Cele mai citite
 


Medicii de familie germani ies la atac contra planurilor de reformă din sănătate
joi, 22 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Berlin, 22 iul /Agerpres/ - Medicii de familie germani ies pe baricade contra planurilor de reformă ale ministrului german al sănătăţii, Philipp Roesler (FDP - liberali). Asociaţia Medicilor de Familie din Germania avertiza asupra unui pericol pentru sistemul de sănătate în cazul în care guvernul va limita onorariile medicilor generalişti, aşa cum intenţionează, scrie ziarul german DerWesten, în ediţia de miercuri.
Medicii de familie vor să protesteze contra planurilor de reformă printr-o acţiune cu afişe la nivel federal, ameninţând inclusiv cu închiderea cabinetelor, în timp ce politicienii din coaliţia de guvernare reacţionează cu neînţelegere la anunţurile de protest. Pentru a închide găurile financiare tot mai mari, ministrul Roesler intenţionează pe lângă creşterea contribuţiilor şi reduceri de miliarde la nivel de medici, spitale, medicamente şi case de asigurări de sănătate. În cazul medicilor generalişti, ministrul intenţionează să limiteze onorariul la aşa numitele contracte de medic de familie. Astfel de contracte trebuie încheiate din 2009 de către casele de asigurări de sănătate cu asociaţia medicilor de familie. Pacienţii care iau parte la ele se obligă în c az de boală să meargă mai întâi la medicul de familie. Acesta îi trimite - dacă este necesar - mai departe la un medic specialist.

În acest fel se intenţionează evitarea unor costuri inutile. Medicii de familie primesc în schimb o remuneraţie pentru munca în plus mai mare decât prin sistemul tradiţional al asociaţiilor de medici cu contract la casa de asigurare. Roesler vrea acum să elimine aceste diferenţe de remuneraţie, contractele de medic de familie încheiate deja urmând să fie valabile în continuare, în timp ce noile contracte vor fi ajustate la condiţiile sistemului tradiţional.

Asociaţia medicilor de familie priveşte acest lucru drept o declaraţie de război. În cazul în care onorariile medicilor generalişti vor fi în continuare reduse, îngrijirile medicale, mai ales în provincie, urmează să se prăbuşească treptat, avertiza şeful asociaţiei, Ulrich Weigeldt. Directorul executiv principal al asociaţiei, Eberhard Mehl, avertiza şi el că o reducere a îngrijirilor acordate de medicii de familie 'ar putea costa vieţi omeneşti'.

Medicii de familie doresc acum să avertizeze legat de planurile lui Roesler prin afişe lipite la cabinetele lor, pe care stă scris: 'Ministrul sănătăţii periclitează sănătatea Dvs'. Pentru 15 septembrie, medicii au în vedere o 'zi de acţiune' la cabinetele lor. Pe deasupra, ei vor să trimită pacienţii şi mai mult la medicii specialişti şi să prescrie toate investigaţiile care fac posibil un diagnostic. 'Acest lucru va duce la o creştere enormă a costurilor', declara Mehl. Prin această acţiune, medicii de familie vor să atragă atenţia asupra rolului lor specific de 'piloţi' în cadrul sistemului medical. Un sistem funcţional de medicină de familie ajută la economisirea banilor, argumentau ei. Dacă, în schimb, pacienţii se duc direct la medicul specialist, cheltuielile cresc.

În cazul în care politicienii nu vor ceda, medicii generalişti ameninţă cu închiderea pentru anumite perioade a cabinetelor lor şi în ultimă instanţă cu renunţarea la aprobările de funcţionare (decontare a tratamentelor) în regim de asigurare date de casele de asigurări de sănătate. Asociaţia medicală Hartmannbund şi-a exprimat sprijinul pentru medicii de familie şi a avertizat privind o escaladare a disputei, solicitând ca serviciile suplimentare - la fel ca în cazul contractelor de medic de familie - să fie remunerate extra şi pe viitor.

Ministerul Sănătăţii a respins imediat solicitările, afirmând că anunţul de protest este 'complet inacceptabil' şi 'neadecvat atât din punct de vedere al conţinutului cât şi al stilului'. În ce priveşte remuneraţia medicilor, trebuie să existe echitate, chiar şi printre medicii de familie, declara în acest sens Annette Widmann-Mauz (CDU - creştin-democraţi), secretar de stat parlamentar pentru sănătate.

Expertul pe probleme de sănătate al CDU Jens Spahn critica tonul asociaţiei, calificându-l drept 'smiorcăială necredibilă', în timp ce experta pe probleme de sănătate din partea FDP, Ulrike Flach, îndemna medicii să nu poarte disputa pe spinarea pacienţilor.

Cea mai mare casă germană de asigurări de sănătate, Barmer GEK, a apelat la medicii de familie pentru ca aceştia 'să revină la realitate', vicepreşedintele Barmer GEK, Ulrich Schlenker, declarând că nu li se poate cere nici asiguraţilor şi nici celorlalţi medici să accepte ideea că medicii de familie sunt singurul grup care nu participă la măsurile de austeritate, ba chiar cer onorarii mai mari.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Ministerul Sănătăţii atenţionează medicii de familie să acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor Ministerul Sănătăţii le-a atras atenţia marţi tuturor medicilor de familie că, în conformitate cu contractul pe care îl au încheiat cu casele de asigurări de sănătate, sunt obligaţi să le acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor.
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
MS: Pachetul de servicii medicale de bază şi Contractul-cadru 2014 - 2015, aprobate de Guvern Executivul a aprobat marţi proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale, de bază şi minimal, şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015, a anunţat ministerul...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.