Cele mai citite
 


Vaccinul împotriva SIDA este mai aproape decât oricând
vineri, 16 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
După aproape 20 de ani de încercări şi eşecuri, obiectivul obţinerii unui vaccin eficient împotriva virusului HIV este din ce în ce mai aproape, în urma unor noi descoperiri în domeniu, susţine virusologul Anthony Fauci, conducătorul Institului american pentru alergii şi maladii infecţioase, informează AFP.
'Cred că putem în sfârşit susţine că au fost făcuţi nişte paşi importanţi în direcţia obţinerii unui vaccin' împotriva virusului HIV, a declarat el, amintind recenta descoperire a doi puternici anticorpi care vor juca un rol important în lupta împotriva SIDA.

Până recent, nu numai că eforturile pentru obţinerea unui vaccin au fost fără succes, dar 'nu aveam nici măcar un singur indiciu că ne aflam pe drumul cel bun', a mai precizat expertul american ce va participa săptămâna viitoare, la Viena, la cea de-a 18-a Conferinţă internaţională pentru combaterea HIV/SIDA.

Totul a început să se schimbe în bine odată cu rezultatele unui test clinic al unui vaccin experimental, folosit în Thailanda, în 2009, pe un număr de 16.000 de voluntari. Aceste rezultate au indicat un efect pozitiv, deşi modest, în lupta împotriva virusului HIV.

Deşi nu foarte eficient, 'acest vaccin a reprezentat un important pas înainte conceptual, care ne-a arătat că este posibil' să producem un vaccin capabil să blocheze virusul HIV, mai susţine Dr. Fauci.

Rezultatele încurajatoare obţinute de vaccinul thailandez sunt însoţite de rezultatele unui studiu publicat în numărul de săptămâna trecută al revistei Science. Acest studiu prezenta identificarea a doi anticorpi la o persoană infectată cu HIV, anticorpi care, împreună, au blocat în condiţii de laborator proliferarea a peste 90% din tulpinile de HIV cunoscute.

'Această descoperire ne-a permis să izolăm partea stabilă a virusului HIV, pe care o putem folosi ca bază pentru un viitor vaccin, pentru că ştim că aceşti doi anticorpi se ataşează mereu de ea, blocând proliferarea virusului', explică el.

'Următoarea etapă constă în injectarea unui vaccin preparat pornind de la această parte stabilă a HIV pentru a încerca să obţinem un răspuns imunitar împotriva infecţiei', a mai adăugat el.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
La 30 de ani de la descoperire, SIDA tot fără vaccin La 30 de ani de la publicarea, în revista americană Science, a studiului care anunţa identificarea virusului ce se află la originea sindromului imunodeficienţei dobândite (SIDA), cercetătorii sunt încă în căutarea unui vaccin pentru prevenirea acestei boli care a provocat deja moartea a peste 28 de milioane...
SIDA: descoperirea a doi anticorpi care blochează 90% din tulpinile HIV O echipă de cercetători americani a anunţat descoperirea a doi anticorpi puternici care neutralizează 90% din totalul tulpinilor virusului HIV, care provoacă SIDA, conform unui studiu publicat joi, transmite AFP.
Cercetătorii au pus la punct un nou test pentru detectarea anticorpilor capabili să lupte contra virusului HIV Virusologii americani au pus la punct un nou test care permite identificarea în sângele persoanelor infectate a anticorpilor capabili să lupte contra virusului HIV, ceea ce ar putea accelera cercetările pentru fabricarea unui vaccin, potrivit unui studiu citat de AFP.
DOCUMENTAR: 35 de ani de când SIDA a fost descrisă pentru prima oară La 5 iunie 1981, o boală epidemică, numită ulterior SIDA ("sindromul imunodeficienţei umane dobândite"), a fost descrisă pentru prima oară de către medicul Michael Gottlieb de la UCLA Medical Center (SUA), specializat în imunologie. Gottlieb a descris în "Morbidity and Mortality Weekly Report", jurnalul...
Studiu privind eradicarea virusului HIV din organism Oamenii de ştiinţă de la Laboratoarele de Cercetare Merck au colaborat cu cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord (UNC) din Chapel Hill, Şcoala de Sănătate Publică Harvard, Institutul Naţional de Cancer şi de la Universitatea California din San Diego, în studiul iniţiat anul trecut pentru...
Un vaccin împotriva HIV în teste clinice pe voluntari, la Marsilia Un vaccin împotriva HIV va intra în curând în teste clinice, pe voluntari umani, la o clinică din Marsilia, în sudul Franţei, oferind noi speranţe în lupta împotriva virusului care declanşează temuta maladie SIDA, conform AFP.