Cele mai citite
 


Serviciul sanitar rus le va aduce voturi suplimentare comuniştilor moldoveni
vineri, 16 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Şeful serviciului sanitar rus Rospotrebnadzor, Ghennadi Onişenko, a anunţat, miercuri, suspendarea, 'pe teremen nedeterminat', a consultaţiilor cu Republica Moldova privind livrările de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă. Aceasta înseamnă că exportul de băuturi alcoolice moldoveneşti în Rusia fie se va reduce, fie se va sista cu totul. Experţii, atât cei de la Chişinău, cât şi cei de la Moscova, consideră că în spatele acestui lucru se află politicul: astfel pedepseşte Kremlinul autorităţile moldoveneşti pentru declaraţiile antiruseşti şi instituirea de către preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a Zilei ocupaţiei sovietice, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Mulţi politicieni de la Chişinău, chiar şi cei apropiaţi preşedintelui interimar Ghimpu, sunt de părere că acesta a făcut o greşeală atunci când a semnat decretul privind instituirea Zilei ocupaţiei sovietice, decret în care inclusiv trupele ruseşti desfăşurate în Transnistria erau catalogate 'de ocupaţie'. În pofida faptului că membrii Curţii Constituţionale a Republicii Moldova au declarat acest decret drept neconstituţional, Ghimpu continuă să conteste acest verdict şi nu vrea să semneze documentul.

'Ghimpu a semnat decretul fără să ţină cont de consecinţe, care însă s-au dovedit negative, atât în interiorul, cât şi în planul politicii externe', declară directorul Institutului pentru politici publice de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie. În opinia sa, declaraţiile lui Onişenko privind calitatea proastă a vinurilor moldoveneşti constituie 'o pedeapsă şi au legătură cu documentul respectiv'. Barbăroşie este convins că situaţia de pe piaţa vinurilor din republică va leza puternic cota de popularitate a Partidului Liberal /PL/, al cărui lider este Mihai Ghimpu, şi a Partidului Liberal-Democrat /PLD/, condus de premierul Vlad Filat, în timp ce comuniştii, care se vor folosi de problema vinului ca argument în campania electorală, vor întruni mai multe voturi.

Barbăroşie a adăugat că în acelaşi rând cu declaraţia lui Onişenko pot fi puse şi afirmaţiile ambasadorului rus în Republica Moldova, Valeri Kuzmin. Zilele trecute, acesta a făcut un gest nespecific diplomaţilor: a dat o notă autorităţilor moldovene. 'Astăzi, vedem ceva ce seamănă cu nihilism legislativ, pentru că în numele unor obiective de conjunctură, imediate, se iau decizii care contravin legilor de bază ale Republicii Moldova', a spus diplomatul rus. Kuzmin a subliniat că un asemenea comportament al autorităţilor moldovene stârneşte îngrijorare, 'pentru că, în pofida faptului că astfel de decizii sunt luate în legătură cu un motiv particular, ele dau impresia că asemenea decizii pot fi luate şi pe marginea altor chestiuni, care pot deveni fatale pentru republică'.

Analistul Aleksei Malaşenko de la Centrul Carnegie din Moscova împărtăşeşte opinia lui Barbăroşie privind 'caracterul punitiv' al declaraţiilor lui Onişenko. 'Cum numai în Republica Moldova ceva nu este în regulă din punctul de vedere al Moscovei, în scenă îşi face apariţia Onişenko', subliniază Malaşenko.

Deciziile Rospotrebnadzor constituie o pârghie politică pe care Kremlinul o accesase şi înainte. Astăzi, însă, Comunitatea Statelor Independente /CSI/ nu mai prezintă un interes atât de mare pentru autorităţile ruse. 'CSI nu mai este considerată o prioritate, însă din inerţie Rospotrebnadzor continuă să-şi îndeplinească funcţiile nespecifice. Aceasta este o formă nouă a diplomaţiei sovietice', a declarat Malaşenko, citat de ziarul moscovit.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Republica Moldova, la început de catastrofă umanitară (Deutsche Welle) 'Republica Moldova, la început de catastrofă umanitară', scrie Deutsche Welle într-o analiză a situaţiei cu care se confruntă în prezent populaţia de peste Prut ca urmare a instabilităţii politice de la Chişinău.
(Corespondenţă) Moldovenii, cei mai beţivi, bolnavi şi săraci, potrivit OMS (presa) Chişinău, 15 mar - Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Cei mai mari beţivi din Europa, fumători înrăiţi, săraci lipiţi pământului, suferinzi de cancer şi de tuberculoză - aşa apar cetăţenii Republicii Moldova în raportul pe 2012 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, scrie Adevărul de...
(Corespondenţă) R.Moldova: Numărul bolnavilor de gripa A (H1N1), în creştere Numărul bolnavilor de gripă sezonieră cu virusul A (H1N1) este în creştere, dar situaţia este sub control. Ministerul Sănătăţii dă asigurări că Republica Moldova nu este ameninţată de o epidemie, scrie marţi Jurnal de Chişinău.
Elicopter SMURD prăbuşit: Oficialităţi din Republica Moldova au depus coroane de flori la Ambasada României Oficialităţi din Republica Moldova, între care preşedintele Nicolae Timofti şi şeful parlamentului Andrian Candu, au depus vineri coroane de flori la sediul Ambasadei României din Chişinău, în semn de omagiu pentru cele patru victime ale accidentului aviatic din raionul Cantemir, în care a fost implicat...
(Corespondenţă) Raed Arafat, un exemplu pentru ruşii din R.Moldova (revista presei) Ministrul sănătăţii din România, Raed Arafat, care a întreprins la începutul săptămânii o vizită la Chişinău, poate fi un exemplu pentru minorităţile naţionale din Republica Moldova, care se plâng că nu au acces la funcţii de conducere în stat, scrie vineri editorialistul Constantin Tănase în Timpul...
În R. Moldova ar putea fi declarată stare de epidemie Chişinău, 8 nov - Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Este posibil ca săptămâna viitoare în Republica Moldova să fie declarată stare de epidemie, a declarat ministrul sănătăţii de la Chişinău, Vladimir Hotineanu.