Cele mai citite
 


Precizări ale ANM privitor la comprimatele cu metamizol
duminică, 25 iulie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Solicitarea de schimbare a statutului de eliberare a medicamentelor de uz oral cu metamizol, între care cel mai cunoscut Algocalminul, a venit din partea unuia din deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă (DAPP) pentru comprimatele cu metamizol, din considerente etice şi pentru alinierea la recomandările europene în ceea ce priveşte această substanţă activă se precizează într-un material transmis AGERPRES de Agenţia Naţională a Medicamentului.
Ca urmare a acestei solicitări şi a constatării că în anii precedenţi consumul de medicamente care conţin metamizol a fost exagerat de mare, Consiliul Ştiinţific (CS) al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) a aprobat, în şedinţa din martie 2010, schimbarea de la eliberarea fără reţetă la eliberarea pe bază de reţetă care se reţine în farmacie.

Această schimbare referitoare la modul de eliberare a comprimatelor cu metamizol nu trebuie înţeleasă prin prisma faptului că, acum, în 2010, s-ar fi descoperit că metamizolul, în speţă Algocalminul, este deosebit de periculos pentru sănătate. Literatura de specialitate a menţionat cu mai mulţi ani în urmă faptul că derivaţii pirazolonici, din care face parte şi metamizolul, se asociază cu riscul de apariţie a unei reacţii adverse grave (agranulocitoza). Prin studii clinice, acest risc a fost evaluat la 1-2 cazuri la 1 milion de pacienţi.

ANM precizează însă că faptul că Centrul Naţional de Farmacovigilenţă al agenţiei nu s-au raportat cazuri de agranulocitoză la administrarea de metamizol.
Practic, prin această schimbare a statutului de eliberare a medicamentelor de uz oral cu metamizol, România se aliniază la recomandarea de restricţionare a utilizării metamizolului cuprinsă în Rezoluţia în vigoare a Consiliului Europei sub patronajul Directoratului European pentru Calitatea Medicamentelor şi a Sănătăţii-European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare -EDQM, privind clasificarea medicamentelor la eliberare.

Metamizolul este inclus în Lista I, care include substanţe active conţinute în medicamente indicate în tratament de scurtă durată şi/sau pentru care este necesară supraveghere medicală continuă şi eliberare pe baza de prescripţie medicală, fie din cauza eventualelor reacţii adverse, fie pentru verificarea eficacităţii tratamentului se precizează în materialul citat.

De asemenea, în prospect se menţionează şi multe atenţionări cum ar fi: să nu se utilizeze Algocalmin Zentiva dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la metamizol sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului; dacă aveţi: antecedente alergice la derivaţii de pirazol, intoleranţă la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS); afecţiuni ale măduvei hematopoietice; antecedente de agranulocitoză; deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază, porfirie hepatică acută, în primul sau în ultimul trimestru de sarcină, dacă suferiţi de: urticarie, astm bronşic alergic, rinită alergică; de intoleranţă la alcool etilic (după ingestia unor cantităţi mici apar: strănut, lăcrimare, înroşire pronunţată a feţei; intoleranţa la alcool etilic poate evidenţia existenţa unu i astm la AINS şi altele.

În prospect se atrage atenţia că medicamentul poate determina fenomene alergice de tip anafilactic, de exemplu agranulocitoză (scăderea numărului unor celule din sânge denumite granulocite) sau şoc.
În mod firesc, decizia CS al ANM din 23.03.2010 referitoare la schimbarea statutului pentru eliberare a medicamentelor ?care conţin metamizol (ca atare sau în combinaţie) de la eliberare fără prescriptie medicală (OTC) la eliberarea pe baza de prescripţie medicală care se reţine în farmacie PRF se va aplica tuturor medicamentelor care conţin metamizol, autorizate de punere pe piaţă în România, precizează ANM.

Agenţia a cerut tuturor deţinătorilor de autorizaţii de punere pe piaţă (DAPP) pentru medicamente care conţin metamizol să depună, în termen de 60 de zile de la data primirii adresei ANM, documentaţia necesară pentru aprobarea unei variaţii de modificare a clasificării pentru eliberare de la OTC la PRF pentru medicamentele respective. Această activitate este în curs de desfăşurare, putându-se estima că practic, dupa 6 luni, farmaciile vor elibera medicamentele care conţin metamizol numai pe bază de reţetă care se reţine în farmacie.

Alte medicamente cu metamizol (comprimate) autorizate de punere pe piaţă în Romînia sunt: Analgin 500 mg, Fabocalm, Algiotop, Centralgin 500 mg, Alindor, Algoblock, Metamizol Farmacom 500 mg, Novocalmin 500 mg, Algocalmin 500 mg, Algoremin, Algozone, Sintocalmin, Quarelin comprimate (DCI-combinaţii: metamizol sodic, cafeină şi clorhidrat de drotaverină) precizează ANM.
Notare
Comentarii
de amy
degeaba se schimba modalitatea de prescriptie, daca farmaciile le dau ca si pana acum. eu personal am luat medicamente pe care scria P/RF de cel putin 3 ori in ultimul an, fara sa ma intrebe nimeni de vreo reteta, nici vorba sa o si retina in farmacie...
asta ca sa nu mai vorbim de toti adolescentii care se drogheaza cu tot felul de combinatii de medicamente care teoretic ar trebui date numai pe baza de reteta...

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicamentele care conţin metamizol nu se vor mai putea procura decât cu reţetă Medicamentele care conţin metamizol se vor putea cumpăra, de la 1 februarie, doar pe bază de reţetă, informează, luni, Agenţia Naţională a Medicamentului. Este vorba de Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin...
Algocalminul şi alte medicamente ce conţin metamizol - de la 1 februarie doar cu reţetă Algocalminul se va putea cumpăra, de marţi, 1 februarie, doar pe bază de reţetă, ca şi toate medicamentele care conţin metamizol - Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin.
Medicamentele cu conţinut de metamizol se vor elibera pe reţetă de la 1 aprilie Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a decis, pe 24 ianuarie, că eliberarea medicamentelor pe bază de metamizol se va face uniform, de la 1 aprilie, numai pe bază de prescripţie medicală.
Cum sa ne ferim de rinita alergica Rinita alergica este o afectiune de natura alergica a mucoasei nazale care se manifesta prin stranut, secretii apoase nazale, mancarime a nasului, ochilor si gatului, lacrimare, simptome care apar simultan cu expunerea la alergen. Rinita alergica este de obicei sezoniera, fiind declansata...
APCR: Unele farmacii din ţară eliberează pastile de Algocalmin fără reţetă Mai multe farmacii din ţară au eliberat, în perioada 20 februarie - 3 martie 2014, comprimate filmate/pastile Algocalmin, în absenţa unei reţete de la medic deşi, potrivit unei hotărâri a Agenţiei Naţionale a medicamentului, acest medicament trebuie eliberat pe bază de prescripţie medicală, reiese dintr-o...
Rinita alergică, cea mai frecventă formă de rinită noninfecţioasă Organizaţia Mondială de Alergie (WAO) avertizează că între 10% şi 30% dintre adulţi şi până la 40% dintre copii suferă de rinită alergică.