Cele mai citite
 


O genă activează respiraţia nou-născutului, la trecerea din mediul lichid la aer
marţi, 20 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cercetători francezi au identificat o genă datorită căreia nou-născutul trece brusc din mediul lichid din pântecul mamei la aer, permiţându-i să respire pentru a supravieţui, informează AFP.
Rezultatul cercetărilor, publicat într-o revistă americană de specialitate, The Journal of Neuroscience, deschide perspective pentru o mai bună înţelegere a tulburărilor de respiraţie la om, de la apneea în somn la moartea subită a nou-născutului, principala cauză a mortalităţii la bebeluşi în ţările occidentale, potrivit Centrului naţional francez pentru cercetări ştiinţifice.

Întrebarea care se punea era cum se pregătesc mamiferele în uter pentru modificarea radicală a respiraţiei în momentul naşterii, când trec de la viaţa intrauterină acvatică la respiraţia autonomă aeriană. La această întrebare răspund cercetătorii, care au identificat la şoarece o genă indispensabilă respiraţiei şi, prin urmare, supravieţuirii imediat după naştere.

La mamifere, fetusul se dezvoltă într-un mediu lichid, în care cordonul ombilical este sursă de oxigen, iar funcţiile pulmonare sunt practic absente. Se ştie deja că mai multe circuite de neuroni intervin în respiraţia neonatală la mamifere. Într-o zonă a creierului posterior, grupul parafacial respirator cuprinde neuroni care imprimă un ritm (asemeni unui pacemaker) ce se află la originea mişcărilor respiratorii automate.

Şoriceii nou-născuţi la care gena Tshz3 (care comandă producerea proteinei TSHZ3) nu funcţionează nu pot respira şi mor la naştere. La aceşti şoareci, neuronii grupului parafacial respirator nu au activitatea ritmică ce-i caracterizează.

Astfel, 'o singură genă', gena Tshz3, poate controla, la nivelul neuronilor, dezvoltarea componentelor circuitului indispensabil al 'asimilării' respiraţiei la naştere, încheie cercetătorii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători israelieni lucrează la un test respirator pentru diagnosticarea rapidă a cancerului Cercetătorii sunt pe cale să pună la punct un test respirator pentru depistarea cancerului, relatează, miercuri, BBC.
Gorj: Medicii legişti au stabilit că la bebeluşul decedat la Novaci nu s-a instalat respiraţia extrauterină Reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală (SML) Gorj au finalizat necropsia bebeluşului decedat la naştere în noaptea de marţi spre miercuri la Spitalul Orăşenesc Novaci în urma unei operaţii de cezariană de urgenţă care a vizat salvarea vieţii mamei şi a fătului, rezultatele indicând faptul că acesta...
Obezitate: S-a descoperit o genă care ar face să crească pofta de mâncare Cercetători americani au identificat o genă care, suferind o mutaţie, împiedică organismul să semnaleze umplerea stomacului; prin urmare, persoana cu astfel de genă mănâncă prea mult, scrie maxisciences.com.
Cercetători japonezi au descoperit o proteină care arde grăsimile O echipă de cercetători de la Universitatea din Kyoto, Japonia, a anunţat descoperirea unei proteine care ajută la arderea grăsimilor din organism, permiţând astfel consumul unor mese bogate în grăsimi, transmite agenţia Xinhua.
Sforăitul şi apneea de somn pot provoca serioase tulburări de memorie (studiu) Sforăitul puternic şi apneea de somn (întreruperea respiraţiei în timpul somnului) ar putea provoca tulburări de memorie şi un declin cognitiv prematur, arată un nou studiu apărut în publicaţia medicală Neurology, preluat de lapresse.ca.
Cercetători elveţieni au descoperit o genă care poate favoriza dezvoltarea melanomului Cercetători de la Universitatea din Zurich au descoperit o genă care joacă un rol central în dezvoltarea melanomului şi care ar putea deschide calea unei noi terapii, a anunţat marţi universitatea, citată de belga.be.