Cele mai citite
 


Finanţarea combaterii SIDA, obiectiv central al conferinţei de la Viena
marţi, 20 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cea de a 18-a conferinţă internaţională consacrată SIDA s-a deschis oficial duminică seara, la Viena, exprimând îngrijorarea provocată de scăderea finanţărilor internaţionale şi speranţa dezvoltării unor noi instrumente de prevenire, precum recurgerea anticipată la tratamente şi la microbicide, informează AFP.
Peste 20.000 de persoane - cercetători, experţi, membri ai asociaţiilor de combatere a maladiei, bolnavi - participă până în 23 iulie la această conferinţă care are loc la fiecare doi ani.

'Anul trecut, ţările bogate nu au avut nici o problemă în a găsi miliarde pentru a-i salva pe bancherii avizi de pe Wall Street', a declarat Julio Montaner, preşedintele Societăţii internaţionale pentru SIDA /IAS/, care organizează această conferinţă, în cursul ceremoniei de deschidere.

Cu câteva minute înainte, vreo 60 de militanţi invadaseră scena scandând sloganuri prin care reclamau tocmai finanţări şi respectarea angajamentelor. 'Respectaţi-vă promisiunile, noi vrem să trăim !', scandau alţi militanţi în piaţa din faţa centrului de conferinţe.

Michel Kazatchkin, director executiv al Fondului mondial împotriva SIDA, tuberculozei şi paludismului, s-a declarat 'extrem de neliniştit' de angajamentele ţărilor donatoare pentru următorii trei ani, cifrând suma necesară între 13 şi 20 de miliarde de dolari.

Un raport publicat duminică arată că finanţarea programelor de luptă anti SIDA în ţările sărace s-a diminuat la 7,6 miliarde de dolari în 2009 faţă de 7,7 miliarde în 2008. O reducere mică, desigur, dar între 2002 şi 2009 progresia era de două cifre de la un an la altul pentru finanţarea unor tratamente care durează toată viaţa.

Între altele, a fost necesară o creştere a contribuţiei americane, de la 3,95 miliarde de dolari în 2008 la 4,4 miliarde anul trecut, pentru a compensa scăderea aporturilor din partea a numeroase ţări precum Germania, Canada, Franţa, Irlanda, Italia şi Olanda, menţionează documentul.

Alerta provocată de diminuarea finanţărilor apare o dată cu noile piste pentru combaterea SIDA, deci tocmai când 'aceste eforturi ar trebui dublate', a subliniat Michel Sidibe, directorul executiv al programului Onusida.

Un studiu publicat duminică preconizează începerea tratamentului cu mult înainte de apariţia simptomelor pentru a împiedica distrugerea progresivă a sistemului imunitar.

Alt studiu subliniază că plasarea seropozitivilor sub triterapie reduce la jumătate numărul noilor cazuri de infectare cu HIV, ceea ce indică în viitor utilizarea triterapiilor pentru reducerea transmisiei HIV. Ideea ar urma să fie în centrul conferinţei, la 27 de ani după identificarea virusului.

Aceste noi speranţe se împiedică de costul pe care l-ar reprezenta o utilizare generalizată a tratamentelor. Bill Gates, multimiliardarul fondator al Microsoft şi ardent susţinător al luptei antisida, urma să insiste luni, în şedinţă plenară, asupra necesităţii de a fi utilizate mai bine fondurile pentru SIDA. El preconizează concentrarea eforturilor de prevenire 'acolo unde ele au impactul cel mai mare'.

De asemenea, experţii aşteaptă rezultatele studiului Caprisa, care vor fi publicate marţi la Viena şi la Durban /Africa de Sud/, despre un gel microbicid care include tenofovir antiretroviral, un tip de produs testat pentru prima oară.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un nou studiu în favoarea circumciziei ca mijloc de luptă împotriva SIDA Bărbaţii circumcişi sunt mai puţin dispuşi să facă sex neprotejat, relevă un nou studiu, realizat de cercetători americani, ce susţine circumcizia ca mijloc de luptă împotriva SIDA, relatează AFP.
Conferinţa Mondială asupra SIDA: Oportunitate de armonizare a strategiilor pentru combaterea acestui flagel Cea de-a 20 Conferinţă internaţională asupra SIDA, care a avut loc între 20 şi 25 iulie, la Melbourne (Australia), a fost o oportunitate pentru experţi de a se întâlni, a schimba impresii şi a armoniza strategiile pentru combaterea acestui flagel, care a provocat moartea a peste 30 de milioane de oameni...
Creştere alarmantă a cazurilor de SIDA în Europa de Est, inclusiv în România În pofida campaniilor de prevenire şi a progreselor medicinei, din 2001 se observă o creştere alarmantă a numărului de persoane infectate cu virusul HIV în Rusia, Ucraina şi România, scrie săptămânalul Le Point în ediţia online de miercuri.
DOCUMENTAR: 35 de ani de când SIDA a fost descrisă pentru prima oară La 5 iunie 1981, o boală epidemică, numită ulterior SIDA ("sindromul imunodeficienţei umane dobândite"), a fost descrisă pentru prima oară de către medicul Michael Gottlieb de la UCLA Medical Center (SUA), specializat în imunologie. Gottlieb a descris în "Morbidity and Mortality Weekly Report", jurnalul...
România, în pericol de epidemie de HIV România este în pericol să cadă pradă unei epidemii de HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile în lipsa banilor destinaţi prevenirii contactării virusului, avertizează experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citaţi de revista americană Time, în ediţia din 13-20 septembrie.
Studiu privind eradicarea virusului HIV din organism Oamenii de ştiinţă de la Laboratoarele de Cercetare Merck au colaborat cu cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord (UNC) din Chapel Hill, Şcoala de Sănătate Publică Harvard, Institutul Naţional de Cancer şi de la Universitatea California din San Diego, în studiul iniţiat anul trecut pentru...