Cele mai citite
 


O nouă alternativă terapeutică pentru cancerul de prostată metastazat
joi, 29 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pacienţii cu cancer de prostată metastazat hormono-rezistent (mHRPC), trataţi anterior cu docetaxel, au acum la dispoziţie în Statele Unite o nouă alternativă terapeutică, un medicament injectabil - Jevtana (cabazitaxel), se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de compania Sanofi-Aventis.
Punerea pe piaţă a medicamentului Jevtana survine la nicio lună de la evaluarea prioritară şi aprobarea acestuia de către agenţia Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite.
'Oncologii specializaţi în cancerul de prostată sunt încântaţi să aibă acum acces la un nou tratament pentru aceşti pacienţi a căror boală este foarte dificil de tratat. Jevtana va contribui la acoperirea unui gol terapeutic critic, deoarece este primul tratament aprobat pentru pacienţii cu cancer de prostată hormono-rezistent în stadiu de metastază', a declarat dr. Oliver Sartor, profesor al catedrei Piltz de cercetare a cancerului din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii Tulane din New Orleans şi investigator principal în studiul TROPIC pentru America de Nord.
Jevtana, în asociere cu prednison, a fost aprobat pe baza rezultatelor studiului de fază III TROPIC, care a inclus 755 de pacienţi cu cancer de prostată metastazat hormono-rezistent trataţi anterior cu chimioterapie pe bază de docetaxel. Rezultatele studiului au arătat o reducere semnificativă statistic de 30% a riscului de deces la pacienţii care au primit Jevtana în asociere cu prednison, comparativ cu o chimioterapie constând în administrarea unei doze standard de mitoxantronă şi prednison.
Supravieţuirea globală mediană a pacienţilor trataţi cu Jevtana plus prednison a fost de 15,1 (14,1-16,3) luni faţă de 12,7 (11,6-13,7) la pacienţii trataţi cu mitoxantronă şi prednison.
'Timp de mulţi ani, tratamentul cancerului de prostată hormono-rezistent în stadiu avansat după un tratament pe bază de docetaxel s-a dovedit nesatisfăcător. Introducerea medicamentului Jevtana pentru acest grup de pacienţi este o realizare importantă pentru Divizia de Oncologie a companiei Sanofi-Aventis şi dovedeşte angajamentul nostru puternic în favoarea inovaţie în tratamentul cancerului', a declarat dr.?Debasish Roychowdhury, senior vicepreşedinte, Oncologie Globală, Sanofi-Aventis.
Tratamentul hormonal este adesea primul tratament propus pacienţilor afectaţi de cancer de prostată metastazat. Pacienţii care nu mai răspund la tratamentul hormonal sunt, de obicei, trataţi prin chimioterapie. Cu toate acestea, unii dintre ei dezvoltă rezistenţă la chimioterapie şi boala lor continuă să evolueze. Înainte de Jevtana, nu exista nicio opţiune terapeutică de linia a doua care să permită îmbunătăţirea ratei de supravieţuire a pacienţilor cu cancer de prostată metastazat hormono-rezistent.
Asocierea Jevtana şi prednison este primul şi singurul tratament care a demonstrat un beneficiu semnificativ pentru supravieţuirea pacienţilor cu cancer de prostată metastazat hormono-rezistent, trataţi anterior cu o chimioterapie pe bază de docetaxel.
Profesor dr. Mihai Lucan de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca a declarat pentru AGERPRES că noua terapie este o nouă deschidere pentru pacienţii cu cancer de prostată cu metastaze.
'Noul medicament este o alternativă pe lângă altele pentru aceşti pacienţi, a subliniat specialistul. Această formă de cancer reprezintă aproximativ 15% - 18% din totalul cancerelor de prostată', a menţionat prof. dr. Mihai Lucan.
În România, cancerul de prostată are o incidenţă de 15 - 15,2 la mie şi este în creştere.
A treia formă de cancer în lume din punctul de vedere al incidenţei şi a şasea ca mortalitate, cancerul de prostată este a doua cauză de deces în Statele Unite la bărbaţi, după cancerul pulmonar. Conform estimărilor, în 2009 urmau să apară în Statele Unite 192.000 de cazuri noi şi 27.000 de decese. La numeroşi pacienţi, cancerul continuă să progreseze în pofida unui tratament anterior care a inclus castrarea chirurgicală şi (sau) chimică, urmat de chimioterapie. Cancerul de prostată metastazat este un cancer care s-a propagat în ganglionii limfatici sau în alte organe, în special în oase. Cancerul de prostată hormono-rezistent sau hormono-refractar este un tip de cancer care continuă să progreseze în ciuda suprimării hormonilor masculini (castrare chimică) care alimentează creşt erea celulelor canceroase. La 10-20% din pacienţi, diagnosticul este stabilit abia după ce s-a instalat deja metastaza.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Merck primeşte aprobarea din partea FDA pentru terapia inovatoare cu KEYTRUDA® (pembrolizumab) în cancerul pulmonar avansat non-microcelular Merck (NYSE: MRK), cunoscută în afara Statelor Unite şi Canadei sub numele MSD, a anunţat astăzi că Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (FDA) a acordat aprobarea pentru terapia inovatoare cu KEYTRUDA® (pembrolizumab), terapia anti-PD-1 a companiei, pentru tratarea pacienţilor cu cancer...
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
Cancer de prostată: fumatul măreşte riscul de recidivă şi deces Bărbaţii bolnavi de cancer de prostată şi care fumează în momentul diagnosticării, întâmpină un risc mult mai mare de recidivă a tumorii după un tratament şi de deces, conform unui studiu publicat marţi în revista Journal of the American Medical Association (JAMA), transmite AFP.
GIOTRIF® (afatinib) aprobat în Europa pentru pacienții cu cancer pulmonar cu mutații EGFR De acum, pacienții din Uniunea Europeană cu diagnostic de cancer pulmonar cu mutații EGFR pot beneficia de o nouă opțiune de tratament țintit, și anume GIOTRIF®, primul blocant ireversibil al familiei ErbB
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
SUA: Descoperire promiţătoare pentru tratarea cancerului de prostată (studiu) O genă extrem de importantă, numită GATA 2, care favorizează rezistenţa la chimioterapie în cazurile de cancer de prostată a fost identificată de o echipă internaţională de cercetători de la Spitalul Mount Sinai din New York, relatează EFE, menţionând că această descoperire permite un nou tratament,...