Cele mai citite
 


Speranţe pentru redarea vederii unei tinere de 18 ani
marţi, 7 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oftalmologie
 

Bucureşti, 7 aprilie /Agerpres/ - Maria Piciu, tânăra buzoiancă de 18 ani care s-a născut cu o cataractă congenitală la ambii ochi, a fost operată, în cursul dimineţii de vineri, la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice.

"I s-a făcut anestezie locală, iar cataracta pe care o avea arăta ca a unui om de peste 80 de ani", a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Monica Pop, managerul spitalului. Ea a spus că operaţia a fost făcută la ochiul stâng, a durat aproximativ 25 de minute şi în principiu, sunt şanse să vadă.

Banii pentru intervenţia chirurgicală au fost colectaţi de Asociaţia Nevăzătorilor.

"Este un gest extraordinar, gestul nevăzătorilor. Ei s-au asociat cu un grup de studenţi la artă fotografică, au realizat fotografii cu VIP-uri pe care apoi le-au vândut, şi au contribuit şi cu bani din pensiile lor, reuşind să adune 30 de milioane de lei", a declarat prof. dr. Monica Pop.

Maria Piciu s-a născut cu cataractă congenitală la ambii ochi şi nu a văzut niciodată. Asociaţia Nevăzătorilor a decis să ajute tineri care suferă de această afecţiune şi cărora, după un examen medical, li se certifică că pot să-şi recapete vederea, fie şi parţial. Între cei examinaţi s-a aflat şi tânăra din Buzău la care, spre deosebire de ceilalţi nevăzători examinaţi, s-a dovedit că poate să-şi recapete 40% din acuitatea vizuală.

Cataracta congenitală se transmite, iar afecţiunea se poate depista încă din primele zile de viaţă, a spus dr. Pop. Ea a adăugat că neonatologii trebuie să ceară ca nou-născuţii să fie examinaţi de un oftalmolog, mai ales cei care au antecedente în familie, pentru că operaţiile, dacă se fac în această perioadă, dau şanse mari de vindecare celor care suferă de această maladie.

Dacă această primă operaţie va fi o reuşită, va urma, peste câteva zile, operaţia şi la celălalt ochi.

Cristalinul costă 13,5 milioane lei, iar pentru tineri e bine să se folosească cristaline de foarte bună calitate. Casa de asigurări compensează aproximativ 3 milioane de lei.

Maria a declarat că îi este puţin teamă de operaţie, dar cel mai mult îşi doreşte să-i vadă pe cei nouă fraţi ai săi. Vrea să urmeze cursurile unei şcoli de masaj şi să se descurce singură în viaţă. AGERPRES/ (Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tânăra operată de cataractă a început să zărească Bucureşti, 8 aprilie /Agerpres/ - Maria Piciu, tânăra de 18 ani din Buzău care a fost operată vineri, 3 aprilie, la ochiul stâng, de cataractă congenitală, a început să zărească, dar încă nu reuşeşte să se adapteze noii situaţii, a declarat, pentru AGERPRES, profesor doctor Monica Pop, managerul Spitalului...
Polonia: Operaţie reuşită de cataractă la o pacientă de 101 ani Medicii de la Clinica Universitară de Oftalmologie din Poznan (Polonia) au reuşit să îndepărteze cataracta unei paciente în vârstă de 101 ani, recordul de vârstă pentru un pacient tratat de această clinică.
Procentajul pacienților români operați de cataractă este aproape jumătate față de media țărilor UE* Cataracta netratată poate duce la orbire Clinica de oftalmologie Ama Optimex și compania Zeiss lansează o campanie de educare despre cataracta, care netratată poate duce la orbire. Aceasta afectează persoanele de peste 65 de ani, prin pierderea treptată a vederii. Foarte mulți oameni nu cunosc această afecțiune sau simptomele ei și...
Arad: Secţia de Oftalmologie a SCJU a fost dotată cu aparatură performantă de 100.000 de euro, pentru operaţiile de cataractă Secţia de Oftalmologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad a fost dotată recent cu aparatură performantă în valoare de 100.000 de euro, astfel că se pot efectua operaţii de cataractă, în mod gratuit, a anunţat, miercuri, dr. Roxana Trînc, medic primar oftalmolog, şeful acestei secţii...
Spitalul de Urgenţe Oftalmologice despre cazul copilului de 7 ani: Se înregistrează o ameliorare a stării ochiului Starea de sănătate a copilului de 7 ani fără acte, rănit la ochi, înregistrează o ameliorare, în urma aplicării unui tratament complex, local şi general, a anunţat, miercuri, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, Monica Pop, prin intermediul unui comunicat remis presei.
Copil de 7 ani fără acte de identitate, operat gratuit la Spitalul de Oftalmologie Un copil de 7 ani care riscă să îşi piardă un ochi şi care nu are niciun document de identitate va fi operat gratuit la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, a anunţat, marţi, managerul unităţii medicale prof. dr. Monica Pop, prin intermediul unui comunicat remis AGERPRES.