Cele mai citite
 


Ministerul Sănătăţii din Spania vrea o alimentaţie mai sănătoasă în şcoli
vineri, 23 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii a ajuns la un acord cu reprezentanţii comunităţilor autonome spaniole, pentru a limita vânzarea anumitor alimente în şcolile generale şi a scoate aparatele automate cu alimente şi băuturi din centrele de învăţământ cu finanţare publică, anunţă postul public de radio. Este vorba de principalele recomandări incluse în documentul privind alimentaţia în centrele şcolare, aprobat la reuniunea Consiliului interteritorial al serviciului naţional de sănătate.
'Nu înseamnă interzicere, ci să nu uşurăm consumul' anumitor alimente de către copii, a precizat ministrul spaniol al sănătăţii şi politicii sociale, Trinidad Jim?nez. Din acest punct de vedere, ea s-a referit la 'marele progres în materie de prevenire' a obezităţii la copii.

Documentul are un caracter orientativ şi nu ia în consideraţie sancţiuni pentru centrele care nu respectă aceste recomandări - în speţă, limitarea vânzării de alimente şi băuturi care au un conţinut ridicat de calorii. Se stabilesc limite în privinţa conţinutului de grăsimi, zahăr şi sare în aceste alimente - criterii de bază care nu sunt decât recomandări, şi nicidecum norme. Cu toate acestea, ministrul Jimenez susţine că este convinsă că toate comunităţile autonome spaniole vor respecta aceste indicaţii.

Obiectivul este îmbunătăţirea obiceiurilor alimentare ale copiilor şi prevenirea obezităţii - de vreme ce unul din patru copii este supraponderal ori obez. În ultimii 20 de ani, numărul persoanelor supraponderale s-a triplat, iar obezitatea consumă 7% din cheltuielile sistemului sanitar spaniol.

Pentru prima oară, se stabilesc astfel în Spania criterii comune asupra caracteristicilor nutriţionale ale meniurilor din cantinele şcolare, pe grupuri de vârste, şi luând în consideraţie conţinutul energetic, frecvenţa consumului diferitelor grupuri de alimente şi cantitatea.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MB: O alimentaţie bogată în grăsimi nu sporeşte greutatea corporală (raport organizaţii non-profit) Încurajarea unei diete sărace în grăsimi înrăutăţeşte problema greutăţii corporale în Marea Britanie şi are un impact dezastruos asupra sănătăţii, potrivit unor organizaţii care luptă împotriva obezităţii, scrie agenţia Reuters.
Specialist în alimentaţie: Obezitatea este cauzată de dezechilibrele balanţei energetice Preşedintele Asociaţiei Române de Studiu al Obezităţii, conf. univ.dr. Gabriela Roman, a afirmat, în cadrul unui simpozion, că statusul ponderal al unei persoane este determinat de balanţa energetică, rezultată din echilibrul între aportul caloric alimentar şi consumul caloric prin activitate fizică...
Recomandări ale specialiştilor de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii privind alimentaţia de Paşte Specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii fac o serie de recomandări privind consumul de alimente în perioada Sărbătorilor de Paşte, pentru a evita problemele ce pot apărea după masa pascală.
Daciana Sârbu: Trecem printr-o criză legată de obezitate, mai ales în rândul copiilor Bruxelles, 16 mar - Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Necesitatea modificării legislaţiei europene în materie de nutriţie, în condiţiile în care rata obezităţii mondiale în rândul copiilor, dar şi al adulţilor este tot mai mare, a constituit principala temă a conferinţei "Suntem...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Nicolae Hâncu: Sedentarismul este mai periculos decât obezitatea Reducerea cu 25% a mortalităţii provocată de bolile cronice netransmisibile se poate face printr-o alimentaţie sănătoasă, prin reducerea consumului de sare şi alcool, prin renunţarea la fumat şi combatarea sedentarismului, a declarat vineri la cea de a IV-a ediţie a Congresului naţional "Bolile cronice...