Cele mai citite
 


Actualităţi în terapia intensivă
marţi, 7 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 7 aprilie /Agerpres/ - Un simpozion medical româno-israelian se desfăşoară la Bucureşti, în perioada 1- 4 aprilie.

Una din temele dezbătute în acest cadru se referă la actualităţile din domeniul terapiei intensive.

Potrivit prof. dr. Şerban Bubenek, preşedintele Filialei Bucureşti a Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), o problemă majoră în acest domeniu o constituie şocul septic, din cauza căruia mor zilnic în lume peste 1500 de oameni.

Pacientul septic trebuie foarte bine gestionat, de la camera de gardă şi în continuare în secţia de ATI, asigurându-se tratamentul cu sânge, cu antibiotice, monitorizându-se şi funcţia cardiacă, având în vedere că jumătate dintre aceşti pacienţi au şi o suferinţă de acest fel, a subliniat Bubenek.

Specialistul a evidenţiat şi faptul că această boală consumă mai mult de 25 - 30% din fondurile unui spital.

O altă temă abordată în cadrul acestei întâlniri ştiinţifice este cea a diplomelor europene, care, potrivit profesorului Şerban Bubenek, vin să uniformizeze pregătirea specialiştilor în domeniu, din ţările europene. El şi-a exprimat speranţa că acest examen va fi introdus şi în România, începând cu 2010.

In ceea ce priveşte colaborarea româno- israeliană, preşedintele filialei Bucureşti a SRATI a menţionat că încă de la mijlocul anilor 1990 responsabili ai diverselor departamente ATI din Israel au început să acorde burse de supraspecializare tinerilor anestezişti români. Din 2007 s-a început un proiect pilot care şi-a propus "informarea şi antrenarea" medicilor rezidenţi români ATI pentru a putea promova examenul de diplomă europeană în anestezie recunoscut de Societatea Europeană de Anestezie.

La rândul său, prof. dr. A. Perel, din Israel, a declarat că specialiştii români sunt bine pregătiţi şi că există o bună colaborare între cele două societăţi ştiinţifice. El a menţionat că este foarte important să existe un schimb de opinii, de experienţă în domeniul anesteziei şi terapiei intensive. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Linia de gardă la secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă nu este asigurată complet Linia de gardă la secţia Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc nu este asigurată complet din cauza lipsei medicilor specialişti, iar cazurile de extremă urgenţă vor fi trimise la spitalele din împrejurimi.
Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva - S.R.A.T.I. - Evenimente medicale 2012 In perioada 16 - 20 mai 2012, in incinta Centrului International de Conferinte Sinaia, Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva - S.R.A.T.I., Filiala Bucuresti - S.R.A.T.I., Societatea Franceza de Anestezie si Reanimare, Societatea Israeliana de Anestezie si Societatea Romana de Sepsis organizeaza...
Avem nevoie de un numar dublu de medici ATI in Romania Astazi, 15 mai, se deschid lucrarile celui de-al 39-lea Congres al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva - SRATI 2013, eveniment care a crescut semnificativ in ultimii ani si care se desfasoara in paralel cu inca 4 manifestari stiintifice, evidentiind astfel caracterul muncii de echipa...
Doi medici timişoreni vor monta un plămân artificial unui rănit în incendiul de la clubul Colectiv Doi medici de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean Timişoara vor monta un plămân artificial unui pacient aflat în stare critică, victimă a incendiului din clubul Colectiv, internat la Spitalul 'Dr. Bagdasar-Arseni' din Bucureşti.
Avem nevoie de un numar dublu de medici ATI in Romania Astazi, 15 mai, se deschid lucrarile celui de-al 39-lea Congres al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva - SRATI 2013, eveniment care a crescut semnificativ in ultimii ani si care se desfasoara in paralel cu inca 4 manifestari stiintifice, evidentiind astfel caracterul muncii de echipa...
Satu Mare: Aparatură modernă pentru secţia de terapie intensivă a spitalului judeţean Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare a fost dotată cu aparatură modernă în valoare de 1,3 milioane lei, bani asiguraţi de Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean (CJ).