Cele mai citite
 


Personalul medical din Italia, în grevă generală împotriva pachetului de austeritate
marţi, 20 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Activitatea din spitalele Italiei este grav afectată luni de o grevă generală de 24 de ore, iniţiată la miezul nopţii şi la care participă circa trei sferturi din personalul medical, administrativ şi veterinar, protestul fiind organizată de sindicate împotriva măsurilor din pachetul de austeritate cu impact asupra sistemului sanitar.
Astfel, peste 40.000 de operaţii chirurgicale programate pentru luni au fost amânate, nefiind realizate nici vizitele de consult sau diagnostic, cu excepţia cazurilor de urgenţă maximă, aceasta fiind cea mai importantă grevă din ultimii ani în sistemul sanitar italian, a precizat Massimo Cozza, secretar naţional al sindicatului FP-CGIL Medici. Totodată, în ciuda caniculei, mai multe mii de sindicalişti din sistem sunt aşteptaţi luni la prânz la un miting de protest în faţa sediului parlamentului de la Roma, unde se află în prezent în dezbatere pachetul de austeritate, adoptat săptămâna trecută de Senat şi urmând a fi votat şi de plenul Camerei în următoarele zile.

Personalul medical reclamă faptul că sistemului i se vor tăia în următorii doi ani fonduri în valoare de 1,5 miliarde de euro prin reducerea retribuţiilor pentru serviciile de gardă noaptea sau în zilele de sărbătoare, însă pe lângă aceasta sectorul va fi afectat şi de îngheţarea pe trei ani a salariilor şi a noilor angajări, precum şi a promovărilor în carieră. Astfel, în spitalele italiene vor putea fi angajaţi până în 2014 numai câte un medic sau asistent pentru fiecare cinci ieşiţi la pensie, ceea ce va crea o reducere de cel puţin 30.000 de angajaţi în întregul sistem, urmând să fie afectată grav calitatea serviciului medical, denunţă sindicatele. De asemenea, datorită reducerii finanţărilor atât din fondurile venite prin programele gu vernatamentale, cât şi a celor din partea administraţiei locale, sunt ameninţate un mare număr de posturi ale personalul medical-administrativ angajat pe bază de contract cu perioadă determinată.

Pe de altă parte, ministrul sănătăţii Ferrucio Fazio a declarat că pachetul de austeritate 'nu afectează sistemul sanitar', fiind menţinute principiile actuale de funcţionare şi finanţare, iar ceea ce se urmăreşte de fapt este reducerea risipei de până acum. Fazio a menţionat că vor fi blocate angajările de personal numai în spitalele din patru regiuni care şi-au depăşit în 2009 bugetul de cheltuieli medicale, apelând la sprijinul guvernului pentru acoperirea golurilor. 'Tocmai acolo unde se cheltuieşte mai mult, asistenţa sanitară este şi mai proastă', a spus duminică ministrul, însă explicaţiile sale au fost respinse şi de reprezentanţii formaţiunilor opoziţiei de centru-stânga, Partidul Democrat şi Italia dei Valori (IdV).

Raffaele Fito, ministrul pentru relaţia cu parlamentul, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, după adoptarea joi de către Senat a pachetului de austeritate, că în ciuda protestelor organizate în această perioadă de sindicate, opoziţie şi reprezentanţii administraţiei locale, majoritatea guvernamentală nu va mai accepta nicio modificare a iniţiativei normative în dezbaterea de la Camera Deputaţilor, urmând să fie supusă la vot în aceeaşi formă adoptată de senatori. Planul de austeritate al guvernului italian prevede tăieri de cheltuieli publice de 24,9 miliarde de euro pentru următorii doi ani şi reducerea astfel a deficitului bugetar de la 5,3% din PIB în 2009 la 2,7% din PIB în 2012. Povara acestor reduceri este suportată în principal de angajaţii din sistemul public cărora pe lângă blocare promovării, a noilor angajări şi limitarea posibilităţii de pensionare anticipată le-au fost şi îngheţate salariile pentru patru ani, precum şi de administraţia celor 20 de regiuni, a căror cea mai importantă responsabilitate în plan local este administrarea şi finanţarea spitalelor.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cadrele medicale din ţară au protestat două ore pentru îmbunătăţirea condiţiilor din sistem (grupaj) Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a decis, la jumătatea acestei luni, organizarea unei greve de avertisment în data de 25 noiembrie, urmată de grevă generală pe termen nelimitat, începând din 28 noiembrie, printre solicitările greviştilor fiind demisia ministrului Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu...
Italia: Greva medicilor din sectorul public împotriva planului de austeritate Medicii din sectorul public au declanşat luni o grevă în Italia pentru a protesta împotriva planului de austeritate al guvernului Berlusconi, acţiune care a perturbat activitatea din spitale, relatează AFP.
Sindicaliştii din sănătate au pichetat sediile prefecturilor; ei sunt nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor - grupaj I Sindicaliştii din sănătate au pichetat miercuri sediile prefecturilor din mai multe multe municipii reşedinţă de judeţ, cerând guvernului să finanţeze în mod corespunzător sistemul sanitar. Ei şi-au manifestat nemulţumirea faţă de nivelul scăzut al salariilor din acest domeniu şi faţă de inechităţile...
Sanitas Covasna: Ministrul Sănătăţii poate să îşi dea demisia, reforma sa nu va trece Aproximativ 1500 de angajaţi din sistemul sanitar covăsnean participă la greva japoneză declanşată luni la nivel naţional în semn de protest faţă de măsurile de reformă iniţiate de Ministerul Sănătăţii, a declarat pentru AGERPRES, liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.
Sepi: Dacă ministrul Sănătăţii va decide să atace ca ilegală greva generală, o să lăsăm instanţa să se pronunţe Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat sâmbătă în legătură cu greva generală a salariaţilor din sectorul sanitar, că aceasta depinde de decizia ministrului Sănătăţii de a ataca sau nu în instanţă greva ca fiind ilegală.
Marius Sepi (SANITAS): Grevă generală în Sănătate, în luna noiembrie Cadrele medicale din România vor intra, în luna noiembrie, în grevă generală, acţiunea revendicativă fiind precedată de o grevă de avertisment de două ore, care va avea loc la începutul lunii viitoare, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Marius Sepi, prim-vicepreşedinte al Federaţiei SANITAS.