Cele mai citite
 


Medicii de familie consideră că trebuie reanalizată ordonanţa privind concediile medicale
sâmbătă, 17 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii de familie sunt nemulţumiţi de ordonanţa care reglementează acordarea concediului medical.
Ei susţin că pot prescrie doar zece zile de concediu medical consecutiv, iar pentru aceasta este nevoie de o adeverinţă pe care o eliberează angajatorul în care se precizează numărul de zile de concediu medical pe care angajatul le-a avut în ultimele 12 luni.
Dacă în adeverinţă nu se precizează acest lucru este sancţionat medicul care a eliberat concediul medical, ceea ce, din punctul de vedere al cadrelor medicale, nu este corect.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că pentru acest lucru nu trebuie sancţionat medicul de familie, pentru că nu el eliberează adeverinţa, ci angajatorul.
Totodată, dr. Doina Mihăilă a arătat că prevederile din actul normativ referitoare la acordarea concediului medical nu trebuie să se aplice şi în cazul concediului pentru gravidie şi lehuzie, pentru că ''gravidia este o stare, nu o boală''.
'Gravida va trebui să stea acasă, dar nu pentru că este bolnavă, ci pentru că este în stare de gravidie. Este un drept la acest concediu prenatal şi postnatal care nu are un cod de boală de altfel', a explicat medicul.
O altă nemulţumire a medicilor de familie o reprezintă şi cuantumul mare al amenzilor, pentru că ''un cabinet care are un câştig de 5.000 de lei nu poate să-şi desfăşoare activitatea în condiţiile în care se aplică o amendă care este foarte mare de cele mai multe ori''.
''Cuantumul amenzilor este foarte mare'', a mai spus medicul, care apreciază că este normal să fie un control, dar nu unul tendenţios, făcut special pentru a reîntregi fondul pentru sănătate cu amenzi.
Dr. Doina Mihăilă a mai semnalat şi faptul că ordonanţa prevede că un concediu medical se acordă pentru 30 de zile, însă sunt luni care au 31 de zile sau sunt situaţii, cum ar fi o fractură, pentru care medicul trebuie să dea 45 de zile de concediu medical.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primăria Sectorului 1: Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză continuă Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză va continua pentru locuitorii sectorului 1 până la sfârşitul anului.
Timiş: Medicii sancţionaţi pentru concedii medicale, nemulţumiţi Medicii de familie care au fost sancţionaţi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş pentru că au eliberat certificate medicale fără adeverinţă de la angajator sunt nemulţumiţi atât de pedepse, cât şi de cuantumul sancţiunilor.
Medicii de familie vor să impună pacienţilor cu venituri de până la 700 de lei adeverinţă de la ANAF ca să obţină reţetă Medicii de familie au anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că de la 15 ianuarie nu vor mai elibera reţete compensate cu 90% din lista B pentru pacienţii cu venituri de până la 700 de lei, decât dacă vor aduce o adeverinţă fiscală de la ANAF.
Medicii de familie, decişi să rezilieze convenţiile de eliberare a certificatelor medicale Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei constată cu îngrijorare instaurarea unui regim de teroare promovat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi susţinut de unele case de asigurări judeţene, în relaţia acestora cu medicii de familie...
Bacău: Fără probleme la concedii medicale Medicii băcăuani au trecut cu bine de prima etapă a controlului iniţiat de Ministerul Sănătăţii care vizează modul de eliberare a certificatelor de concediu medical, fiind nominalizaţi de forul tutelar pentru corectitudine.
Buşoi (CNAS): Intenţia medicilor de familie de a trimite pacienţii la ANAF pentru a lua adeverinţă fiscală este un abuz Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat vineri că medicii de familie vor comite un abuz dacă vor elibera reţete compensate cu 90% din lista B pentru pacienţii cu venituri între 0 şi 700 de lei numai în schimbul unei adeverinţe fiscale.