Cele mai citite
 


Locuitorii dintr-o comună franceză protestează împotriva plecării neaşteptate a medicului român
sâmbătă, 17 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În aprilie 2009, o doctoriţă de origine română, Mihaela Damian, şi-a instalat cabinetul în comuna Belesta, din departamentul Pirineii Orientali (sudul Franţei), scrie ziarul La Depeche. Localnicii au primit-o cu braţele deschise, au ajutat-o să achiziţioneze materialele medicale de care avea nevoie, au suportat plata chiriei pe câteva luni şi i-au pus o maşină la dispoziţie.
Dar, de la începutul lunii iulie, doctoriţa s-a mutat într-o altă comună, Villebrumier, din departamentul Tarn-şi-Garonne. Localnici din Belesta o acuză că a plecat fără să îi anunţe şi că le-a luat şi fişele medicale. De aceea, mai mulţi dintre ei au hotărât să se ducă în Villebrumier ca să-i ceară socoteală.

Belesta numără 1.200 de locuitori, iar din 2001, când doctorul din localitate s-a retras, după 30 de ani de activitate, din motive de sănătate, cinci medici s-au perindat în cabinetul din comună.

Oamenii sunt îngrijoraţi că au rămas din nou fără doctor, deoarece mulţi sunt în vârstă, iar unii au probleme medicale care necesită asistenţă periodică şi nu se pot deplasa în comuna vecină care este la o distanţă de 8 km.

Răspunzând acuzaţiilor, doctoriţa Demian a afirmat că se simţea 'izolată' şi că de fapt ea nu a fugit, aşa cum spun localnicii, ci că 'orice doctor este liber să plece atunci când doreşte'. În ceea ce priveşte fişele medicale pe care le-a luat cu ea, aceasta afirmă?că fişele sunt confidenţiale şi că nu putea să le lase în cabinetul din Belesta, dar că a lăsat adresa noului ei loc de muncă pentru a putea fi contactată.

Referindu-se la motivele plecării ei din Belesta, doctoriţa de 40 de ani care a părăsit România, unde şi-a exercitat profesia timp de 14 ani, ca să 'descopere alt fel de medicină', explică: 'Nu a fost aşa cum m-am aşteptat. Nu a fost o decizie uşor de luat pentru mine să plec din România, dar date fiind garanţiile care mi s-au prezentat, am făcut pasul'. Doctoriţa admite că a fost ajutată la început, dar veniturile nu au fost conform aşteptărilor şi, pe deasupra, s-a ales şi cu alergie care îi produce o tuse în permanenţă. Ea precizează că îl informase pe primarul din Belesta, în ianuarie, despre intenţiile ei şi contactase un medic care să o ajute, dar în final nu s-a putut.

Acest caz este emblematic pentru penuria de medici din mediul rural, din întreaga Franţă.

Problema demografiei medicale nu este caracteristică numai regiunilor din sudul Franţei, ea afectează întreg Hexagonul. În timp ce regiunea Midi-Pyr?n?es pare să fie un teritoriu atrăgător, situându-se pe locul al patrulea în Franţa, în ceea ce priveşte densitatea medicală (12.061 de practicieni înregistraţi la 1 ianuarie 2009), aici există totuşi mari diferenţe teritoriale.

La 100.000 de locuitori din Toulouse, există aproximativ 450 de medici. Pentru acelaşi număr de locuitori din departamentul Gers, numărul medicilor este de 232. Cele mai afectate de penuria de medici sunt zonele rurale şi de munte. Potrivit unui raport al Ordinului medicilor publicat în luna aprilie, 57 % dintre noii medici s-au instalat la Toulouse.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raport: Cele mai multe metode de planificare familială sunt cunoscute incorect în mediul rural Cele mai multe metode de planificare familială sunt cunoscute, dar incomplet şi incorect în mediul rural, arată raportul "Bariere şi factori favorizanţi în utilizarea serviciilor de planificare familială şi asistenţă prenatală", dat publicităţii luni de Fundaţia World Vision România.
Raport privind evaluarea structurii şi furnizării asistenţei primare în România Raportul "Evaluarea structurii şi furnizării asistenţei primare în România", un proiect pe bază de sondaj, a fost lansat miercuri în cadrul Conferinţei Naţionale a Medicilor de Familie.
Adriean Videanu: Programul de guvernare al ARD prevede crearea a 330.000 de locuri de muncă în mediul rural ARD îşi propune în programul de guvernare stimularea angajărilor în mediul rural prin plata către stat doar a contribuţiilor de asigurări de sănătate şi înfiinţarea la nivel naţional a unui număr de 600 de microcentre de industrializare a produselor agricole, măsuri care vor conduce la crearea a 330...
Concluziile unui raport DSP Vaslui - asistenţă medicală primară precară, criză de medici de familie Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prezentat, miercuri, în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui, concluzionând că asigurarea asistenţei medicale primare este una precară.
Samusocial din România oferă asistenţă socială şi medicală de urgenţă pentru aproximativ 5.000 de oameni ai străzii Samusocial din România oferă asistenţă socială şi medicală de urgenţă pentru aproximativ 5.000 de oameni ai străzii din Capitală, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al asociaţiei, Sabina Nicolae.
UPDATE Program de guvernare: Crearea de locuri de muncă, stimularea investiţiilor şi creşterea economică - principii pentru 2012 Prudenţa, responsabilitatea, echilibrul, crearea de locuri de muncă, stimularea investiţiilor şi creşterea economică rămân principiile de guvernare în anul 2012, după cum se precizează în programul de guvernare propus al Cabinetului Ungureanu.