Cele mai citite
 


Aterotromboza în creştere
marţi, 7 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Bucureşti, 7 aprilie /Agerpres/ - In ultimii ani s-au înregistrat progrese în cunoaşterea aterotrombozei, fiecare dintre reuniunile ştiinţifice reuşind să contribuie la abordarea ştiinţifică din punct de vedere terapeutic, dar şi în legătură cu prezenţa bolilor cardiovasculare, a declarat, vineri, prof. dr. Eduard Apetrei, la a IX-a conferinţă naţională de aterotromboză, care se desfăşoară timp de două zile la Teatrul Naţional din Capitală.

Potrivit prof. Apetrei, s-au dezvoltat tehnicile neinvazive în evaluarea aterosclerozei şi în special a aterosclerozei subclinice - EKG, indice gleznă/braţ, ecografie, Doppler, rezonanţă magnetică, PET cardio - CT, apelându-se şi la metodele invazive cum sunt coronarografia, ultrasonografia intravasculară, rezonanţă magnetică intravasculară.

''La această reuniune ştiinţifică vor fi abordate studiile fundamentale privind aterotromboza sistemică şi locală, modificările de biologie celulară, aterotromboza şi sistemul imun, aterotromboza şi evenimentele patologice, aspectele legate de revascularizaţie şi intervenţiile posibile în modularea neovascularizaţiei, precum şi inflamaţie şi biomarkerii care însoţesc componentele sistemice ale procesului de aterotromboză'', a subliniat prof. Apetrei.

La rândul său, acad. prof. dr. Constantin Popa a făcut referire la numeroasele studii clinice în care s-a demonstrat importanţa terapiei antitrombotice şi necesitatea abordării acesteia în raport cu biologia procesului.

Prof. Constantin Popa a amintit studiul REACH în care sunt cuprinşi 2.000 de pacienţi din România, care se derulează pe o durată de patru ani, la nivel internaţional fiind cuprinşi 60.000 de pacienţi. Specialistul a subliniat faptul că studiul evidenţiază o creştere a aterotrombozei, având drept cauze obezitatea, hipertensiunea, stilul de viaţă în general. La rândul său, prof. dr. Radu Căpâlneanu, de la Institutul Inimii din Cluj, a accentuat asupra necesităţii educaţiei populaţiei pentru a se prezenta la medic.

El a spus că România are nevoie de mai multe centre de cardiologie. În străinătate există un centru la un milion de locuitori în timp ce în România sunt doar şapte centre, trei dintre ele aflându-se în Bucureşti. El a fost de părere că centrele ar trebui să fie bine dotate şi să dispună de specialişti.

Prof. Căpâlneanu consideră că este necesară dezvoltarea unui sistem de ambulanţă care să cuprindă şi elicopter pentru transportul rapid al celor care fac un infarct. El a menţionat că în cazul în care s-au depăşit trei ore de la debutul infarctului, ''toate tehnicile din lume nu vor da rezultate''.

Prof. Căpâlneanu a menţionat şi importanţa Programului naţional de evaluare a stării de sănătate, întrucât acesta a evidenţiat foarte multe probleme şi i-a determinat pe oameni să meargă să-şi facă un consult la medic. El a adăugat că din păcate, 50% dintre cei care mor de inimă nu ajung la spital. ''Ideea este să se prezinte la cel mai mic simptom la medic'', a spus specialistul.

Acad. prof. dr. Leonida Gherasim a apreciat că ''Programul naţional de evaluare a stării de sănătate i-a determinat pe români să meargă la medic'' şi s-a pronunţat pentru creşterea numărului de centre de cardiologie intervenţională, ''care să fie bine dotate şi să aibă posibilitatea de a folosi şi stenturile active''. Medicul a spus că acestea costă foarte mult, aproximativ 2.000 de euro, dar a subliniat că sunt foarte importante în cardiopatia ischemică, infarct, în boala coronariană în general.
'
'Folosirea stentului simplu, care este mai ieftin 300 de euro şi este suportat de Casa de asigurări de sănătate, face ca pacientul să revină de mai multe ori la medic şi până la urmă costurile ajung asemănătoare cu cele pentru un stent activ. Din păcate, însă, spitalele nu-şi pot permite astfel de stenturi, trebuie să şi le cumpere pacienţii'', a mai spus specialistul. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Conferinţa Naţională de Aterotromboză, la Bucureşti Bucureşti, 7 aprilie /Agerpres/ - Cea de-a IX-a Conferinţă Naţională de Aterotromboză începe vineri, la Bucureşti, sub patronajul ştiinţific al Societăţii Române de Cardiologie şi al Asociaţiei Naţionale Române de Stroke, în parteneriat cu Sanofi Aventis.
Peste 650 de participanti la Conferinta Nationala de Cardiologie in MG – Editia 2015 Peste 650 de medici au participat la Conferinta Nationala de Cardiologie in Medicina Generala care s-a desfasurat in perioada 4-6 iunie la Centrul de conferinte Romexpo - Bucuresti si a fost organizata de Societatea Academica de Medicina a Familiei.
Conferinta Nationala de Medicina a Familiei – un nou succes Peste 1000 de medici au participat in perioada 22-25 octombrie 2014 la Crystal Palace Ballrooms – Bucuresti, in cadrul Conferintei Nationale de Medicina a Familiei, eveniment organizat de Societatea Academica de Medicina a Familiei. (SAMF).
Centrele de cardiologie intervenţională - o necesitate În insuficienţa cardiacă există un risc de moarte subită prin aritmii cardiace tratamentul modern se face fie prin diferite proceduri de stimulare - peece maker - fie prin defibrilator implantat, tratament inclus în ghidurile europene a declarat dr.Dan Deleanu, preşdintele Societăţii Române de Cardiologie...
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Coronarografia – un simplu test îți poate salva viața! Spitalul Monza București – Centru Cardiovascular este alături de inima ta! Conform statisticilor OMS, bolile cardiovasculare sunt responsabile de 60% dintre decesele înregistrate la nivel național în anul 2012. Conform specialiştilor, acestea reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică în România, cu atât mai mult cu cât se întâlnesc tot mai des în rândul persoanelor...