Cele mai citite
 


Aproximativ 100 de medici, sancţionaţi pentru nereguli la acordarea concediilor medicale
sâmbătă, 17 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 800 de medici care au încheiat convenţii privind eliberarea certificatelor de concediu medical şi 74 de beneficiari de concedii medicale au fost verificaţi în perioada 14 iunie-9 iulie, cu această ocazie fiind sancţionaţi peste 100 de medici.
Potrivit unui comunicat al Ministerul Sănătăţii transmis vineri AGERPRES, dintre cele 9.410 certificate de concediu medical verificate de echipele de control, în cazul a 334 au fost identificate o serie de nereguli, motiv pentru care 103 medici au fost sancţionaţi.
Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Constanţa (17 medici sancţionaţi), Bacău (15 medici sancţionaţi), Iaşi (13 medici sancţionaţi) şi Călăraşi (10 medici sancţionaţi).
Potrivit MS, abaterile au constat în inexistenţa sau neconformitatea unor documente prevăzute de lege. Mai precis, la fişa pacientului nu au fost anexate declaraţiile privind locul ales pentru verificare, lipsea declaraţia prin care se dovedeşte plata asigurărilor de sănătate sau nu exista ataşată adeverinţa de la angajator din care să reiasă numărul zilelor de concediu de care pacientul a beneficiat în ultimele 12 luni. De asemenea, au existat certificate completate cu coduri greşite şi certificate medicale care nu erau semnate de beneficiar.
Dintre cele 74 persoane beneficiare de concediu medical controlate, doar patru nu au fost găsite la domiciliu, informează MS. Cele patru persoane, aflate în Bucureşti, Tulcea, Maramureş şi Galaţi, au pierdut sumele aferente concediului medical pentru că nu au respectat legislaţia, deşi aceasta le era cunoscută.
La nivel naţional le-au fost aplicate furnizorilor de servicii medicale care au încălcat prevederile legale 53 de amenzi în valoare de 212.000 lei şi peste 50 de avertismente. În judeţele Constanţa şi Călăraşi au fost aplicate cele mai drastice amenzi, în valoare de 70.000 lei şi, respectiv, 38.000 de lei.
Din a doua jumătate a lunii mai, atunci când au fost dispuse primele controale privind modul de acordare a concediilor medicale, la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate au fost colectaţi peste 1.700.000 lei (aproximativ 400.000 euro).
Banii vor fi utilizaţi pentru asigurarea medicaţiei şi a tratamentului bolnavilor cronic, se mai arată în comunicat ministerului.
Începând din luna mai, Ministerul Sănătăţii a modificat sistemul de acordare a concediilor medicale.
Noul sistem prevede introducerea unor mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a concediilor medicale şi dublarea cuantumului amenzilor pentru eliberarea certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori, în afara condiţiilor legale.
Prin introducerea noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii urmăreşte reducerea drastică a numărului celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel încât de acestea să poată beneficia numai cei care au într-adevăr nevoie de îngrijiri medicale.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fondul de Asigurări de Sănătate suplimentat cu peste 900.000 lei din respingerea la plată a concediilor medicale ilegale Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat, în doar trei săptămâni, cu peste 900.000 de lei din amenzile aplicate şi sumele încasate ca urmare a respingerii de la plată a concediilor medicale care au fost eliberate ilegal, informează joi Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat...
Timiş: Medicii sancţionaţi pentru concedii medicale, nemulţumiţi Medicii de familie care au fost sancţionaţi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş pentru că au eliberat certificate medicale fără adeverinţă de la angajator sunt nemulţumiţi atât de pedepse, cât şi de cuantumul sancţiunilor.
Galaţi: Zeci de furnizori de servicii medicale, sancţionaţi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi au aplicat sancţiuni unui număr de 46 de furnizori de servicii medicale în primul semestru al anului, au anunţat, joi, reprezentanţii Biroului de control al instituţiei.
Botoşani: Medici sancţionaţi pentru concedii medicale greşite, iertaţi în instanţă Doi medici de familie din judeţul Botoşani, care au fost sancţionaţi contravenţional de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru că au eliberat certificate medicale greşite, au scăpat de plata amenzilor.
Olt:Peste 12.200 concedii medicale, patru medici sancţionaţi Medicii din judeţul Olt au eliberat de la începutul anului până în prezent 12.225 certificate de concedii medicale, iar în urma verificărilor începute de reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Olt patru medici au fost sancţionaţi cu câte o mie de lei.
Galaţi: 200 de furnizori de servicii medicale, sancţionaţi de CJAS de la începutul anului Galaţi, 27 oct/Agerpres/- Inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate(CJAS) Galaţi au aplicat de la începutul anului sancţiuni unui număr de 200 de furnizori de servicii medicale, se arată într-un raport prezentat marţi de preşedintele instituţiei, Mihaela Oana Docan, în şedinţa Comisiei de Dialog...