Cele mai citite
 


O nouă politică de preţ la medicamente
marţi, 7 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 7 aprilie /Agerpres/ - Noua politică de preţ a Ministerului Sănătăţii determină scăderi semnificative la costurile medicamentelor.

Astfel, se înregistrează scăderi importante la medicamentele din lista B, compensate în proporţie de 50% sau 90% pentru pensionarii cu pensii de maximum 600 lei, listă care cuprinde 260 de Denumiri Comune Internaţionale (DCI) şi 650 de denumiri comerciale.

Pentru antihipertensive de ultimă generaţie preţurile sunt mai mici cu 10-18% iar pentru medicamentele de diminuare a colesterolului, tot de ultimă generaţie, preţurile au scăzut cu până la 64 de lei pe cutie. Preţul la Sortis de 40 mg a scăzut de la 71,76 la 51,49 lei iar la Crestor de 40 mg - de la 205,08 la 140,25 lei. Importante micşorări de preţuri - de până la 329 lei/cutie - au avut loc şi la medicaţia pentru tratamentul infertilităţii.

Antiinflamatoarele de generaţie nouă înregistrează scăderi de până la 29%, medicamentele pentru osteoporoză - de până la 24% şi cele antiastmatice - până la 15%.

Medicamentele de pe lista C - din programele naţionale de sănătate -, cu compensare de 100% - beneficiază de creşterea bugetului alocat prin reducerea preţurilor.

Astfel, preţul Interferonului, necesar în tratamentul hepatitei, scade cu până la 26% iar cel al Epoetinei - până la 37%. Medicamentele pentru boli psihice înregistrează şi ele scăderi de preţ. De exemplu, Amisulprid va fi cu până la 43,5% mai ieftin.

Din punctul de vedere al consumului în România, analiza preţurilor cumulative la primele zece produse relevă o reducere cu 13% (printre care Lipanthyl, Zyprex, Plavix, Prestarium, Detralex, Glivec, Tertensiv).

Potrivit ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, cele mai mari reduceri pe grupe terapeutice se înregistrează la bolile cardiovasculare, unde scăderea este de până la 34%, urmate de cele ale sistemului nervos, sânge, tract digestiv, antiinfecţioase. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS precizează că va duce o politică fermă în privinţa preţurilor medicamentelor, în favoarea pacienţilor şi bugetului Ministerul Sănătăţii va duce o politică fermă în privinţa preţurilor medicamentelor, în favoarea pacienţilor şi a bugetului asigurărilor sociale de sănătate, afirmă reprezentanţii MS.
Ion Bazac: Decizia de încetare a contractelor unor manageri de spitale nu este politică Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Ministrul sănătăţii, dr.Ion Bazac, susţine că "decizia de încetare a contractelor unora dintre managerii din spitalele publice nu este nici politică, nu aparţine nici ministrului Sănătăţii, ci comisiilor desemnate prin lege'', se arată într-un comunicat rmis, marţi, AGERPRES...
Vlad Voiculescu: Ieftinim majoritatea medicamentelor, în trepte, pentru a evita o criză Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că vor fi ieftinite majoritatea medicamentelor emise pe bază de reţetă, în trepte, cel mai probabil începând din primul trimestru al anului viitor.
Organizaţiile de pacienţi cer măsuri urgente pentru stoparea exportului paralel de medicamente Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a solicitat marţi Ministerului Sănătăţii să ia măsuri urgente pentru stoparea exportului paralel de medicamente.
Reţeaua Română de Reducere a Riscurilor cere Ministerului Sănătăţii dovezi privind seringile distribuite Reţeaua Română de Reducere a Riscurilor (RHRN) cere Ministerului Sănătăţii, printr-o scrisoare deschisă, să retragă afirmaţiile referitoare la faptul că ar fi distribuit seringi din banii de la buget încă de la începutul anului sau să dovedească aceste afirmaţii cu documente.
Iaşi: Specialiştii CNI şi ai Ministerului Sănătăţii amână decizia privind amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţe O echipă de arhitecţi de la Compania Naţională de Investiţii şi specialişti din Ministerul Sănătăţii s-a aflat vineri la Iaşi pentru a discuta cu autorităţile locale despre amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţe, fără a se ajunge însă la luarea vreunei decizii.