Cele mai citite
 


COPAC sprijină pacienţii nemulţumiţi de costurile medicamentelor
joi, 15 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) atrage atenţia asupra situaţiei extrem de grave în care au ajuns pacienţii nevoiţi să plătească mult mai mult pentru tratamente după ce a fost schimbat mecanismul de compensare al medicamentelor.
COPAC a lansat miercuri site-ul www.faracompensare.ro pe care pacienţii, medicii şi farmaciştii afectaţi de măsura luată de CNAS pot semnala situaţii concrete cu care s-au confruntat în ceea ce priveşte reţeta de tratament.
'Vom aduna toate mesajele primite de la pacienţi şi vom merge cu ele la preşedintele CNAS, dr.Lucian Duţă, care a promis un acces mai mare la tratament pentru toţi bolnavii. Ceea ce se întâmplă acum în farmacii demonstrează că am fost minţiţi. Creşterea coplăţii nu a fost doar de 10%, aşa cum au anunţat oficialii CNAS, ci este în medie de 125%', a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC.
Acesta a subliniat că cele mai afectate grupe sunt pensionarii şi copiii. Pentru pensionari coplata a crescut de până la nouă ori, majoritatea reţetelor pentru bolile cardiovasculare scumpindu-se cu aproape 100 de lei, iar pentru copii nu se mai asigură gratuitate mai ales pentru bolile grave, de exemplu hormonii de creştere, astm, susţin reprezentanţii COPAC.
Cezar Irimia spune că sunt încălcate legi, respectiv Legea persoanelor cu handicap şi Legea 584/2002 privind medicamentele pentru bolile asociate, pentru cei cu HIV/SIDA care sunt gratuit.
Cezar Irimia a menţionat că sunt probleme mari la Constanţa şi Cluj unde copiii cu diabet nu mai au acces la gratuitate şi lipsesc insulinele.
'La Constanţa, CNAS a anunţat că nu mai sunt bani. În plus ordinul 615 care introduce noul sistem de compensare nu este contrasemnat de Ministerul Sănătăţii' a mai spus Irimia.
Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA, a spus, la rândul său, că CNAS a anunţat că va creşte accesul la medicamente şi coplata nu va fi mai mare de 10-15%.
'Potrivit datelor şi calculelor făcute un procent de 53% din medicamente au o coplată mai mare faţă de numai 32% care au o coplată mai mică şi 15% care au rămas la fel', a spus Iulian Petre.
El a adăugat că creşterea coplăţii a fost de până la 889%, iar cele mai multe medicamente cu coplata mai mică nu se găsesc în farmacii.
Modificarea coplăţii de pănă la 1 iulie a dus la creşterea acesteia la 1.219 medicamente, scăderea doar la 735 medicamente şi au rămas la fel 359.
În ceea ce priveşte compensarea ireală pe lista A aceasta este în medie de 68% în loc de 90%, iar pe lista B compensarea mediei este de 34% în loc de 50%.
Din semnalele primite de COPAC a reieşit de exemplu că un pacient în vârstă de 79 de ani cu o boală cardioischemică, angină pectorală de efort, hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă congestivă, dislipidemie, păstrându-şi aceeaşi schemă de tratament înaintea plătea pentru cele şase medicamente 103,6 lei, iar după 1 iulie - 167,9 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 62%.
Un alt exemplu, un pacient cu diabet de tip II , insuficienţă cardiacă, boală cardiacă ischemică cu angină pectorală de efort, fibrilaţie atrială, pentru cele şase medicamente 129,8 lei, iar acum plăteşte 231,4 lei.
Cristian Roşu, preşedintele UNOPA, susţine că aceste măsuri vor duce la genocid, fiind afectaţi în mod special bătrânii şi copii.
'Adevăratele date vor fi cunoscute când la medicii de familie vor veni toţi pacienţii. Acum ei iau reţete pentru două luni, deci şi pentru luna iulie, şi nu cunosc noile măsuri de compensare', a explicat Cezar Irimia.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
COPAC: Noul sistem de compensare condamnă la moarte pacienţii Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţine că intenţia manifestată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de modificare a sistemului de compensare a medicamentelor condamnă la moarte pacienţii, se arată într-un comunicat remis presei.
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
COPAC dezaprobă intenţia Guvernului de a introduce coplata în sistemul sanitar Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) nu este de acord cu intenţia Guvernului de a introduce coplata în sistemul sanitar, susţinând că această măsură contravine Legii Sănătăţii şi afectează pacienţii cu venituri mici.
COPAC: Bolnavii cronic, obligaţi să îşi plătească tratamentul Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a adresat marţi o adresă Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în care solicită precizarea poziţiei oficiale a instituţiei în legătură cu situaţia decontării reţetelor prescrise de medicii de familie peste limita celor 20 de consultaţii...
COPAC critică CNAS că nu informează pacienţii despre preţurile medicamentelor Bucureşti, 30 aug /Agerpres/ - Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România consideră că demersurile CNAS prin care se urmăreşte impunerea unor noi biruri pentru pacienţi sunt rezultatul unui sistem politic căruia nu-i mai pasă, condamnând la moarte mii de oameni aflaţi în suferinţă...
COPAC reclamă scăderea accesului pacienţilor la medicamente Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui României, Traian Băsescu, primului ministru Emil Boc, ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, în care atrage atenţia asupra faptului că noul mecanism de compensare a medicamentelor obligă...