Cele mai citite
 


Bacău: Diferenţe sensible între alimentaţia copiilor din mediul rural şi cel urban din judeţ
marţi, 27 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Copiii din localităţile rurale băcăuane sunt subnutriţi, în timp ce minorii din oraşe sunt supraponderali, relevă un studiu realizat de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău.
Datele, culese în perioada 2007-2010, arată o accentuare a situaţiilor extreme, astfel că la sate tot mai mulţi copii având vârsta cuprinsă între zero şi paisprezece ani sunt identificaţi cu greutate sub cea normală, în timp ce în oraşe, în special în cele mai dezvoltate, la acelaşi interval de vârstă, se înregistrează 'o creştere îngrijorătoare' a cazurilor de obezitate neendocrină.
Cauzele principale ale dezvoltării dizarmonice sunt strict legate de alimentaţie şi, deopotrivă, de activitatea fizică, spun autorii documentului.
Ei menţionează că un rol important în prevenirea acestor discrepanţe îl au părinţii şi cadrele didactice, care ar trebui să înţeleagă, deopotrivă, importanţa orelor de educaţie fizică, să încurajeze mişcarea şi jocul, menirea unei alimentaţii ordonate, bogate în vitamine, dar şi medicii şcolari care au menirea de a asigura o informare corectă legată de alimentaţia şi activitatea fizică.
'Spre deosebire de adulţi, copiii nu pot decide asupra alimentaţiei. O serie de obiceiuri alimentare nesănătoase, precum consumul haotic de alimente, alegerea exclusiv de alimente prea bogate sau prea sărace în calorii, tendinţa de a înlocui apa cu alte fluide, gen sucuri, dar şi hrănirea copiilor cu alimente puţine, nediversificate, duc la scăderea numărului de copii dezvoltaţi armonic', a declarat pentru AGERPRES medicul Cristina Matanie, coordonator Promovarea Sănătăţii la DSP Bacău.
Ea mai spune că tendinţa de a înlocui orele de educaţie fizică, în timpul şcolii, cu alte materii contribuie, în mare măsură, la fenomenul de dezvoltare dizarmonică în rândul copiilor.
DSP Bacău trage, prin respectivul studiu, un semnal de alarma în acest sens, atenţionând că asemenea probleme ale minorilor 'trebuie să fie luate în serios de către toţi actorii societăţii'.
Studiul privind nutriţia în rândul copiilor din judeţ a fost redactat în contextul lansării la nivel local, din această săptămână, a proiectului naţional 'Creşterea accesului la servicii de prevenţie medicală primară pentru copiii şi adolescenţii din România. Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România', iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti, cu finanţare de la Guvernul Norvegiei.
Scopul proiectului, care se va derula până la finele anului 2011, este de a identifica, îmbunătăţi şi dezvolta politici de prevenţie primară bazate pe dovezi, prin care obezitatea, în general, dar şi afecţiuni determinate de proasta alimentaţie şi lipsa de activitate fizică să poată fi gestionate, ca probleme de sănătate publică, eficient şi pe termen lung.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile de inima încep din copilarie Odata cu venirea verii, parintii se grabesc sa asigure copiilor o vacanta sigura, sanatoasa si fericita. Vor fi unsi cu creme de protectie solara, echipati cu fluturasi de inot si casti de protectie. Dar daca pericolul cel mai mare nu vine de la piscina, ci din farfuriile lor? Daca boala de...
Harghita: Două şcoli implicate într-un proiect care promovează alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică Două şcoli din judeţul Harghita au fost declarate câştigătoare în cadrul unui proiect care promovează alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România.
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Alimentaţia sănătoasă - Calculul necesarului caloric zilnic Organismele vii se află în strânsă dependenţă de mediul înconjurător. Între organism şi mediu există un schimb continuu de materie, energie şi informaţie, schimb care se află la baza desfăşurării tuturor proceselor biologice. Factorii de mediu esenţiali implicaţi în aceste procese sunt aerul, apa şi...
Studiu MS: Copiii români sunt normoponderali Copiii români sunt normoponderali, prevalenţa supraponderalităţii este uşor mai crescută la fete decât la băieţi şi semnificativ mai mare în mediul urban faţă de cel rural - sunt concluziile unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul proiectului...