Cele mai citite
 


MS: Se reduce durata de pregătire prin rezidenţiat în unele specialităţi
duminică, 25 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii vor avea nevoie de mai puţini ani pentru a se titulariza într-o specialitate, având în vedere că, începând cu concursul din acest an, se va reduce durata de pregătire prin rezidenţiat pentru unele specialităţi, se arată într-un comunicat transmis duminică AGERPRES de Ministerul Sănătăţii.
Potrivit noului Ordin al ministrului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial de vineri, 23 iulie, din 59 de specialităţi medicale a fost redusă durata de pregătire cu un an în cazul a 36, în majoritate specialităţi medicale sau paraclinice.

'Am scutit astfel 36 de ani pentru pregătirea în specialitate. Avem două avantaje prin aplicarea noilor prevederi: în primul rând, vom obţine formarea mai rapidă a medicilor specialişti care intră să lucreze în spitalele din România, iar pe de altă parte venim în sprijinul medicilor care nu vor mai fi nevoiţi să aştepte ani întregi pentru a putea profesa. De asemenea, prin aceste măsuri ne vom alinia şi noi prevederilor europene, conform Directivelor în vigoare', a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, potrivit comunicatului de presă.

Cea mai scurtă durată de pregătire în specialitate a rămas 3 ani, iar cea mai lungă 6 ani.

'Nu va mai exista Rezidenţiat cu durata de 7 ani. Conform normelor vechi, ca să obţină specializări în chirurgie generală, chirurgie cardiovasculară şi neurochirurgie, medicii erau nevoiţi ca, după cei 6 ani de pregătire universitara, să mai înveţe, în plus, înca 7 ani. În prezent, pentru a obţine aceste specializări, durata de pregătire este de 6 ani', precizează comunicatul MS.

Anul acesta, concursul de Rezidenţiat va avea loc pe 21 noiembrie.

Metodologia de desfăşurare a concursului va fi publicată săptămâna viitoare, anunţă MS. Raportat la anul trecut, nu vor exista modificări în ceea ce priveşte bibliografia sau locul de desfăşurare a concursului.

Măsurile Ministerului Sănătăţii sunt susţinute de Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie şi de asociaţiile şi federaţiile studenţilor medicinişti.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Reorganizarea DSP-urilor şi a rezidenţiatului, în dezbatere publică Ministerul Sănătăţii supune dezbaterii publice proiectele actelor normative privind reducerea duratei de pregătire prin rezidenţiat pentru unele specialităţi şi reorganizarea direcţiilor de sănătate publică.
Durata rezidenţiatului va fi redusă pentru 39 de specialităţi Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, joi, că durata rezidenţiatului va fi redusă pentru 39 de specialităţi.
Peste 5500 de candidaţi vor concura pe 3909 locuri şi posturi la rezidenţiat, pe 23 noiembrie Un număr de 5661 de candidaţi vor participa, pe 23 noiembrie, la concursul naţional de rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, organizat de Ministerul Sănătăţii în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, pe cele 3909 locuri şi posturi...
Mureş: Ministrul Sănătăţii, la deschiderea Congresului Naţional de Farmacie din România Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a participat, joi, la deschiderea celei de-a XIV-a ediţii a Congresului Naţional de Farmacie din România, subliniind că, în ultimii ani, reţeaua de farmacii a cunoscut o dezvoltare însemnată în ţara noastră, numărul farmacii dublându-se practic în 10 ani.
MS a publicat metodologia pentru rezidenţiat; mai multe locuri/posturi la medicină generală, medicină dentară şi farmacie Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat metodologia pentru examenul de rezidenţiat pentru sesiunea 2016, care va avea loc pe 20 noiembrie, una dintre noutăţi constând în majorarea numărul de locuri/posturi pentru absolvenţii de medicină generală, medicină dentară şi farmacie.
Clinica de neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică, cu echipament modern, inaugurată vineri la 'Grigore Alexandrescu' O clinică de neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică, cu echipament de ultimă generaţie şi personal medical instruit în străinătate, va fi inaugurată, vineri, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", a informat Primăria sectorului 1.