Cele mai citite
 


Femeile cu puţini copii sunt mai expuse cancerului uterin
vineri, 23 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Obstetrica - Ginecologie
 

În ultimele decenii s-a înregistrat un număr record de femei diagnosticate cu cancer uterin, cauza fiind faptul că nu au copii sau au puţini. Rata bolii a crescut cu aproape 50% în ultimii 30 de ani, constată cu regret Daily Mail.

Doctorii arată că faptul că femeile aleg să aibă puţini copii - sau deloc -, adesea pentru a face carieră, este una din principalele cauze ale bolii. O altă cauză a cancerului uterin este obezitatea, care poate dubla riscul de a face o tumoare. În Marea Britanie, circa 1 700 de femei mor anual de cancer uterin, arată Cancer Research UK, care adaugă că 19 femei din 100 000 dezvoltă această boală, faţă de 13/100 000 în 1975, creşterea fiind de aproape 50%.

Cancerul uterin este a patra formă de cancer la femei, iar incidenţa lui a crescut mai repede decât orice altă formă a bolii, în afara melanomului malign, o formă de cancer al pielii. El apare de obicei după menopauză, între 60 şi 69 de ani. Experţii spun însă că riscul de îmbolnăvire creşte când există cantităţi mai mari de estrogen în sânge. Nivelul acestui hormon este mai scăzut în timpul sarcinii; prin urmare, femeile cu puţini copii au niveluri crescute de estrogen o perioadă mai lungă de timp. Invers, cele care au mai mulţi copii au perioade mai scurte în timpul vieţii când sunt expuse riscului de îmbolnăvire. Şi femeile suprapoderale sau obeze au cantităţi mai mari, ţesutul gras transformând alţi hormoni în estrogen.

O altă tendinţă evidentă este că femeile împing tot mai târziu formarea unei familii, ceea ce înseamnă că vor avea mai puţini copii decât înainte. Altele aleg să nu aibă copii sau se hotărăsc prea târziu, când fertilitatea lor scade. Potrivit statisticilor oficiale, una din cinci femei n-a avut copii până la 40 de ani, de două ori mai mult decât acum 20 de ani. Familiile sunt mai mici, doar una din 10 femei având mai mult de patru copii, faţă de una la cinci în urmă cu 20 de ani, se încheie articolul din Daily Mail.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Îmbolnăvirile şi decesele provocate de cancer uterin, în creştere în Marea Britanie Numărul femeilor care mor din cauza cancerului uterin s-a majorat cu aproape 18% în ultimul deceniu, potrivit organizaţiei Cancer Research UK, transmite joi BBC.
Cancerul ginecologic - factorii de risc Domnul dr. Cem Iyibozkurt din cadrul Liv Hospital Istanbul, vine în atenţia doamnelor cu informaţii despre tipurile de cancer genital pe care îl pot avea, dar şi care sunt factorii care produc aceste tipuri de cancer.
CANCERUL DE SAN: Preventia; Semne si simptome Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidenţă în România de 7.929 cazuri noi pe an şi o mortalitate de 3.101 decese anual (Globocan 2008).
Unele pilule contraceptive dublează riscul de cancer la sân (studiu) Femeile care iau pilule contraceptive prezintă risc dublu de a dezvolta cancer de sân, iar acest risc creşte în funcţie de doza de hormoni conţinută de tablete, relevă un nou studiu citat vineri de The Telegraph.
Oţetul salvează de cancer de col uterin mii de femei din cartierele sărace ale Indiei Aplicarea în masă a aşa-zisului 'test al oţetului', unul foarte simplu şi ieftin şi care permite diagnosticarea timpurie a cancerului de col uterin, poate reduce cu o treime incidenţa deceselor cauzate de această boală în rândul femeilor din cele mai sărace ţări ale lumii. Rezultatele unui amplu studiu...
Obezitatea măreşte cu peste 80% riscurile de cancer ovarian la femeile în vârstă În cazul femeilor în vârstă, obezitatea are efectul creşterii cu 80% a riscurilor de îmbolnăvire de cancer ovarian, comparativ cu femeile care nu sunt supraponderale, conform unui studiu realizat pe un eşantion format din femei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 71 de ani, informează cotidianul britanic...