepatic şi cercetarea au crescut şansele de supravieţuire ale bolnavilor De la începutul acestui an au avut loc mai multe evenimente la care a participat şi Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacek" din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi care marchează aspecte din activitatea centrului. Despre aceste evenimente şi preocupările specialiştilor a...
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
ŞTIINŢÃ: Primul transplant hepatic din România Primul transplant de ficat efectuat în România a avut loc în 1997, la Institutul Clinic Fundeni (în prezent centrul de Chirurgie Generală şi Transplant hepatic Fundeni). Autorul acestei intervenţii este prof. dr. Irinel Popescu.
Noutatile in chirurgia hepato-bilio-pancreatica si transplant hepatic, prezentate la Simpozionul HBP 2015 In perioada 25 - 28 martie 2015, la World Trade Center din Bucuresti, va avea loc cea de-a 10 editie a Simpozionului Asociatiei Romane de Chirurgie-Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic, eveniment la care sunt asteptati sa participe peste 400 de specialisti din urmatoarele domenii: chirurgie...