Cele mai citite
 


Radu Roatiş (ANSVSA): România ar putea relua în septembrie exportul de carne de porc din fermele autohtone
joi, 29 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România ar putea relua, în luna septembrie, exportul intracomunitar de carne şi produse din carne de porc din fermele autohtone, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.
'Noi am îndeplinit toate condiţiile pentru reluarea exporturilor intracomunitare de carne şi produse din carne de porc. Am depus solicitarea şi aşteptăm decizia, cel mai probabil în luna septembrie, la prima reuniune a Comitetului Veterinar Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală', a precizat Roatiş.
Preşedintele ANSVSA a subliniat că aprobarea acestei solicitări va permite oricărei ferme de creştere a porcilor din România, acreditată pentru piaţa comunitară, să exporte carne şi produse din carne de porc în orice ţară din UE.
'Orice fermă acreditată, care va dori să exporte, va putea să o facă după primirea acordului din partea CE de a trece România din anexa III, în anexa II, respectiv ca ţară liberă de pestă porcină. România şi-a îndeplinit toate obligaţiile şi anume am stopat vaccinarea împotriva pestei porcine, de la 1 ianuarie 2010, şi nu am mai înregistrat nici un focar de pestă', a adăugat Radu Roatiş.
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa din UE din anul 2003, întrucât România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.
În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.
În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855. În acest context, unităţile de procesare a cărnii de porc din România, care prelucrează carne provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică, au primit permisiunea de a livra pe piaţa unică europeană produse purtând mărci româneşti. Condiţia necesară aprobării acestora a fost capacitatea de a asigura trasabilitatea cărnii materie primă şi a producţiei destinate exportului.
România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855. Aceasta ar putea permite şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-şi comercializa produsele pe piaţa europeană.
Includerea României în anexa II a Deciziei 2008/855 este esenţială, deoarece se poate solicita ulterior înscrierea în Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totală, inclusiv posibilitatea comercializării porcinelor vii pe piaţa europeană.
Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci.
În prezent, în România sunt crescuţi 5,1 milioane de porci în ferme şi gospodării ale populaţiei, din care aproape 1,4 milioane în exploataţii profesionale şi 3,8 milioane în gospodăriile populaţiei.
Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat în proporţie de 70 la sută numai din importuri. Înainte de 1989, în România erau crescuţi aproape 15 milioane de porci.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Autoritatea Veterinară a finalizat campania de informare privind pesta porcină clasică Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a finalizat la 1 iulie campania naţională de informare pentru pesta porcină clasică, care s-a derulat timp de patru luni, informează un comunicat transmis vineri de ANSVSA.
România va solicita Bruxelles-ului deblocarea exportului de porci vii în spaţiul comunitar România va solicita luni, la Bruxelles, deblocarea exportului de porci vii în spaţiul comunitar prin trecerea ţării în anexa I a Deciziei europene, ceea ce va oferi producătorilor români posibilitatea de a intra şi pe alte pieţe din afara Uniunii Europene.
INTERVIU/Dumitru Băiculescu(ANSVSA):România poate controla şi elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor rumegătoarelor România poate controla şi elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor animalelor rumegătoare pe o perioadă de trei ani, a declarat noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu, într-un interviu acordat AGERPRES...
ANSVSA a reactualizat analiza de risc şi planul de contigenţă pentru pesta porcină africană Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a reactualizat, la recomandarea Comisiei Europene, analiza de risc şi planul de contingenţă pentru pesta porcină africană, noile variante fiind postate pe site-ul autorităţii.
ARC:Primele două cazuri de pestă porcină africană din Republica Moldova,notificate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor Asociaţia Română a Cărnii (ARC) atrage atenţia, joi, asupra apariţiei primelor două focare de pestă porcină africană notificate de Republica Moldova la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE).
Tulcea: Pesta porcină africană din Ucraina a alertat din nou autorităţile Prefectul judeţului Tulcea a solicitat, joi după-amiază, autorităţilor reprezentate în Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLBC) planuri de acţiune pentru prevenirea apariţiei unor focare de pestă porcină africană (PPA) pe teritoriul judeţului.