Cele mai citite
 


Social-democraţii anunţă promulgarea legii care îi vizează pe copiii bolnavi de autism
vineri, 23 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Legea privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate a fost promulgată şi publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES de grupul senatorial PSD+PC, legea a fost iniţiată de mai mulţi parlamentari, printre care şi senatorul PSD Elena Mitrea.
'Legea pune accent pe diagnosticarea precoce a autismului şi prevede că screening-ul se efectuează la copiii cu vârsta 0 - 3 ani, în conformitate cu standardele stabilite prin norme. Referitor la terapia comportamentală, art. 3 din lege defineşte componenta echipei multidisciplinare specializate, dar şi faptul că, atât continuarea, cât şi monitorizarea tratamentului pot fi făcute de medicul specialist în psihiatrie pediatrică, psihologul clinician şi psihoterapeut, în unităţi publice sau private', se menţionează în comunicatul de presă.
Social-democraţii susţin că, prin promulgarea legii 151/2010, conform art. 6, Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi cu organizaţiile neguvernamentale cu activitate în domeniu vor trebui să elaboreze protocoale de colaborare în vederea dezvoltării unui sistem de servicii integrate de sănătate, educaţie şi sociale.
Normele de aplicare a legii vor fi elaborate într-un termen de 90 de zile, iar începând cu 1 ianuarie 2011 actul normativ va intra în vigoare.
Senatorul PSD Elena Mitrea a precizat, în comunicatul de presă, că, în calitatea sa de iniţiator al legii, va face toate demersurile ca lipsurile din actul normativ să se regăsească în normele de aplicare şi, mai departe, în amendamente la legea promulgată, mai ales că este prima reglementare în acest domeniu.
'Prin această lege nu doresc să bifez doar o activitate în raportul de parlamentar, ci să susţin copiii şi părinţii dintr-un crez şi o datorie morală, mai ales, pentru că pe unii i-am cunoscut personal şi au nevoie de sprijin şi implicare din partea celor care pot şi vor să facă acest lucru. Am fost consecventă în demersuri, am participat şi urmărit îndeaproape fiecare etapă, pentru includerea în discuţie a problemelor cu care această categorie se confruntă, însă modestia şi discreţia caracteristică m-au făcut să nu mediatizez această iniţiativă până acum, dar astăzi vreau să împărtăşesc bucuria care mi-a adus-o această realizare', a afirmat Elena Mitrea.
Senatorul PSD a făcut un apel către toate persoanele interesate să trimită propuneri de modificare a legii, în sensul în care consideră că actul normativ poate produce efecte mai bune, pe blogul personal - www.elenamitrea.blogspot.com.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Senatorul PSD Elena Mitrea cere ajutorul autorităţilor pentru copiii afectaţi de autism Senatorul social-democrat Elena Mitrea cere ajutorul autorităţilor pentru copiii afectaţi de autism, ale căror drepturi legale nu au fost respectate nici până în prezent.
Elena Mitrea (PSD) militează pentru elaborarea unui cadru legislativ specific pentru copiii cu autism Senatorul PSD Elena Mitrea a solicitat autorităţilor abilitate, prin două interpelări, să iniţieze un parteneriat cu ONG-urile specializate în vederea dezvoltării unui sistem de servicii sociale, de sănătate şi de educaţie, destinat persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări mintale...
Ministerul Sănătăţii reglementează serviciile speciale destinate persoanelor cu autism şi tulburări de sănătate mintală Ministerul Sănătăţii (MS) reglementează serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
Ghercă (FEDRA): Estimăm că peste 15.000 de persoane din România sunt diagnosticate cu autism Peste 7.000 de persoane cu autism erau înregistrate în România în anul 2012, a declarat marţi preşedintele Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul autist (FEDRA), Carmen Ghercă, care a estimat că în realitate sunt peste 15.000 de persoane din ţara noastră diagnosticate...
Elena Mitrea (PSD): Legea 151 care protejează persoanele cu TSA este inaplicabilă Situaţia persoanelor care suferă de autism este departe de a fi rezolvată la un nivel corespunzător în România, a declarat, marţi, la Parlament, senatorul Elena Mitrea în cadrul dezbaterii "Autismul există - O mână întinsă celor care pot fi salvaţi".
Comunicat de presă - Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) a depus astăzi, 15 noiembrie, la 4 ministere (Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor) şi la Guvernul României, petiţia 'Cerem statului să susţină persoanele cu...