Cele mai citite
 


Medicii din Coreea de Nord fac amputări fără anestezie şi lucrează la lumina lumânării (Amnesty)
vineri, 16 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!
 

Sistemul de sănătate din Coreea de Nord este în colaps, iar medicii fac uneori amputări fără anestezie sau lucrează la lumina lumânării în spitale în care lipsesc medicamentele de bază, încălzirea şi electricitatea, a precizat joi organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International, relatează Associated Press.

Sistemul de sănătate din Coreea de Nord se degradează de ani de zile, în contextul în care problemele economice ale ţării se amplifică. Potrivit Amnesty, mulţi dintre cei 24 de milioane de cetăţeni nord-coreeni s-ar confrunta cu probleme de sănătate cauzate de subnutriţe cronică, cum ar fi tuberculoza şi anemia.

'Oamenii din Coreea de Nord sunt privaţi de dreptul la o îngrjire medicală adecvată, în mare parte din cauza politicilor guvernamentale eşuate şi contraproductive', se arată într-un raport de cercetare al Amnesty privind starea sistemului de sănătate din Coreea de Nord.

Raportul a fost realizat pe baza unor interviuri cu peste 40 de nord-coreeni care au dezertat, în special în Coreea de Sud, precum şi cu organizaţii şi specialişti în sănătate care lucrează cu nord-coreeni. Totuşi, cercetătorii Amnesty nu au avut acces direct în Coreea de Nord, una dintre cele mai închise ţări din lume.

Nu există pentru moment nicio reacţie din partea Coreii de Nord, care este sensibilă la criticile venite din afară la adresa condiţiilor sale privind politica şi drepturile omului şi răspunde în mod obişnuit prin presa controlată de stat, deşi de multe ori câteva zile sau chiar săptămâni mai târziu.

Raportul Amnesty notează că spitalele din Coreea de Nord sunt într-o situaţie extrem de proastă, cu întreruperi frecvente de curent şi ale sistemelor de încălzire din cauza crizei energetice, medicii fiind nevoiţi să lucreze numai la lumina de afară sau la lumânare.

'Dacă au noroc, pacienţii sunt anesteziaţi în timpul operaţiilor, însă de multe ori insuficient pentru a elimina complet durerea', se arată în document. 'Fără medicamente de bază, unităţile spitaliceşti din Coreea de Nord nu pot oferi servicii precum cele chirurgicale fără a pune în pericol viaţa pacienţilor', notează Amnesty.

Medicii lucrează deseori fără a fi plătiţi sau fără a avea aproape deloc medicamente de prescris şi trebuie să refolosească proviziile medicale insuficiente pe care le au la dispoziţie, se scrie în raport.

Coreea de Nord susţine că oferă îngrijiri medicale gratuite tuturor cetăţenilor. Amnesty observă însă că majoritatea celor intervievaţi au spus că ei sau membri ai familiei lor au oferit medicilor ţigări, alcool sau bani pentru a primi îngrijiri medicale.

Mulţi dintre cei chestionaţi au mai precizat că sunt nevoiţi să meargă şi câte două ore pentru a ajunge la un spital pentru operaţii cruciale, a declarat Norma Kang Muico, cercetătoare a Amnesty şi autoare a raportului. '(Lipsa) accesului fizic la îngrijiri medicale a fost de asemenea destul de şocantă pentru mine', a declarat ea joi la Seul.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ORS a lansat al treilea raport de cercetare - 'Plata în funcţie de performanţă în sănătate' Observatorul Român de Sănătate a lansat cel de-al treilea raport de cercetare, intitulat "Plata în funcţie de performanţă în sănătate - Un pod prea îndepărtat?' .
Prevenția în sănătate – cine câștigă și cine pierde în sistemul de sănătate? - motivația audierii publice - Cadrul general În ultimii 23 de ani s-au operat numeroase schimbări în sistemul românesc de sănătate. În ciuda acestui fapt, sistemul de sănătate din România este departe de a fi reformat.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Avocatul Poporului va elabora un raport privind sistemul de sănătate Lipsa medicamentelor pentru bolnavii cronici şi celelalte probleme din sistemul sanitar sunt în atenţia Avocatului Poporului, care va elabora un raport special, ce va fi înaintat Parlamentului şi Guvernului, potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...