Cele mai citite
 


Umbrelele de plajă nu elimină radiaţiile solare
duminică, 25 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de cercetători de la Universitatea din Valencia (UV) a verificat că umbrelele de plajă filtrează doar 34% din radiaţiile ultraviolete. Studiul publicat în revista Photochemistry and Photobiology, arată că umbrelele de soare interceptează întregul flux solar care vine de la soare, dar nu şi radiaţia difuză care se strecoară prin părţi, se arată într-un articol publicat vineri de ziarul La Razon.
'Am verificat gradul de iradiere (radiaţia incidentă pe unitatea de suprafaţă) care ajunge la sol pe spaţiul umbrit şi care a fost de 34 la sută în total', a declarat Jos? Antonio Mart?nez-Lozano, coautor al studiului şi coordonator al Grupului de Investigaţie a Radiaţiilor Solare din cadrul Universităţii. Pentru a realiza studiul echipa a plasat un senzor de raze ultraviolete pe spaţiul făcut de o umbrelă cu un diametru de 80 de cm şi o înalţime de 1,5 metri.

Echipa a dezvoltat pe de altă parte, un model geometric de obstrucţionare a luminii pentru a calcula iradierea care se percepe pe diferite planuri orizontale şi verticale sub umbrelă. În cazul iradierii orizontale, valorile oferite de model coincid cu cele înregistrate experimental cu o eroare de doar 3 la sută.

În acest fel utilizând diferite configurări ale cerului, solului şi soarelui, cercetătorii au putut simula situaţia reală a persoanelor care nu stau întotdeauna culcate sub umbrelă, ci şi aşezate sau în picioare.

Cercetării au încredere că acest studiu va ajuta mai mult la înţelegerea epidemiologiei unor boli de cancer ale pielii. Excesul de radiaţii ultraviolete sunt asociate, nu doar apariţiei de melanoame, ci şi arsurilor solare, foto-îmbătrânirii, diferitelor afecţiuni oculare - mai ales cataractele - slăbirii sistemului imunitar şi perturbărilor ADN.

Atmosfera terestră este o barieră naturală care atenuează efectele nocive ale razelor UV, dar experţii recomandă şi alte protecţii în afară umbrelelor de soare, precum purtarea de tricouri, pălării de soare cu un diametru de minimum 7 cm, ochelari de soare şi folosirea cremelor de protecţie solară.

Ei recomandă totodată limitarea timpului de expunere la soare şi evitarea orele în care astrul se află la punctul său cel mai înalt / între orele 12.00 şi 16.00 locale.

În orice caz, uzul raţional de radiaţii ultraviolete are şi efecte profitabile pentru sănătatea omului, având în vedere că servesc la tratatea unor boli dermatologice şi la fixarea vitaminei D3. Unele studii arată chiar că razele ultraviolete au proprietăţi pentru diminuarea hipertensiunii şi reducerii apariţiei unor boli de cancer, precum cel de prostată.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Umbrelele parasolare, protecţie insuficientă împotriva cancerului pielii /studiu/ Umbrela nu asigură complet protecţia pe plajă împotriva razelor soarelui, rezultând diferite forme de cancer al pielii şi cataracte, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Valencia, citat de AFP.
O nouă gamă de protecţie solară cu extract organic de rodie Protecţia solară este foarte importantă pentru piele, mai ales în condiţiile exploziilor solare din ultima vreme, atrag atenţia specialiştii.
Vitamina D poate trata astmul Timpul pe care pacienţii care suferă de astm şi-l petrec la soare ar putea avea un efect pozitiv asupra acestei boli, conform unui nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la King's College din Londra, informează BBC News.
Loţiunile de plajă cu factor de protecţie mare scad riscul de melanom cu 33% (studiu) Folosirea loţiunilor de plajă cu factor de protecţie solară mare poate contribui la scăderea riscului de melanom cu 33%, în comparaţie cu produse similare cu un factor de protecţie mai mic, arată Science Daily care citează un studiu publicat miercuri.
Nou studiu: legatura dintre lapte si cancer Un nou studiu efectuat de cercetatori de la Harvard a aratat ca exista legaturi intre laptele obtinut de la vacile din ferme de crestere intensiva si unele tipuri de cancer dependente de hormoni precum cancerul testicular, mamar sau de prostata. In laptele obtinut astfel, continutul de sulfat...
Cremele împotriva soarelui trebuie aplicate corect pentru efect maxim Cremele împotriva soarelui ajută la protejarea de razele ultraviolete, care pot duce la o îmbătrânire prematură a pielii sau chiar la cancer. Ele trebuie alese cu multă grijă, altfel putând face mai mult rău decât bine, scrie 7sur7.be.