Cele mai citite
 


Comemorarea unui an de la decesul chirurgului Dan Setlacec, la Spitalul Fundeni
sâmbătă, 17 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Trecerea unui an de la dispariţia reputatului medic Dan Setlacec a fost marcată, vineri, la Spitalul Fundeni, ocazie cu care s-a dezvelit un bust al marelui chirurg.
Lucrarea aparţine artistului Ionel Stoicescu şi este făcută din bronz.
'O dată cu dezvelirea monumentului care, de azi înainte îl va aduce înapoi în Spitalul Fundeni pe unui dintre ctitorii săi cei mai de seamă, Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic va purta numele prof. Dan Setlacec, un nume pe care-l vom rosti mereu cu acelaşi respect şi îl vom venera întotdeauna', a spus prof. dr. Irinel Popescu, unul dintre discipolii prof. Setlacec, la dezvelirea bustului.
Memoria marelui profesor a fost evocată şi de fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, care l-a cunoscut pe reputatul chirurg. Acesta a amintit că a fost operat de Setlacec de vezică biliară, iar operaţia a fost o reuşită.
Ion Iliescu a evidenţiat calităţile marelui profesor, vorbind despre omenia, modestia şi decenţa acestuia.
La rândul său, dr. Irinel Popescu a susţinut că spiritul marelui chirurg continuă să-i ''călăuzească'' paşii.
'Edificiul care l-a clădit de-a lungul vieţii a fost unul solid şi cu multe faţete: chirurgie de înaltă clasă, cercetare medicală, şcoală chirurgicală, toate au fost clădite în acest loc care se cheamă Spitalul Fundeni, în care a lucrat încă de la înfiinţare, din 1959 şi până la pensionare, vizitându-l şi după acea de nenumărate ori, confundându-se într-un fel cu el de-a lungul timpului. Poate cel mai definitoriu dintre lucrurile pe care ni le-a lăsat moştenire este Clinica de Chirurgie Generală, devenită în prezent Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic', a spus dr. Irinel Popescu.
Personalitatea prof. Dan Setlacec a fost evocată şi de acad. Leonida Gherasim, acad. Victor Voicu, prof. dr. Radu Palade şi Andrei Pleşu. Acesta din urmă a reliefat atenţia marelui profesor pentru tineri, capacitatea lui de a fi preocupat de cei care vin după el. Andrei Pleşu a menţionat că în România este esenţial să fie promovaţi tinerii.
La comemorare au fost prezente numeroase personalităţi ale vieţii medicale, dar şi artistice, printre care şi Gabriel Liiceanu. Cu acelaşi prilej a fost oficiată o slujbă de pomenire a prof. Dan Setlacec.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu: Transplantul hepatic şi cercetarea au crescut şansele de supravieţuire ale bolnavilor De la începutul acestui an au avut loc mai multe evenimente la care a participat şi Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacek" din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi care marchează aspecte din activitatea centrului. Despre aceste evenimente şi preocupările specialiştilor a...
Irinel Popescu: Trebuie un efort organizatoric care să permită spitalelor să contribuie la creşterea numărului de donatori de organe Profesorul universitar doctor Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, crede că românii au o atitudine pozitivă privind donarea de organe pentru transplanturi, dar că trebuie un efort organizatoric pentru ca mai multe spitale din România...
Irinel Popescu: Îmi doresc ca în medicina românească să se facă mai multă cercetare fundamentală Profesorul Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din România, îşi aniversează vineri ziua de naştere.
Ziua Naţională a Transplantului - Istoria transplantului de organe şi ţesuturi în România Începând cu anul 2005, în România se sărbătoreşte, urmând modelul European, Ziua Naţională a Transplantului, la 30 aprilie.