Cele mai citite
 


Germanii de Est, cobai ai grupurilor farmaceutice occidentale din 1985 până în 1989 (TV)
vineri, 23 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Unele grupuri farmaceutice occidentale i-au folosit pe germanii de Est drept cobai contra unor sume de bani acordate regimului comunist din RDG, potrivit unei emisiuni difuzate joi de canalul public de televiziune MDR, relatează AFP.
Testările de medicamente, care au durat din 1985 până la căderea Zidului Berlinului în 1989, au fost făcute pe 2.000 de pacienţi, a precizat pentru AFP Stefan Huege, realizatorul emisiunii respective.

Mai multe firme occidentale şi-au testat produsele în fosta RDG, ca de exemplu firma elveţiană Ciba Geigy, care ar fi supus unor teste clinice un antidepresiv, brofaromin, în regiunea Plauen, în Saxonia, potrivit MDR.

Conform aceleiaşi surse, nu s-a solicitat de altfel nicio autorizaţie de comercializare a acestui medicament în ţările occidentale.

MDR a prezentat copii după unele documente care pun în discuţie firma Ciba-Geigy. Întreprinderea, care aparţine acum gigantului farmaceutic Novartis, a refuzat să răspundă întrebărilor, a relatat canalul de televiziune citat.

În schimb, societăţile respective au vărsat sume importante KoKo (Kommerziellen Koordinierung), o filială a Ministerului de Comerţ al Germaniei de Est care se ocupa cu colectarea valutei, precizează MDR, care îşi argumentează afirmaţiile prin mărturii şi arhive ale Stasi, poliţia secretă est-germană.

Unii pacienţi pe care au fost testate aceste medicamente neomologate în Vest au suferit sechele grave, iar unii au decedat, a precizat postul german de televiziune citat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cobai în India: Mai mult de 1700 de oameni au murit testând medicamente occidentale Companiile farmaceutice occidentale au 'colonizat' India, unde în ultimii ani sunt testate pe scară largă cele mai noi medicamente şi vaccinuri. Pentru o rupie în plus, indienii îşi riscă de bună voie sănătatea. În ultimii trei ani, peste 1700 de indieni şi-au pierdut viaţa în astfel de teste, relevă...
Marea Britanie: companiile farmaceutice exploatează o "portiţă" legală pentru a creşte preţurile medicamentelor Companiile de medicamente au fost acuzate de 'jaf la drumul mare' în dauna sistemului naţional de sănătate (NHS), după ce acestea s-au folosit de o 'portiţă' legală pentru a creşte preţurile la medicamente, în unele cazuri cu până la 2.000 de procente, relatează The Independent.
Boom al vânzărilor de vaccinuri şi măşti antigripă: marile companii farmaceutice 'îşi freacă mâinile' de mulţumire Există persoane care ''îşi freacă mâinile'' de mulţumire privind gripa AH1N1, şi nu numai pentru a le dezinfecta şi a evita contaminările. Este vorba de farmacii şi mari case farmaceutice. Pe lângă marea afacere legată de vaccin, cumpărat în cantităţi industriale de numeroase ţări, şi o serie întreagă...
India, poligon secret de testare pentru companiile farmaceutice mondiale (anchetă) Curtea Supremă din India a condamnat industria farmaceutică la nivel mondial pentru faptul că se foloseşte de indieni ca de nişte 'cobai' în experimentarea produselor sale, relatează The Age.
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Companiile farmaceutice şi-au pierdut mult mai mult decât sănătatea Marile companii farmaceutice britanice Pfizer şi Merck se confruntă cu scăderea câştigurilor. Pentru a-şi salva profitabilitatea, Pfizer a decis să reducă bugetul alocat cercetării. Compania rivală Merck, dimpotrivă, a coborât proiecţiile privind câştigurile pentru a menţine cheltuielile de cercetare...