Cele mai citite
 


Studenţii şi cercetătorii români de peste hotare pledează pentru salvarea Institutului Cantacuzino
joi, 15 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Studenţii şi cercetătorii români aflaţi la stagii universitare peste hotare sunt împotriva demolării şi desfiinţării Institutului Cantacuzino, se arată într-un comunicat de presă al Ligii Studenţilor Români din Străinătate remis miercuri AGERPRES.
LSRS susţine că va iniţia în cel mai scurt timp, alături de alte organizaţii din societatea civilă, o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii şi primului ministru prin care va cere revitalizarea imediată a activităţii Institutului Cantacuzino şi reluarea producţiei la scară largă, în parametrii de acreditare prevăzuţi de Uniunea Europeană şi în scopul asigurării viabilităţii financiare a Institutului pe termen lung.
Studenţii de la LSRS consideră că este 'inadmisibil' ca singurele soluţii pentru viitorul acestei instituţii de prestigiu mondial să fie desfiinţarea şi demolarea sa.
'Institutul 'Dr. Ion Cantacuzino' are importanţa unui obiectiv strategic al României, cu o istorie de peste 100 de ani. Institutul a produs vaccinurile şi serurile necesare armatei încă din timpul primului război mondial. Până în 1989, producea circa 400 de seruri şi vaccinuri, care erau folosite pentru vaccinarea cetăţenilor României, care datorează astfel în multe cazuri viaţa şi sănătatea lor Institutului Cantacuzino. Mai mult, numeroase boli precum holera şi tuberculoza au fost tratate şi eradicate prin eforturile Prof. Dr. Ion Cantacuzino şi ale colaboratorilor săi, iar cercetările privind transformarea bacteriilor şi virusul poliomielitic au înregistrat chiar premiere mondiale, contribuind la creşterea prestigiului instituţiei şi admiterea sa în celebra reţea de institute Pasteur', susţin studenţii.
În opinia semnatarilor comunicatului de presă, din cauza diverselor reglementări care au limitat producţia internă, ?autorităţile au crescut importurile forţate de vaccinuri cu efecte scăzute în rândul populaţiei şi costuri ridicate la bugetul de stat, obligând astfel Institutul Cantacuzino să acumuleze datorii.
Potrivit conducerii LSRS, datoria autorităţilor era să facă investiţiile de capital necesare şi să asigure retehnologizarea liniilor de producţie pentru a întruni normele internaţionale, obligaţie asumată inclusiv prin acorduri specifice ale României cu Uniunea Europeană.
'Comunitatea tinerilor români de peste hotare califică astfel drept inacceptabilă atitudinea Ministerului Sănătăţii şi a altor autorităţi abilitate prin care se intenţionează abandonarea moştenirii culturale şi ştiinţifice a Institutului Cantacuzino şi se sacrifică interesul naţional pentru satisfacerea unor interese private pe termen scurt. În contextul socio-politic al globalizării, cu permanente pericole şi ameninţări inclusiv de tip terorist, este spre beneficiul tuturor ca Statul Român să poată răspunde întotdeauna epidemiilor în mod alert şi fără a depinde de producătorii străini. LSRS face un apel către întreaga comunitate medicală autohtonă şi asociaţiile româneşti de studenţi şi tineret din ţară şi din străinătate , pentru susţinerea unui protest public comun în legătură cu situaţia gravă a Institutului Cantacuzino', se arată în comunicat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studenţii francezi care fac Medicina în România puşi în dificultate la întoarcerea în ţara lor / L'Alsace/ Mulţi studenţi francezi la Medicină care vor să-şi facă studiile în România au probleme la întoarcerea în Franţa. Mulţi dintre ei preferă să nu-şi termine studiile în România. La sfârşitul anului 5, se întorc în Franţa pentru a trece Examenul de Clasificare Naţională (ECN), ceea ce le va permite să-şi...
Cluj: Masterclass Neurochirurgical pentru studenţi şi rezidenţi, ce va reuni specialişti de talie mondială Neurochirurgi din ţară şi străinătate se reunesc la Cluj, în perioada 18-20 februarie, într-un masterclass dedicat studenţilor medicinişti şi rezidenţilor.
Studenţii la Medicină cu bursă de la stat şi rezidenţii ar putea fi obligaţi să facă practică în ţară Studenţii la Medicină care au bursă de la stat, precum şi rezidenţii ar putea să fie obligaţi, printr-un contract instituţional, să facă practică în România cel puţin pe perioada celor şase ani de facultate şi a cel puţin cinci ani de rezidenţiat, potrivit unui proiect care urmează să se concretizeze...
Studenţii de la UMF "Carol Davila" anunţă, pentru sâmbătă, o nouă acţiune pentru salvarea Institutului "Cantacuzino" Bucureşti, 3 apr /Agerpres / - Studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti anunţă, pentru sâmbătă, o nouă acţiune pentru salvarea Institutului "Cantacuzino".
Dacian Cioloş către studenţi: Vă încurajez să vă implicaţi în societate Premierul Dacian Cioloş i-a îndemnat, luni, pe studenţii care au participat la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj să se implice în comunitate şi să se formeze şi ca oameni ai societăţii.
Raed Arafat: Important este ca studenţii români care pleacă să studieze afară să aibă curajul să revină Este important ca studenţii români care pleacă să studieze în afară să aibă, după absolvire, curajul să se întoarcă în ţară şi să contribuie la dezvoltarea ţării, în departamentele în care au acumulat expertiză, a declarat marţi seară secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.