Cele mai citite
 


Timiş: Colaborarea medicală româno-israeliană, evidenţiată cu ocazia unei mese rotunde
joi, 29 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Colaborarea medicală româno-israeliană a fost reliefată cu ocazia unei mese rotunde cu tema 'Dialoguri academice - Programe de cercetare şi colaborări medicale cu Israelul', manifestare cuprinsă în Zilele Culturii Israeliene, ce se desfăşoară la Timişoara, până la începutul lunii august.
Aceasta l-a avut ca moderator pe prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' (UMF) din Timişoara, prof. dr. Dan V. Poenaru şi a debutat cu un moment de reculegere ţinut în memoria celor şapte piloţi dispăruţi în accidentul aviatic de la Braşov.
''Avem o colaborare lungă cu colegii noştri din Israel, avem o colaborare preferenţială şi privilegiată cu celebrul Spital Hadassah din Ierusalim, unde lucrează o serie de profesori de mare renume, care sunt originari din România. Avem schimburi preferenţiale, frecvente şi intense în formarea de personal, avem rezidenţi care îşi dau specialitatea, acum, în Israel, avem specialişti care au lucrat la Hadassah, coordonaţi de renumitul profesor Erwin Suher, un mare specialist în tumori osoase, care este absolvent de Medicină, în 1972, la Bucureşti, şi care, prin munca sa deosebită, a ajuns un nume de mare recunoaştere internaţională'', a declarat prof. Dan V. Poenaru, fost secretar de stat între anii 1993-1996, în Cabinetul Văcăroiu.
Acesta a subliniat rolul de excepţie pe care l-au jucat, de-a lungul anilor, medicii de elită din comunitatea evreiască din Timişoara în dezvoltarea medicinei şi a învăţământului medical de aici.
Poenaru a mai menţionat faptul că, după Revoluţie, Israelul a fost primul stat care a deschis piaţa muncii pentru români, în 1992-1993, iar Banca Israelului a fost prima care a ajutat financiar România, fonduri cu care s-a realizat Institutul de Boli Cardiovasculare de la Timişoara. În prezent, la UMF Timişoara studiază 30 de tineri din Israel şi un rezident.
Dan Poenaru a evocat şi memoria fostului prim rabin al comunităţii evreieşti din Timişoara, dr. Ernst Neumann, care a remarcat cele trei elemente datorită cărora poporul israelit nu a pierit: 'nu a uitat Ţara Sfântă din care a plecat, a respectat poporul care l-a adoptat şi a avut un crez'.
Zilele Culturii Israeliene în România continuă, la Timişoara, cu o seară dedicată 'Cântării cântărilor, cel mai frumos poem de dragoste', o cafenea literară, conferinţa 'Drepţi între popoare din România-Mărturii', o masă rotundă cu tema 'Israelul în mass-media' şi o seară de teatru.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Parteneriat transfrontalier pentru cardiologie, demarat la Timişoara Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara în colaborare cu Universitatea din Szeged - ca instituţie coordonatoare - au demarat miercuri un parteneriat transfrontalier de cercetare medicală în cadrul proiectului intitulat 'Dezvoltarea infrastructurii unui pol regional de...
Timiş: Institutul de Boli Cardiovasculare a aniversat 20 de ani de activitate chirurgicală Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) Timişoara a aniversat sâmbătă 20 de ani de activitate chirurgicală pe cord deschis, prilej cu care la Opera Naţională Română Timişoara a avut loc un simpozion la care au participat aproape două sute de invitaţi din ţară şi străinătate, chirurgi, parteneri de ...
Timiş: Proiectul NutriGen ar putea dezvolta o industrie a alimentelor dietetice personalizate pentru obezi Un grup de cercetători de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara ar putea dezvolta peste câţiva ani alimente dietetice personalizate care să vină în ajutorul supraponderalilor care nu răspund la tratamentul clasic medicamentos. Ei au lansat vineri proiectul NutriGen...
Timiş: Proiectul NutriGen, o premieră naţională în domeniul nutrigenomicii, va fi lansat vineri O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ''Victor Babeş'' din Timişoara lansează vineri, în premieră naţională, proiectul intitulat ''Utilizarea modelelor nutrigenomice pentru personalizarea tratamentelor dietetice în obezitate'' (NutriGen), finanţat din Fondul European...
Timiş: UMF a inaugurat Laboratorul de simulatoare al Facultăţii de Medicină Dentară, o premieră naţională Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara a inaugurat, miercuri, Laboratorul de simulatoare a Facultăţii de Medicină Dentară, o premieră în învăţământul românesc.
Timiş: Raed Arafat, profesor invitat de Medicina de urgenţă la UMF Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a primit joi titlul de profesor invitat de Medicina de Urgenţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara, precum şi Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate depusă în sistemul sanitar românesc.