Cele mai citite
 


Utilizarea laptopurilor afectează fertilitatea masculină /studiu/
marţi, 27 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cercetători ştiinţifici de la Centrul medical de reproducere Nascentis din Cordoba /Argentina/ au constatat că computerele sprijinite pe picioare pot afecta fertilitatea masculină, informează presa locală, citată de EFE.
Experţii au avertizat despre prejudiciul adus mobilităţii şi fragmentarea ADN-ului din spermă dacă aceste celule se află în apropierea laptopului, subliniază ziarul La Voz del Interior.

Rezultatele studiului - primul care a fost făcut în lume pe această temă - vor fi prezentate în luna octombrie, la Congresul Societăţii americane de medicină reproductivă /ASRM/, care va avea loc în Denver /SUA/.

Echipa cercetătorilor a fost condusă de Conrad Avendano, un biochimist specializat în andrologie, Ariela Mata, expert în biologie reproductivă, şi de directorul centrului medical, Cesar Sanchez Sarmiento.

Pentru acest studiu au fost recoltate probe de material seminal de la donatori sănătoşi, fără antecedente de boli recente. Fiecare probă a fost împărţită în două fracţiuni care au fost plasate în două camere separate, la o temperatură controlată: în una din ele au fost reproduse condiţiile unui 'laptop' conectat la Internet, când utilizatorii îşi pun calculatorul pe genunchi.

'După patru ore de incubare a spermei în cele două situaţii, am constatat că în grupul expus laptopului, un important procent de spermă a fost afectat', a spus Avendano. 'Expunerea spermatozoizilor la radiaţiile acestor computere nu le-a provocat moartea, dar le-a afectat mobilitatea', a precizat el.

Deşi s-au pus de acord că cercetarea trebuie să continue prin studii de caz, experţii le-au recomandat bărbaţilor să evite folosirea computerelor pe picioare, mai ales dacă acestea sunt conectate la Wi-Fi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Reţeaua Wi-Fi, dăunătoare fertilităţii (studiu) Potrivit unui recent studiu argentinian, expunerea bărbaţilor la undele Wi-Fi ar afecta calitatea spermei. Bărbaţii ar trebui să se gândească de două ori înainte să navigheze pe internet cu laptopul pe genunchi, se arată în studiul realizat de cercetători de la Nascentis Medicina Reproductiva din Cordoba...
Sperma, indice al stării de sănătate (studiu) Bărbaţii a căror spermă prezintă deficienţe au adesea probleme de sănătate de natură foarte variată. Volumul, concentraţia, numărul de spermatozoizi, motilitatea (capacitate de deplasare) sau morfologia sunt tot atâţia indici ai calităţii spermei şi, prin urmare, ai capacităţii de fecundare - indică...
De ce masculii au fost cruţaţi în procesul de evoluţie: un nou studiu oferă o explicaţie Cum în cazul multor specii sperma este singura contribuţie adusă de masculi în cadrul procesului de reproducere, biologii s-au întrebat de multă vreme de ce procesul de selecţie prin evoluţie, de altfel extrem de eficient şi neîndurator, nu a pus capăt existenţei masculilor. Un nou studiu oferă un răspuns...
Obezitatea se transmite prin spermă (studiu) Un studiu realizat recent de cercetători danezi arată că o creştere în greutate poate afecta ADN-ul prezent în spermă, iar schimbările genetice se pot transmite copilului, scrie metronews.fr.
Celule seminale obţinute din embrioni umani de sex feminin (studiu) Cuplurile de lesbiene vor putea avea în viitorul apropiat copii proprii fără a apela la donatorii de spermă, copii ce vor purta bagajul genetic provenit de la ambele mame, conform unui material publicat miercuri de cotidianul britanic The Telegraph.
Bărbaţii care petrec multe ore în faţa televizorului au o calitate mai slabă a spermei (studiu) Bărbaţii care petrec peste 20 de ore pe săptămână în faţa televizorului ar avea o calitate a spermei inferioară celor care se abţin să se uite la micul ecran, relevă un studiu american publicat marţi şi citat de AFP.