Cele mai citite
 


Pacienţii români, printre cei mai puţin informaţi din Europa
miercuri, 8 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bruxelles, 8 aprilie /Agerpres/ - Pacienţii români sunt printre cei mai puţin informaţi din Europa, situându-se abia pe locul 30 într-un clasament inclus în raportul "Puterea pacienţilor europeni - opţiuni şi implicaţii", publicat marţi la Bruxelles.

In acest clasament Danemarca se situează pe primul loc, urmată de Germania şi Finlanda.

România se clasează departe de ţări precum Ungaria (locul 7), Slovenia (locul 9), Slovacia (10), Cehia (19) sau Polonia (25).

Motivele pentru care România se situează atât de jos în clasament ţin atât de lipsa de motivaţie financiară care să suporte alegerile informate, cât şi de lipsa de informare şi implicare a pacienţilor în luarea deciziilor.

Ce trebuie îmbunătăţit în România? În primul rând, informarea. "Alfabetizarea" pacienţilor cu privire la drepturile lor este esenţială; alte pârghii necesare pentru ca
pacienţii să devină propriu-zis activi în sistemul de sănătate constituie următorii paşi.

Raportul arată că pacienţii români au nevoie de o informaţie uşor de înţeles despre sistemul de sănătate. Un sistem de informare online sau prin telefon, 24 de ore din 24, precum şi cataloage cu medici sunt componente esenţiale. La fel de important ar fi un catalog cu clasamente în funcţie de calitate, pentru a putea facilita alegerea medicilor şi a spitalelor. Aceste măsuri ar ajuta la procesul de transformare a pacienţilor în parteneri activi în sistemul de sănătate - lucru esenţial pentru a se ajunge la bune rezultate, consideră autorii raportului.

Clasamentul grupează 18 indicatori în 4 categorii: drepturile pacienţilor, informare, evaluarea tehnologiilor din domeniul sănătăţii şi motivaţii financiare. Fiecărei subcategorii i se acordă un coeficient de importanţă, ajungându-se în final la un scor dintr-un maxim posibil de 1.000 de puncte.

Cele mai bune rezultate pe categorii au fost obţinute de Elveţia (drepturile pacienţilor), Danemarca (informare), Danemarca şi Marea Britanie (evaluarea tehnologiilor din domeniul sănătăţii) şi Belgia, Germania şi Elveţia (motivaţii financiare). AGERPRES/(AS)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marea Britanie vrea să aducă medici generalişti din UE, inclusiv din România Cea mai mare firmă de recrutare de doctori specializaţi în medicină generală din Marea Britanie intenţionează să angajeze până la 1.000 de medici în următorii patru ani, în special din România, Ungaria, Portugalia şi Spania, pentru a acoperi o parte din necesarul de specialişti, relatează luni Daily...
(Corespondenţă)România avea în 2009 cel mai mare procent de absolvenţi de ştiinţe sociale, economie şi drept din UE Bruxelles, 25 oct - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România avea în 2009 cel mai mai procent de absolvenţi (peste 53 la sută) de ştiinţe sociale, economie şi drept din Uniunea Europeană, relevă un raport Eurostat privind evoluţiile din sistemul european de educaţie în ultimul deceniu...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Raport european cu privire la accesul la tratamentul cancerului colorectal Statele europene trebuie să dezvolte strategii naţionale în domeniul oncologiei care să includă prevenţia şi tratamentul cancerului colorectal, iar guvernele trebuie să aibă strategii publice menite să reducă incidenţa cancerului şi să deruleze campanii de informare care să prezinte factorii de risc...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
România avea în 2009 cel mai mare procent de absolvenţi de ştiinţe sociale, economie şi drept din UE România avea în 2009 cel mai mai procent de absolvenţi (peste 53 la sută) de ştiinţe sociale, economie şi drept din Uniunea Europeană, relevă un raport Eurostat privind evoluţiile din sistemul european de educaţie în ultimul deceniu, făcut public marţi la Bruxelles.