Cele mai citite
 


Dan Deleanu: Cardiologia intervenţională, o problemă complexă
marţi, 7 aprilie 2009   ::   3 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Bucureşti, 7 aprilie /Agerpres/ - Cardiologia intervenţională este o problemă destul de complexă, România aflându-se pe ultimul loc în Europa din punctul de vedere al utilizării monografiei şi angioplastiei cu stent, în urma Bulgariei, a declarat prof. dr. Dan Deleanu.

El consideră că este necesar un plan pe termen lung, iar primul pas care ar trebui făcut în acest sens este pregătirea medicilor. Sunt foarte puţini medici care fac angioplastie, aproximativ 30. În Europa, peste 98% dintre pacienţi sunt trataţi prin angioplastie cu stent, iar în România 5%, şi 35-40% cu tromboliză.

In infarctul miocardic acut această terapie este extrem de importantă, pentru că salvează vieţi, a evidenţiat preşedintele Societăţii Române de Cardiologie. El a spus că avem cam 800 de infarcturi de miocard acut la un milion de locuitori.

Specialistul apreciază că primul pas care trebuie făcut este deblocarea atestatului de cardiologie intervenţională şi a amintit că urmează ca acesta să fie deblocat în sistem de urgenţă.

O altă problemă care trebuie luată în considerare este cea a existenţei centrelor pentru cardiologie intervenţională bine dotate, dar şi bine utilizate, pentru că în Bucureşti de pildă, la Spitalul "Sf. Ioan" care dispune de o dotare corespunzătoare s-au făcut doar 25 de angioplastii.

Prof. Deleanu apreciază că trebuie un plan pe termen lung, în cadrul căruia în localităţile reşedinţă de judeţ ar trebui să se dezvolte laboratoare de cateterism, de cardiologie intervenţională pentru infarctul de miocard acut.

In Bucureşti sunt spitale care primesc pacienţi cu un astfel de diagnostic, dar nu au dotare, ei ar trebui dirijaţi în această situaţie către centre specializate.

"Constatăm că în ultimul timp infractul de miocard acut a ajuns să se manifeste la tineri sub 40 de ani cu afectare gravă, situaţii care trebuie tratate cât mai repede în centre bine dotate. Mulţi rămân invalizi pe viaţă", a remarcat prof. dr. Dan Deleanu. El a spus că între factorii care duc la această boală se află şi stresul, fumatul, lipsa de mişcare.

"Ar trebui ca fiecare din noi să facem cel puţin 30 de minute de efort susţinut, bicicletă, jogging, mers alert, urcatul scărilor, lăsatul maşinii la distanţă şi mers pe jos până la birou", a mai evidenţiat prof. dr. Deleanu.

El a explicat că infarctul se manifestă printr-o violenţă retrosternală, transpiraţie, anxietate, care durează mai mult de 15 minute, fiind obligatorie chemarea ambulanţei şi în niciun caz cel care are aceste acuze să nu meargă singur la spital.

Infarctul de miocard se evidenţiază şi prin electrocardiogramă, dar şi prin evidenţierea unor markeri, a unor enzime.

In România, în 80% din cazuri se utilizează stenturile simple şi în numai 20% cele farmaceutice, cele scumpe. In Europa unul din doi pacienţi sunt trataţi cu stenturi farmaceutice.

La Institutul Clinic Fundeni au fost realizate 1.150 de agioplastii coronariene cu stent simplu, la Cluj - peste 1.000, la Timişoara - între 700 şi 800, în celelalte centre între 400 şi 500.

Recuperarea după o astfel de metodă este de una-două zile, a mai spus prof. dr. Deleanu.

La Bucureşti se desfăşoară cea de-a IX-a Conferinţă Naţională de Aterotromboză, organizată de Societatea Română de Cardiologie şi Asociaţia Naţională Română de Stroke. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
de geamanu emil
comentariu? Cred ca realitatea spune tot.Multi oameni traesc azi datorita acestui om.A nu se antelege ca am beneficiat de servicile dumnealui.Sant cardiac am fost la acest spital,dar nu l-am vazut niciodata.Cunosc realitatea;din glasul pli de lacrimi:bolnavilor din lume,cu diferenta ca lacrimile sant de BUCURIE.VIATA LUNGA DOCTORE

de Cristescu Anca
Dan Deleanu un medic de exceptie.Tin sa multumesc pe aceasta cale intregii echipe de la spitalul Delta si bineinteles domnului doctor pt toata atentia acordata tatalui meu, salvandu-i viata prin montarea unui stent la inima. Dupa 6 luni de la aceasta interventie se simte foarte bine , isi continua tratamentul si duce o viata normala.

de Mihai SECELEANU
Dl.doctor DD este un SUPERPROFESIONIST! Multumesc din INIMA D-le DD pentru REUSITA din 22 Februarie 2012. CHAPEAU !! M.S.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Centrele de cardiologie intervenţională - o necesitate În insuficienţa cardiacă există un risc de moarte subită prin aritmii cardiace tratamentul modern se face fie prin diferite proceduri de stimulare - peece maker - fie prin defibrilator implantat, tratament inclus în ghidurile europene a declarat dr.Dan Deleanu, preşdintele Societăţii Române de Cardiologie...
Dr. Dan Deleanu: Numărul de centre cu laboratoare de cateterism e foarte mic, iar accesul este limitat Procedurile per cutane intervenţionale se folosesc foarte mult în sindroamele coronare acute şi infarctul de miocard, unde cel mai bun tratament este intervenţia rapidă, mecanică, de implantare de stent, a declarat, joi, cu prilejul conferinţei privind insuficienţă cardiacă, dr. Dan Deleanu, de la D...
Mureş: Prima ediţie a Conferinţei Naţionale 'ConCORDIS' de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş şi Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, găzduiesc, începând de miercuri până duminică, prima ediţie a Conferinţei Naţionale ,,ConCORDIS' de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară...
Prof. dr. Eduard Apetrei: Mi-aş dori ca medicul să nu mai lucreze sub presiune (interviu) Bucureşti, 18 feb /Agerpres/ - Şeful Clinicii Cardiologie din cadrul Institutului de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară 'C.C. Iliescu'', prof. dr. Eduard Apetrei, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că prin comasarea institutului cu Spitalul Fundeni se face un ''mare rău''.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Conf. dr. Horaţiu Suciu: Este necesară o strategie naţională în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice (interviu) Şeful Clinicii Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii Tg. Mureş, conf. dr. Horaţiu Suciu, a subliniat într-un interviu acordat AGERPRES că în România nu există cardiologie intervenţională pediatrică, deşi sunt numeroase patologii care pot fi tratate în acest mod şi care pot scuti numeroase intervenţii...