Cele mai citite
 


Cluj: Prima reuniune a Consiliului de Dezvoltare Instituţională, la USAMV
vineri, 16 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prima reuniune a Consiliului de Dezvoltare Instituţională (CDI) a fost găzduită săptămâna aceasta de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV).
Potrivit coordonatorului Departamentului de Imagine al USAMV, Sonia Sână, CDI s-a întrunit cu scopul de a dezbate strategiile de dezvoltare ale universităţii pe termen scurt, mediu şi lung, în contextul economic, social şi politic actual.
Temele dezbătute în cadrul reuniunii s-au referit la practica studenţilor - element esenţial în pregătirea profesională a acestora, la necesitatea examenului de admitere în universitate, precum şi la strategiile menite să susţină competitivitatea pe plan european a instituţiei. În privinţa practicii studenţilor, USAMV le asigură acestora condiţii speciale, atât la ferma proprie din Cojocna, cât şi în centre de practică din mari companii. Pe de altă parte, universitatea are mereu în vedere cerinţele mediului de afaceri din România.
La reuniune a fost discutată şi iniţiativa schimbării denumirii instituţiei clujene de învăţământ superior agricol în ''Universitatea pentru Ştiinţele Vieţii'', ca strategie de marketing. În context, prof. univ.dr. Andr? Th?wis a arătat că schimbarea numelui universităţii din Gembloux, de exemplu, a avut un efect pozitiv din punct de vedere al atractivităţii pentru studenţi.
Alte aspecte abordate în cadrul reuniunii au vizat extinderea colaborărilor cu firmele multinaţionale, care pot profita de expertiza USAMV şi a altor universităţi din România şi pot angaja programe comune de cercetare ştiinţifică.
Totodată, au fost relevate importanţa păstrării caracterului ingineresc al pregătirii, creşterea numărului de brevete de invenţie, crearea de societăţi comerciale proprii, precum şi utilitatea cursurilor de management în scopul formării de directori capabili să relaţioneze eficient cu subalternii. Pe de altă parte, participanţii la reuniune au evidenţiat nevoia excelenţei în pregătirea universitară, performanţele în pregătirea studenţilor fiind esenţiale în măsurarea calităţii lor profesionale. În acest sens, s-a insistat asupra ideii că finanţarea unei instituţii de învăţământ superior ar trebui să se realizeze în raport direct cu performanţele obţinute şi nu după numărul de studenţi.
Alături de conducerea USAMV, reprezentată de către rectorul universităţii, prof. univ. dr. Doru Pamfil, şi de preşedintele acesteia, prof. univ. dr. Liviu Al. Mărghitaş, la reuniune au participat profesori universitari de renume din ţară şi din străinătate, personalităţi ale vieţii publice şi manageri ai unor mari companii, precum fostul rector al Universităţii din Liege-Gembloux (Belgia), prof.univ. dr. Andr? Th?wis, fondatorul companiei Riela Getreidetechnik (Germania) - specializată în utilaje şi instalaţii agricole, prof. univ.dr. Karl-Heinz Knoop, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Claudiu Coşier, directorul general al companiei Ursus Breweries din Cluj-Napoca, Dan Păucean, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi directorul general al companiei Transavia din Alba-Iulia - singurul prod ucător de carne de pasăre de pe piaţa autohtonă care controlează, prin ferme, culturi cerealiere, abator, întregul lanţ de producţie, dr.ing. Ioan Popa.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Prefectul Gheorghe Vuşcan s-a întâlnit cu rectorii celor şase universităţi clujene Rectorii celor şase universităţi din Cluj-Napoca au participat, luni, la o întâlnire cu prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, ce a vizat deschiderea unui dialog real pe teme economice, sociale şi culturale, benefic întregii comunităţi, care să cuprindă şi aspecte referitoare la regionalizare şi...
Cluj: Peste şapte sute de studenţi de la USAMV vor face practică pe bani europeni, în unităţi agricole Un număr de 720 de studenţi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca va efectua stagii de practică profesională în 21 de unităţi de profil din Regiunea Nord-Vest, toate costurile fiind asigurate prin proiectul intitulat "Pregătirea practică - Investiţie pentru...
Cluj: Beneficiile agriculturii ecologice, prezentate de producători şi cadre didactice, la USAMV Aproximativ 150 agricultori bio din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai mediului academic, factori de răspundere din instituţii, asociaţii agricole şi societăţi comerciale, participă, sâmbătă, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca la conferinţa cu tema...
Terapia Ranbaxy va construi la Cluj o facilitate de cercetare şi fabricare a medicamentelor, cu fonduri europene Compania indiană Terapia Ranbaxy va construi la Cluj o facilitate de cercetare şi producţie de noi medicamente generice, cu sprijinul unui proiect european care are o valoare totală de 6,6 milioane de euro.
Cluj: Congresul Internaţional pentru Studenţi şi Medici - la final Ediţia din acest an a Congresului Internaţional "Medicalis 2011" a fost o reuşită atât din punct de vedere al participării numeroase - 600 de studenţi şi tineri medici, dintre care 70 din străinătate -, cât şi al calităţii comunicărilor ştiinţifice prezentate în cadrul reuniunii şi al tematicii atelierelor...
Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş (USAMV): Mierea românească este o adevărată comoară naţională (interviu) Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş, manager la Laboratorul de controlul calităţii produselor apicole al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi cadru didactic asociat al instituţiei de învăţământ superior, a acordat un interviu AGERPRES în care descrie...