Cele mai citite
 


Comemorarea unui an de la moartea profesorului Setlacec, la Spitalul Fundeni
vineri, 16 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul Fundeni va comemora, vineri, la ora 11, un an de la dispariţia reputatului prof. dr. Dan Setlacec, în memoria marelui chirurg urmând să fie dezvelit un bust.
Prof. dr. Irinel Popescu, unul dintre elevii săi, a declarat pentru AGERPRES că Dan Setlacec 'a fost unul dintre marii profesori de chirurgie ai României'.
'S-a format la şcoala profesorului N. Hortolomei, la Colţea, şi, la rândul său, a format o şcoală de chirurgie. Profesorul doctor Dan Setlacec a efectuat primele operaţii pe cord deschis în chirurgia cardiacă, după care a revenit la chirurgia generală. A pregătit numeroase serii de medici, care se află acum pe întreg teritoriul ţării', a spus Irinel Popescu.
Născut la 2 octombrie 1921, la Bucureşti, Dan Setlacec a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti în 1946, devenind doctor în medicină în 1949. Se orientează de timpuriu spre chirurgie, efectuând, în perioada 1943-1949, stagii în clinicile chirurgicale, ca intern şi extern, prin concurs. În 1949 este numit în învăţământ ca preparator la clinica chirurgicală a Spitalului Colţea, condusă de profesorul N. Hortolomei.
Din 1960, el va profesa la clinica chirurgicală de la Spitalul Fundeni, unde, în 1974, va fi numit profesor, şef de clinică. Între 1953 şi 1964, Dan Setlacec s-a preocupat cu precădere de chirurgia cardiovasculară, iar ulterior de chirurgia generală, îndeosebi de chirurgia abdominală, oncologică şi endocrinologică.
În cursul activităţii a aplicat numeroase metode şi tehnici noi, în funcţie de progresele medicinei. În 1958, el a abordat chirurgia pe cord deschis (cu hipotermie moderată).
Este autor şi coautor a numeroase comunicări, lucrări, tratate şi monografii: Chirurgia (1956, 1974, 1986), Anestezia (1957), Resuscitarea respiratorie cardiacă (1963), Chirurgia ginecologică (1957, 1981), Tehnici chirurgicale (1984, 1989), Tratat de medicină internă (1986, 1994), Patologia chirurgicală a glandelor suprarenale (1986), Tumorile retroperitoneale (1986), Hipertensiunea portală presinusoidală (1987), Complicaţiile severe postapendicectomie (1994).
Din 1992, el abordează istoria medicinei româneşti, publicând volumul Medicina românească - medicina europeană, 1859-1916 (Editura Medicală, 1995).
În anul 2000, a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Mare Cruce.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Irinel Popescu: Îmi doresc ca în medicina românească să se facă mai multă cercetare fundamentală Profesorul Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din România, îşi aniversează vineri ziua de naştere.
100 ani de la naşterea medicului Voinea Marinescu Medicul Voinea Marinescu, membru corespondent al Academiei Române (1963) s-a născut la 31 mai 1915. A absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti. S-a specializat în chirurgia toracică la Institutul de Medicină "Pavlov" şi la cinci clinici din Petersburg.
Prof. dr. Irinel Popescu: Prostatectomia realizată prin chirurgie robotică ar trebui finanţată de CNAS Prostatectomia realizată prin intermediul chirurgiei robotice ar trebui să fie finanţată printr-un program de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deoarece prin acest tip de intervenţie rezultatele sunt cele mai bune, a declarat, joi, prof. dr. Irinel Popescu, în cadrul unei conferinţe de presă...
ŞTIINŢÃ - Primul transplant renal din România Transplantul de organe este una dintre cele mai interesante părţi ale medicinei. El reprezintă înlocuirea unui organ care nu îşi mai poate îndeplini corect funcţiile (din cauza unor procese patologice sau traumatisme) sau care devine chiar periculos pentru organism, cu altul sănătos, care poate prelua...
Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu: Transplantul hepatic şi cercetarea au crescut şansele de supravieţuire ale bolnavilor De la începutul acestui an au avut loc mai multe evenimente la care a participat şi Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacek" din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi care marchează aspecte din activitatea centrului. Despre aceste evenimente şi preocupările specialiştilor a...