Cele mai citite
 


Primul generic de rosuvastatină pe piaţa românească
joi, 22 iulie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 

Primul generic de rosuvastatină de pe piaţa românească a fost lansat miercuri de Zentiva, parte a Grupului Sanofi Aventis.

Tratamentul cu rosuvastatină se adresează persoanelor cu hipercolesterolemie, inclusiv celor diagnosticate cu ateroscleroză în fază precoce sau avansată. Considerată drept cea mai puternică statină, rosuvastatina are o eficacitate terapeutică dovedită în timp, printr-un program larg de studii.
După 6 săptămâni de tratament, până la 80% dintre pacienţi au atins ţintele terapeutice recomandate de Ghidul European de prevenţie a bolilor cardiovasculare. Acest medicament este considerat cea mai eficientă statină, asigurând atingerea ţintelor terapeutice ale colesterolului după doar 6 săptămâni de tratament la pacienţii cu dislipidemie.
O reducere cu 25% a nivelului colesterolului total poate scădea mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare cu 42% şi probabilitatea unui eveniment cardiac cu 34%.
Nivelul crescut al colesterolului reprezintă un factor major şi independent de risc cardiovascular, de aceea managementul dislipidemiei este una din măsurile obligatorii recomandate de ghidurile de specialitate pentru reducerea riscului de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare. S-a observat că la o reducere cu 25% a nivelului colesterolului total, mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare poate scădea cu 42% şi probabilitatea unui eveniment cardiac cu 34%.
'Ateroscleroza reprezintă o afecţiune cu evoluţie cronică al cărei risc poate fi evaluat la distanţă (la 10 ani), aplicând reguli simple de predicţie. Din păcate, efectele devastatoare ale aterosclerozei sunt rezultatul unor fluctuaţii de risc pe termen scurt, rezultând în evenimente acute cum ar fi infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral. Prevenirea lor implică controlul constant al proceselor de vulnerabilizare care au loc în peretele vascular. Una din armele redutabile care permit un astfel de control sunt statinele. Medicamentele aparţinând acestei clase nu sunt egale în eficienţa lor preventivă. Ultima generaţie de statine, caracterizată prin efect intens şi siguranţă, şi-a demonstrat superioritatea în mai multe studii care au inclus un număr impresionant de mare de pacienţi la risc. Cum riscul aterosclerot ic interesează un segment semnificativ din populaţie, accesul la tratamentul cu statine trebuie optimizat în paralel cu conştientizarea şi avertizarea despre risc', a declarat miercuri prof. dr. G.A. Dan, de la Clinica de Medicină Internă şi Cardiologie, a Spitalului Clinic 'Colentina', în conferinţa de presă de lansare.
Acesta a accentuat asupra importanţei tratamentului care este nu numai pentru colesterol crescut, ci asigură şi o protecţie vasculară, este antiinflamator şi trebuie urmat fără întreruperi.
Referitor la efectele secundare, specialistul a reliefat că acestea există, dar în măsură mică, beneficiile tratamentului fiind foarte mari.
La rândul său, prof. dr. Nicolae Hâncu de la Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj-Napoca a evidenţiat că 'prevenirea complicaţiilor cardiovasculare reprezintă o prioritate în managementul clinic al diabetului zaharat, care ar trebui să vizeze nu doar controlul glicemic, ci şi controlul lipidic, tensional şi ponderal. În controlul lipidic, tratamentul cu statine este prima opţiune conform ghidurilor internaţionale. Rosuvastatina a dovedit un control rapid şi la un grup semnificativ crescut de persoane, concomitent cu reducerea semnificativă a ratei de progresie a plăcii de aterom'.
În opinia sa trebuie pus accentul pe prevenţie, care este şi mai puţin costisitoare. El a menţionat că sunt foarte multe persoane care au prediabet, adică o glicemie de 110 -120, şi care de obicei sunt persoane obeze.
Un procent de 24,9% din populaţia totală a ţării suferă de obezitate, a subliniat prof. dr. Nicole Hâncu. Prediabetul este prezent la 8-9 persoane din 10 a mai spus medicul.
În România, peste o treime din populaţie este afectată de hipercolesterolemie şi această cifră este în continuă creştere. Pacienţii cu dislipidemie nu prezintă simptome, în timp, însă, valorile crescute ale colesterolului duc la afectarea vaselor de sânge prin constituirea plăcilor de aterom (ateroscleroză), ceea ce creşte riscul de evenimente vasculare (infarct de miocard, accident vascular cerebral).
De multe ori, pacienţii cu dislipidemie nu sunt diagnosticaţi şi nu ajung să fie trataţi la timp şi corespunzător. De aceea este foarte importantă verificarea valorilor colesterolului, care se poate face printr-o analiză a sângelui. Dacă valorile colesterolului sunt crescute, medicul poate recomanda modificarea stilului de viaţă şi, atunci când este necesar, tratament medicamentos.
'Din păcate, la mulţi pacienţi cu hipercolesterolemie, schimbarea regimului alimentar şi scăderea în greutate nu reuşesc să reducă nivelul colesterolului la valorile normale. În acest context, prin lansarea Rosucard oferim pacienţilor din România o soluţie terapeutică: cea mai potentă statină, rosuvastatina, la un preţ accesibil. Comparativ cu alte statine, rosuvastatina asigură cea mai mare reducere a colesterolului, având totodată un profil de siguranţă şi tolerabilitate dovedit', a spus dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical sanofi-aventis. El a adăugat că noul sistem de compensare face ca pacienţii să scoată mai mulţi bani din buzunar ceea ce face ca mulţi pacienţi să renunţe la tratament, în defavoarea sănătăţii.
Rosucard (rosuvastatină), disponibil în concentraţii de 10 mg, 20 mg şi 40 mg, se află pe lista medicamentelor compensate cu 50% şi se distribuie numai pe bază de prescripţie medicală.
'Pe piaţa de statine avem deja o prezenţă importantă şi de succes, Simvacard fiind în prezent lider de piaţă în număr de unităţi şi de pacienţi trataţi în România. Rosucard completează portofoliul Grupului sanofi-aventis dedicat prevenţiei şi tratării afecţiunilor cardio-vasculare şi oferă persoanelor cu valori crescute ale colesterolului posibilitatea să folosească un medicament cu un efect terapeutic rapid şi la un preţ accesibil', a declarat dr. Sorin Iancu, marketing manager Zentiva, parte a Grupului Sanofi Aventis.

Notare
Comentarii
de dan mocanu
da ,este corect ,este un medicament f bun(o spun din propria experienta).din pacate este foarte scump si din cate stiu eu se compenseaza f putin(in nici un caz 50 %).astept sa vad ce rezultate vor fi pe piata ref reducere pret urmare prezentarii facute de reprezentantii firmei producatoare

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ateroscleroza provoacă în prezent, în România, un deces la aproximativ 10 minute Ateroscleroza provoacă, în prezent, în România, un deces la aproximativ 10 minute. Această afecţiune este progresivă, severă şi impredictibilă, fiind cauza a 52% din decesele de pe glob.
Prima statină cu indicaţii pentru copii Indicaţiile pentru medicamentul Crestor au fost extinse pentru prevenirea bolilor cardiovasculare la adulţii cu risc crescut şi, în premieră, în tratamentul copiilor cu vârsta peste 10 ani cu dislipidemie mixtă şi hipercolesterolemie familială, ceea ce face ca acest medicament să fie prima statină cu...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Bolile cardiovasculare pot fi prevenite Schimbarea stilului de viaţă, în principal alimentaţia echilibrată, activitatea fizică zilnică, fără fumat şi odihnă adecvată poate preveni 80% dintre bolile cardiovasculare determinate de ateroscleroză, dar şi peste 90% dintre cazurile de diabet zaharat şi 70% dintre cazurile de cancer, a subliniat...
Bolile cardiovasculare, principala cauză de deces la români România s-a situat, în 2009, pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte incidenţa bolilor cardiovasculare, fiind depăşită doar de Rusia şi Bulgaria, iar în 2010, după ultimele date, ţara noastră se află pe locul patru, înaintea sa fiind Ungaria, după cum a declarat prof. dr. Gheorghe Andrei Dan, specialist...
Alianţa Română de Combatere a Hipertensiunii Arteriale, înfiinţată de Societatea Română de Cardiologie Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă majoră în România, astfel că, în timp ce mortalitatea prin aceste boli a înregistrat în ultimii 20 de ani o tendinţă de scădere în ţările Europei de Vest şi Centrale, în România tendinţa a fost diametral opusă, a subliniat fostul preşedinte al Societăţii Române...