Cele mai citite
 


Mecanismele acţiunii arsenicului împotriva unei forme grave de leucemie
joi, 15 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

Arsenicul, otravă folosită de peste 3 000 de ani, se dovedeşte foarte eficient împotriva unei forme grave de cancer a sângelui: rămânea de explicat cum, lucru pe care l-a făcut o echipă de cercetători francezi, informează AFP.

Rezultatele cercetărilor echipei lui Hugues de The, susţinute de Liga franceză împotriva Cancerului, au apărut marţi în revista americană de specialitate Cancer Cell.

Arsenicul, folosit încă din Grecia antică pentru tratarea tusei, leprei sau a sifilisului, se foloseşte în prezent pentru tratarea şi vindecarea leucemiei acute promielocitare, formă rară şi foarte gravă de leucemie, care apare la orice vârstă (în Franţa există circa 100 de cazuri noi pe an). Dezvoltarea acestui tip de leucemie se caracterizează prin fuziunea proteinelor PML şi RARA. Proteina de fuziune PML/RARA?determină leucemia celulelor, de unde numele de oncoproteină. Uimitoarea eficacitate a trioxidului de arsenic (As2O3) în tratarea acestei forme de leucemie a fost pusă în evidenţă în anii 1990, în China.

Se ştie, datorită cercetărilor precedente ale profesorului de The, că acest derivat al arsenicului ucide celulele suşă canceroase, distrugând proteina care le menţine. Însă mecanismele nu erau până acum prea clare. Cercetătorii francezi le clarifică acum: arsenicul provoacă un 'stres oxidant' şi favorizează aglutinarea proteinelor PML/RARA, creând legături puternice între ele. Legăturile favorizează apoi fixarea unei peptide numite SUMO şi declanşează distrugerea proteinei anormale PML/RARA. Simultan, arsenicul se fixează direct pe această proteină toxică, favorizând distrugerea sa.

'Acţiunea arsenicului în cazul acestui tip de leucemie reprezintă unul din cele mai bune exemple de înţelegere a bazelor moleculare ale unui tratament anticanceros prin care pacienţii se vindecă definitiv. Este şi un model de tratament pentru alte cancere', conchide Hugues de The.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Metodă de frânare a evoluţiei unei forme de leucemie, descoperită de cercetători portughezi O echipă ce cercetători portughezi a identificat o metodă de frânare a evoluţiei unei forme de leucemie care afectează mai ales copiii, relatează vineri ziarul spaniol 'ABC'.
Cercetători australieni au anunţat un succes important în lupta împotriva cancerului pulmonar O echipă de oameni de ştiinţă australieni a anunţat miercuri descoperirea naturii proteinelor implicate în diviziunea celulară în cazul cancerului de plămân, descoperire care reprezintă un important succes în lupta împotriva acestei maladii, informează Xinhua.
Miliardarul american Sean Parker alocă 250 de milioane de dolari unei iniţiative de luptă împotriva cancerului Sean Parker, antreprenor din Silicon Valley care a participat la înfiinţarea serviciului Napster, a anunţat lansarea unui institut de imunoterapie cu o finanţare de 250 de milioane de dolari pentru a dezvolta tratamente împotriva cancerului, scrie theverge.com.
Cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui test de sânge 'universal' care ar putea depista cancerul Cercetători din Marea Britanie lucrează la dezvoltarea unui test de sânge "universal" pentru a detecta cancerul. Denumit Lymphocyte Genome Sensitivity, testul a fost aplicat până acum pe pacienţi cu melanom, cancer pulmonar şi cancer de colon, identificând acurateţe stările maligne şi precanceroase,...
Paracetamolul poate dubla riscul de îmbolnăvire de leucemie Luarea regulată a paracetamolului poate dubla riscul de îmbolnăvire de o formă rară de cancer a sângelui, de la 1% la 2%, la persoanele de peste 50 de ani conform unui material publicat de The Telegraph.
Bolnavii de cancer trataţi cu chimioterapie dezvoltă rezistenţă la acest tratament Chimioterapia face ca pacienţii să dezvolte rezistenţă la acest tip de tratament, ceea ce diminuează eficienţa tratării cancerului, avertizează revista ştiinţifică britanică Nature Medicine în ediţia sa de luni.