Cele mai citite
 


Creşte incidenţa bolilor oncologice în judeţ
marţi, 7 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Suceava, 7 aprilie /Agerpres/ - Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava înregistrează lunar între 99 şi 120 de decese cauzate de boli oncologice, din totalul de 650 - 700 decese în fiecare lună.

Directorul DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a declarat, miercuri, că majoritatea deceselor sunt ale unor bătrâni de peste 80 de ani, iar una dintre cauzele mortalităţii ridicate prin această boală este faptul că oamenii se prezintă tardiv la medic.

Potrivit lui Lăzăreanu, în evidenţa cabinetelor de oncologie din judeţul Suceava, în
2008, erau 7.826 bolnavi cu diferite forme de cancer, dintre care 1.797 cazuri nou depistate.

Cele mai multe cazuri noi sunt cele de cancer bronhopulmonar - 238, din care doar 12 au fost tratabile; cancer de stomac - 162, doar 7 fiind curabile; cancer de prostată - 161, cu 15 curabile, cancer de sân -121, cu 34 tratabile, cancer de col uterin - 96, cu 30 curabile şi cancer de piele - 47, dintre care 14 în stadiu curabil.

Lăzăreanu a spus că, în cadrul unui screening pentru depistarea cancerului de col uterin, din 1.012 femei investigate, 22 au fost cu suspiciune de cancer, iar dintre cele 2.715 femei investigate în cabinete (frotiuri), 47 au fost suspecte de cancer, dintre care 12 erau în stadiul 0, 7 în stadiul I şi una în stadiul II.

Directorul DSP Suceava a apreciat că numărul mic al cazurilor curabile arată că lumea se prezintă târziu la medic şi nu este obişnuită să-şi facă periodic anumite investigaţii.

„Aceste examinări sunt foarte importante şi oamenii trebuie să înţeleagă că dacă se prezintă la medic şi se fac aceste controale la timp, au şanse să se trateze. Sistemul sanitar şi medicii ajută, dar nu fac minuni dacă nu eşti conştient că trebuie să ai contribuţia ta la depistarea şi tratarea bolii”, a spus Lăzăreanu.

Directorul DSP Suceava a precizat că datele privind morbiditatea în anul 2008 arată faptul că au apărut opt cazuri noi de tumori la copii cu vârsta sub un an şi 20 de cazuri noi la copii cu vârste între 1 şi 14 ani.

Bolnavii de cancer şi cei care au nevoie de tratament în străinătate vor primi în acest an mai mulţi bani de la Ministerul Sănătăţii (MS), după ce Guvernul a aprobat finanţarea pentru cele 12 programe naţionale de sănătate şi a alocat peste 486 de milioane de lei.

Suma este cu 30% mai mare decât cea de anul trecut. Totodată, MS finanţează anul acesta patru noi programe de sănătate, respectiv depistarea precoce a cancerului, diagnosticul bolilor rare, administraţie sanitară şi compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii cu venituri sub 600 de lei pe lună. AGERPRES/(Silvia Marcu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Oţetul salvează de cancer de col uterin mii de femei din cartierele sărace ale Indiei Aplicarea în masă a aşa-zisului 'test al oţetului', unul foarte simplu şi ieftin şi care permite diagnosticarea timpurie a cancerului de col uterin, poate reduce cu o treime incidenţa deceselor cauzate de această boală în rândul femeilor din cele mai sărace ţări ale lumii. Rezultatele unui amplu studiu...
Suceava: Zeci de cazuri noi de cancer de piele, în acest an În prima jumătate a acestui an, secţiile de specialitate din cadrul spitalelor din judeţul Suceava au raportat 33 de cazuri de tumori la nivelul pielii, a informat, marţi, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu, precizând că cinci dintre acestea sunt curabile.
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Suceava: O mie de femei au făcut testul Papanicolau; 24 noi cazuri de cancer depistate în primul trimestru Aproximativ o mie de sucevence au efectuat în acest an testul Babeş-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, prin programul naţional gratuit al Ministerului Sănătăţii, a declarat vineri adjunctul DSP Suceava, Cătălina Zorescu.
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...
Rodica Anghel: Tendinţă de creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi mortalităţii prin cancer În anul 2008, au fost peste 12,4 milioane de cazuri noi de cancer la nivel mondial, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), a anunţat, joi, cu prilejul deschiderii Conferinţei Societăţii Române de Radioterapie, prof. dr. Rodica Anghel, manager al Institutului...