Cele mai citite
 


Guvern: Economii de 300 de milioane de euro pe an în sănătate
vineri, 30 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că România va face economii anuale de circa 300 de milioane de euro în domeniul sănătăţii, prin implementarea sistemului informatic unitar integrat, a cardului naţional de sănătate şi prin introducerea fişei şi a reţetei electronice.
'Deşi în anul 2000 s-a impus implementarea sistemului informatic unitar integrat care trebuia să fie finalizat până în 2002, în toate judeţele ţării, nici astăzi el nu este implementat. Acest sistem informatic unitar integrat, aplicat în domeniul sănătăţii, la toate farmaciile, la tot ce înseamnă interconectarea sistemului sanitar, împreună cu cardul naţional de sănătate, fişa electronică şi reţeta electronică, aduc pe an economii de 300 de milioane de euro la bugetul de stat', a explicat şeful Executivului, la finalul şedinţei de Guvern.

El a precizat că neimplementarea sistemului informatic unitar integrat a reprezentat o sursă de pierdere a banilor publici în domeniul sanitar.
Potrivit lui Boc, implementarea sistemului respectiv va duce la o transparenţă în cheltuiala banului public în domeniul sănătăţii şi la eliminarea abuzurilor din sistem.

'În contextul în care este implementat acest sistem informatic unitar integrat, orice reţetă emisă de un medic se vede în sistemul informatic unitar centralizat şi poate fi plătită doar de o singură farmacie. Nu se poate duce clientul sau pacientul cu o reţetă la mai multe farmacii şi să deconteze medicamente compensate la mai multe farmacii şi pe această cale să avem o pierdere de bani publici', a subliniat premierul.

El a menţionat că l-a invitat în şedinţa de miercuri a Executivului pe preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi a stabilit, împreună cu membrii Cabinetului său, ca până la sfârşitul anului 2010 sistemul informatic unitar integrat să fie implementat în România.

'Din nefericire, în zece ani s-au făcut cinci judeţe. Acum este cazul ca acest lucru să fie rezolvat, iar la sfârşitul anului să avem, în materia sănătăţii, aplicat acest sistem care, repet, va aduce economii extrem de consistente la bugetul de stat. Şi cred că în primul rând este nevoie de voinţă politică pentru ca acest sistem să fie implementat foarte clar şi rapid', a spus, în context, şeful Executivului.
Cât priveşte cardul naţional de sănătate, fişa electronică şi reţeta electronică, Boc susţine că s-a decis ca acestea să fie implementate până la sfârşitul anului 2011, iar banii necesari să fie alocaţi prin fondul naţional al CNAS.

'Cardul naţional de sănătate va permite să avem pentru fiecare cetăţean un inventar complet a situaţiei medicale prin simpla accesare a cardului pe care-l deţine şi fiecare cetăţean al României nu va mai fi obligat să meargă de fiecare dată după o adeverinţă de la locul de muncă, să demonstreze că a plătit contribuţia de sănătate atunci când merge la spital sau contribuţia la pensie atunci când merge la casa de pensie sau de ajutor social', a afirmat premierul.

El a subliniat faptul că prin existenţa acestui card se elimină o birocraţie suplimentară.
'Sunt două programe extrem de importante pentru care ave 50 de milioane de euro de la UE, iar CNAS este mandatată practic să implementeze aceste programe, utilizând banii europeni. Până la sfârşitul anului 2011 programele să fie implementate, realizate şi banii europeni practic utilizaţi pentru această componentă care, din nou, va aduce economii substanţiale în cadrul sistemului', susţine Boc.
În cazul fişei electronice, aceasta îi va permite pacientului ca la ieşirea din spital să aibă inventarul complet al diagnosticului şi al tratamentului, iar în cazul în care va merge la o altă unitate sanitară, toate informaţiile necesare să ajungă mult mai uşor.
'Practic, pe această cale se pot lua decizii medicale mult mai rapid', a conchis Boc.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Emil Boc: Guvernul va permite CNAS angajamente suplimentare de 500 milioane de leiEmil Boc: Guvernul va permite CNAS angajamente suplimentare de 500 milioane de lei Executivul va permite Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să încheie angajamente legale suplimentare, de maximum 500 de milioane de lei, pentru a putea asigura necesarul de medicamente, printr-o ordonanţă de urgenţă care urmează să fie adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri, a anunţat...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
CNAS: Au fost semnate contractele de finanţare pentru reţeaua electronică şi cardul electronic Bucureşti, 18 feb /Agerpres/ - Contractele pentru finanţarea introducerii reţelei electronice şi a cardului electronic, două componente importante pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au fost semnate, vineri, în prezenţa premierului Emil Boc, de către ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme...
Medicii de familie îi cer premierului Boc medierea dialogului cu MS şi CNAS privind Contractul-cadru pe anul 2011 Medicii de familie îi solicită prim-ministrului Emil Boc o mediere a dialogului lor cu Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) pentru rezolvarea problemelor din asistenţa medicală primară, a declarat, duminică, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Emil Boc: Economii de 300 milioane de euro pe an printr-un sistem informatic în sănătate România va face economii anuale de circa 300 de milioane de euro în sistemul sănătăţii, printr-un Sistem Informatic Integrat care va fi finalizat până la sfârşitul anului 2010, a declarat, miercuri, primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.