Cele mai citite
 


Noua politică a medicamentului
marţi, 7 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 7 aprilie /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat, miercuri, că începând cu 1 aprilie preţurile la medicamente scad în farmacii în medie cu 10% la medicamentele din import.

La produsele româneşti a fost înregistrată o creştere în medie de un leu pe produs.
Din analizele realizate de Ministerul Sănătăţii noua politică de preţ a medicamentului va genera o economie de 110 milioane euro, bani care vor fi utilizaţi, potrivit ministrului, pentru programele naţionale existente şi pentru altele noi.

"Noua politică a medicamentului elimină o serie de disfuncţionalităţi şi ambiguităţi", a spus ministrul. Potrivit acestuia, principalele măsuri prevăzute sunt: stabilirea preţului minim la nivel european şi eliminarea tuturor excepţiilor; preţul de referinţă va ţine seama de preţurile cele mai mici din 12 ţări europene; se va încuraja prescripţia generică pe bază de denumire comună internaţională (DCI); eliminarea discrepanţelor din piaţa farmaceutică prin actualizarea preţurilor din producţia internă în aceleaşi condiţii cu cele din import; stabilirea preţurilor la un curs unic luat în considerare la adoptarea bugetului naţional; calcularea tuturor preţurilor în lei; recalcularea anuală a preţurilor şi revizuirea cotelor de adaos pe întreg lanţul de distribuţie şi eliminarea diferenţelor dintre producătorii externi şi autohtoni.

"Noul ordin rezolvă şi una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat industria farmaceutică şi anume lipsa echidistanţei. Este absolut normal să dezvoltăm un cadru care să permită un tratament egal pentru toţi cei care distribuie medicamente pe piaţa românească, fie că sunt autohtoni sau importatori", a spus Ion Bazac.

Actualele preţuri la medicamente vor fi valabile până la 31 decembrie, inclusiv, urmând ca de la 1 ianuarie 2010 să se recalculeze.

Ion Bazac a spus că această politică de preţ este foarte nouă, se va analiza pe toată perioada şi dacă va fi necesar se vor aduce corecţii. România avea preţuri la medicamente extrem de mari şi a fost necesară această măsură, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Săptămâna viitoare, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii vor trimite echipe de control în farmacii pentru a vedea cum a fost aplicată această măsură.

In catalogul de medicamente din România (CANAMED) există 6.000 de medicamente. Pentru 25% dintre produsele româneşti preţurile au crescut, pentru altele au scăzut.
Ion Bazac a mai spus că, într-o perioadă economică dificilă, sănătatea populaţiei este extrem de importantă, iar accesul la medicamente trebuie să fie cât mai facil.

"Mai mult decât atât, considerăm că principalul câştig al acestei măsuri este faptul că aşezăm sistemul pe o platformă modernă, europeană şi care nu va mai trebui ajustată în viitor", a spus ministrul Sănătăţii.

La rândul său, preşedintele CNAS, prof. dr. Irinel Popescu, a menţionat că CNAS este principalul beneficiar al acestei strategii. El a afirmat că se înregistrează o creştere a consumului de medicamente, ceea ce este bine pentru că înseamnă că populaţia are acces la medicamente şi a precizat că nu va exista niciun plafon la farmacii şi niciun buget de practică medicală la medicii de familie.

"Consumul de medicamente în România este estimat la trei miliarde de lei", a precizat preşedintele CNAS.

Totuşi, potrivit lui Irinel Popescu, consumul de medicamente trebuie controlat. Acest lucru se va face prin informatizare şi extinderea programelor şi protocoalelor care permit o cunoaştere exactă a consumului. Totodată, prin intermediul programelor se poate avea şi o situaţie exactă a numărului bolnavilor, iar producătorii pot reduce preţurile la medicamente.

Reducerile la medicamente sunt la unele foarte importante. Astfel, la Lista A, care cuprinde medicamente compensate 90% şi are în componenţă 156 de denumiri comune internaţionale, 1.460 denumiri comerciale, reducerile sunt de până la 17,7% la nitroglicerină, iar la antihipertensive cum ar fi Norvasc, preţul scade cu aproximativ 50%. La Enalapril, în funcţie de producător, scăderile de preţuri sunt între 1 şi 37 lei, cu maxim procentual de până la 67%.

Scăderi importante sunt şi la medicamentele utilizate pentru scăderea colesterolului tip Simvastatin, iar în funcţie de producător scăderile sunt între 1 şi 49 lei. La Zocor, de la 1 aprilie, preţul va fi de 6,32 lei faţă de 20,91 lei până la această dată.

Efectele preconizate la medicamentele cuprinse în Lista A relevă că la antibiotice, la unul dintre cele mai frecvent folosite produse în România, Augmentin, scăderile de preţ au fost într-un procent de 48,5% reprezentând scăderi de preţ între 1,5 şi 20 lei.

La antiinflamatoare nesteroidiene, precum Diclofenac s-au înregistrat scăderi între 45 şi 63% respectiv între 4 şi 19 lei.

Până la această nouă reglementare de preţ produsele generice apărute pe piaţă, la scurt timp după expirarea patentelor, au înregistrat în România, în multe cazuri, preţuri mai mari decât preţul medicamentelor originale. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România pe penultimul loc la consumul de medicamente în UE Sistemul de sănătate al României a regresat pe penultima poziţie dintr-un grup de 33 de ţări europene studiate, relevă raportul anual al 'EU Consumer Healthcare Index ', au precizat reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), luni, într-o conferinţă de presă...
Mihaela Udrea (MS): Cataloagele privind preţurile la medicamente vor intra în vigoare la 1 iulie Cataloagele privind preţurile la medicamente vor intra în vigoare la 1 iulie, a declarat vineri, cu prilejul unei dezbateri, directorul în Ministerul Sănătăţii Mihaela Udrea.
Marea Britanie: companiile farmaceutice exploatează o "portiţă" legală pentru a creşte preţurile medicamentelor Companiile de medicamente au fost acuzate de 'jaf la drumul mare' în dauna sistemului naţional de sănătate (NHS), după ce acestea s-au folosit de o 'portiţă' legală pentru a creşte preţurile la medicamente, în unele cazuri cu până la 2.000 de procente, relatează The Independent.
Ministrul Vlad Voiculescu: Va fi dat un ordin care reglementează preţurile la medicamente Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat marţi că, în următoarele zile, va fi dat un ordin care să reglementeze preţurile la medicamente, precum şi alte aspecte care să asigure accesul pacienţilor la medicamente.
Eugen Nicolăescu: Toate programele naţionale vor fi gestionate de Ministerul Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat vineri, la Oradea, că instituţia pe care pe o coordonează a luat decizia să gestioneze absolut toate programele naţionale, iar finanţarea, indiferent de sursă, să fie asigurată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Preţul medicamentelor ar putea creşte Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Cristian Irimia a declarat, joi, că noul Ordin al MS privind modul de calcul al preţurilor la medicamente este în dezbatere, iar deocamdată medicamentele nu se vor scumpi.