Cele mai citite
 


CJAS Iaşi: Scandalul aşa zisei creşteri a preţului de referinţă a medicamentelor este artificial şi tendenţios
miercuri, 21 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Directorul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Iaşi, Iulian Şerban, afirmă că scandalul mediatic referitor la aşa zisa creştere a preţului de referinţă a medicamentelor gratuite şi compensate este artificial şi tendenţios, neavând nici un suport în cifrele reale.
El a recunoscut, marţi, că este adevărat că anumite medicamente produse de anumite companii farmaceutice vor fi compensate mai puţin şi volumul vânzărilor acestora va scădea.
'Probabil că aceasta este cauza campaniei mediatice de dezinformare a populaţiei cu privire la modificarea preţului de referinţă a medicamentelor gratuite şi compensate. Banii Casei de Asigurări de Sănătate sunt folosiţi pentru a trata bolnavii şi nu pentru a creşte cifrele de afaceri şi profiturile companiilor farmaceutice. Dacă pornim de la premiza ştiinţifică şi anume că efectul terapeutic este determinat de substanţa activă (DCI) şi nu de un anumit medicament produs de o anumită companie farmaceutică, atunci se va înţelege uşor că sistemul de asigurări sociale de sănătate asigură în continuare suportul financiar pentru a realiza efectul terapeutic necesar bolnavilor', a declarat presei dr. Iulian Şerban.
Potrivit acestuia, preţul de referinţă al medicamentelor din lista C nu se modifică. În plus, nu au fost cuprinse în analiză 78 de medicamente care, începând cu 1 iulie, sunt noi pe listă sau au un nou mod de prezentare comercială.
Prin studierea acestui tabel, susţine Şerban, în medie, pacientul va plăti o sumă de bani mai mică pentru medicamentele de pe reţetă începând cu data de 1 iulie 2010.
Conform acestuia, o analiză minuţioasă arată că dintr-un total de 2.307 de medicamente, 671 au un preţ de referinţă mai mare, 388 nu şi-au modificat preţul de referinţă şi restul de 1.248 au un preţ de referinţă mai mic faţă de perioada de dinainte de luna iulie.
'Având în vedere că scăderile preţului de referinţă şi, implicit, a sumei pe care asiguratul trebuie să o plătească la farmacii sunt mult mai multe decât creşterile preţului de referinţă, considerăm că sistemul de asigurări sociale de sănătate contribuie la uşurarea poverii financiare a pacienţilor prin această modificare a modului de compensare a medicamentelor. Mai mult, toate medicamentele a căror preţ de referinţă a crescut au aceeaşi substanţă activă, adică aceeaşi acţiune terapeutică, cu alte medicamente a căror preţ de referinţă a stagnat sau a scăzut', a menţionat şeful CJAS Iaşi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Iaşi: A crescut numărul celor care apelează anual la formularul de sănătate E 112 Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi, Robert Dâncă, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că numărul beneficiarilor formularului de tratament în străinătate E 112 creşte de la an la an, cele mai solicitate clinici fiind din Germania şi Austria.
Braşov: Tratamente gratuite de radioterapie pentru bolnavii de cancer la Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov, 19 iun /Agerpres/- Tratamentele de radioterapie pentru pacienţii oncologici sunt gratuite au declarat joi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov, precizând că, de la 1 iunie, Casa de Asigurări de Sănătate a alocat fondurile necesare...
Iaşi: CJAS lansează o campanie de sprijinire şi promovare a acţiunilor de donare de sânge Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi au lansat o campanie de sprijinire şi promovare a acţiunilor de donare de sânge în rândul asiguraţilor, dar şi a furnizorilor de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale, menţionând că zilnic este nevoie de 80 de donări.
Iaşi: CJAS a distribuit 530 de carduri de sănătate celor care au nevoie de dializă Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi au distribuit în luna iunie 530 de carduri de sănătate asiguraţilor incluşi în programul naţional de dializă.
Iaşi: CJAS verifică medicii dacă au plecat sau nu la muncă în străinătate Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi a început un control în spitalele din judeţ pentru a vedea câţi medici au plecat la muncă în străinătate.