Cele mai citite
 


Angina pectorala
joi, 29 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Au, ma doare!, Afectiunile inimii
 

       Angina pectorala este principala cauza a durerilor toracice dupa varsta de 35-40 de ani. Angina pectorala este una din formele de manifestare a cardiopatiei ischemice dureroase alaturi de angina instabila si infarctul miocardic.  

        Cardiopatia ischemica se produce prin depunerea de grasimi si saruri de calciu pe peretele interior al areterelor coronare (vasele care iriga muschiul cardiac)- fenomen cunoscut sub numele ateroscleroza. Fenomenul de ateroscleroza se instaleaza in timp fiind favorizat de : obezitate, cresterea colesterolului si/sau a trigliceridelor in sange (dislipidemie), diabet zaharat-mai ales de tipul II, sedentarism, fumat, consum excesiv de cafea si nu in ultimul rand,de stres. Ateroscleroza determina reducerea diametrului arterelor coronare care ramane multa vreme asimptomatica. Cand aceasta reducere depaseste 65-70% fluxul sanguin nu mai poate satisface decat necesitatile de repaus ale muschiului cardiac, asa incat un efort fizic suplimentar sau o stare emotionala intensa duc la obstruarea completa a lumenului prin spasmul coronarian pe care-l produc. Ceea ce simte bolnavul in aceste conditii este o durere intensa in spatele sternului, care poate iradia in umarul si membrul superior stang, la baza gatului, in mandibula sau inferior in epigastru (“in capul pieptului”). Aceasta durere cedeaza spontan dupa 5-7 minute, la incetare efortului sau la administrarea unei tablete de Nitroglicerina sublingual.
        Producerea unor asemenea crize dureroase constituie angina pectorala.
        De retinut ca si alte boli pot avea simptome asemanatoare: spondiloza cervicala, inflamatia cartilajelor costosternale, pericardita, refluxul gastroesofagian, precum si anxietatea sau atacurile de panica.
         Caracteristic anginei pectorale este insa aparitia brusca a durerilor in conditii de efort fizic sau stari emotionale intense pe deoparte, durata de 5-7 minute si disparitia durerilor atunci cand cauza imediata care le-a declansat a disparut, pe de alta parte.
         Un alt element demn de mentionat este acela ca o criza de tip angina pectorala poate sa apara si la oameni care nu sufera de cardiopatie ischemica dar fac frecvent pusee de hipertensiune arteriala in cadrul unei boli hipertonice necunoscute sau insuficient controlate prin tratament.
         Pentru a reduce la minim riscurile unei eventuale cardiopatii ischemice dureroase, la aparitia unei crize asemanatoare cu cele descrise mai sus bolnavul trebuie sa consulte in cel mai scurt timp medicul pentru un consult cardiologic (care va include si o electrocardiograma).
          Instalarea unei cardiopatii ischemice,dureroase sau nedureroase, trebuie prevenita prin eliminarea fara compromis a tuturor factorilor de risc mai sus mentionati, in special dupa varsta de 40 de ani.
          Tratamentul bolii constituite il stabileste medicul si se adreseaza anginei pectorale ca atare, cardiopatiei ischemice ca suferinta arteriala generala, precum si bolilor asociate- in special hipertensiunii arteriale si bolilor metabolice,diabet zaharat si dislipidemii. Pacientul trebuie sa-si viziteze medicul de familie cel putin o data pe luna,medicul cardiolog de 2-3 ori pe an si ori de cate ori suferinta sa isi schimba sau isi agraveaza caracterele. 

    

        
Dr. Mihai Corneliu Ungureanu
Medic specialist boli interne                          
www.gralmedical.ro                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Angina pectorala tratata homeopat Angina pectorala este cea mai frecvent intalnita forma de debut a cardiopatiei ischemice. Ea se poate manifesta prin durere in zona anterioara toracelui (in drepul inimi) sau a sternului, dar si prin alt echivalent clinic: dispnee anxioasa (greutate in respiratie ),disconfort, tulburari de ritm...
Revascularizarea inimii cu ajutorul undelor acustice - CardioFort Generalităţi Inima primeşte oxigen şi substanţe nutritive prin arterele coronare. În anumite împrejurări, în deosebi cand peretele arterelor se îngroaşă, lumenul arterelor se micşorează sau se astupă complet. Acest fenomen se produce datorită procesului ce începe din tinereţe numit - ateroscleroză...
CardioFort - revascularizarea miocardului (cardiopatie ischemica, angina pectorala) - CSID Oana Cuzino prezinta in cadrul emisiunii Ce se intampla doctore un reportaj dedicat noii metode de revascularizare a inimii fara operatie - tratamentul CardioFort, disponibil in premiera in Romania in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral. Aproape 1 milion de romani sufera de cardiopatie ischemica, bolile...
Cum poate afecta frigul sistemul cardiovascular? Frigul poate determina precipitarea apariţiei unor boli cardiovasculare majore precum infarctul miocardic acut, accidentele cerebrale vasculare, agravarea fenomenelor de angină pectorală, crize hipertensive şi decompensarea insuficienţei cardiace.
Bolile cardiovasculare Cauza principala a tuturor bolilor este dezechilibrul energetic care se manifesta la nivelul intregului organism si al fiecarui organ in parte.
Durerile de spate Durerile de spate pot fi determinate atât de afecţiuni ale coloanei vertebrale cât şi de afecţiuni ale altor aparate şi organe. Bolile care ar putea produce dureri de spate pot fi ale aparatului respirator (pneumonie, cancer pulmonar), ale aparatului cardiovascular (angina pectorală, infarctul...