Cele mai citite
 


Prima statină cu indicaţii pentru copii
vineri, 30 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Colesterolul, Afectiunile inimii, Boli de nutritie
 

Indicaţiile pentru medicamentul Crestor au fost extinse pentru prevenirea bolilor cardiovasculare la adulţii cu risc crescut şi, în premieră, în tratamentul copiilor cu vârsta peste 10 ani cu dislipidemie mixtă şi hipercolesterolemie familială, ceea ce face ca acest medicament să fie prima statină cu indicaţie la copii.

'Sănătatea vasculară a adultului începe din copilărie. Este greu de reparat un drum iniţial marcat de greşeli. Au fost observate în ultimii ani tot mai multe cazuri de infarct miocardic la vârste tinere. Cea mai bună strategie este prevenirea şi tratamentul hipercolesterolemiei la copil şi adolescent', a subliniat joi, în conferinţă de presă, prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.


Acesta a evidenţiat că în ultimul timp hipercolesterolemia la copii este din ce în ce mai frecventă şi se impune un screening pentru a vedea dimensiunea fenomenului.


'Ne propunem un proiect pilot în câteva oraşe din ţară pentru depistarea nivelului colesterolului la copii, la care să participe Federaţia Societatea Naţională pentru Diabet şi Boli Metabolice şi compania AstraZeneca. Sperăm să-l putem realiza', a menţionat specialistul.


Crestorul este prima şi deocamdată singura statină cu indicaţie aprobată în România pentru tratamentul adolescenţilor şi copiilor cu vârsta peste 10 ani, diagnosticaţi cu hipercolesterolemie familială sau dislipidemie mixtă. Medicamentul este prescris când dieta sau alte tratamente non-farmaceutice precum exerciţiile fizice sau scăderea în greutate nu dau rezultatele aşteptate.
Hipercolesterolemia familială este o boală genetică relativ frecventă(1 la 500 de persoane). Aceasta determină creşteri importante ale LDL-colesterolului (colesterolul 'rău') ceea ce duce la apariţia prematură a evenimentelor cardiovasculare aterosclerotice.


Prof. dr.?Nicolae Hâncu susţine că 'este obligaţia părinţilor şi a medicilor ca, pentru sănătatea copiilor şi adolescenţilor, să le controleze acestora greutatea, colesterolul şi tensiunea arterială'.


La rândul său, prof. dr. Marius Vintilă, şeful Clinicii de cardiologie de la Spitalul 'Sfântul Pantelimon', a făcut referire la conceptul de risc cardiovascular, 'conceptul nou de risc cardiovascular global, la care contribuie desigur şi colesterolul, reprezintă o nouă abordare profilactică populaţională a dramelor cardiovasculare. Riscul cardiovascular global nu se află în opoziţie, ci vine să completeze intervenţia asupra factorilor de risc luaţi separat'.
Specialistul a subliniat că medicamentul reduce volumul plăcii de aterom cu aproape 10% şi este pentru prima dată când se vorbeşte şi de o regresie a aterosclerozei.


Ateroscleroza afectează mai mult bărbaţii, a subliniat medicul.
Utilizarea Crestorului, recomandat până acum numai pentru pacienţii cu dislipidemie, pentru prevenţia primară, adică intervenţia la subiecţi sănătoşi cardiovascular dar care au risc cardiovascular global (bărbaţi peste 50 de ani şi femei peste 60 de ani) cu colesterol puţin crescut reprezintă o promisiune de mai bine consideră prof. dr. Marius Vintilă. Acesta spune că riscul cardiovascular crescut înseamnă un cumul de factori de risc puţin modificaţi, adică puţin colesterolul mărit , puţină tensiune crescută, dar care se potenţează unii pe alţii.


Pentru că nu avem o educaţie în domeniul prevenţiei în România se înregistrează un accident vascular la fiecare 15 secunde, un infarct de miocard la 20 de secunde, România ocupând un loc fruntaş, cu un număr ridicat de boli cardiovasculare, spune prof. dr. Marius Vintilă.
Arteroscleroza afectează şi tinerii, potrivit unor studii recente la 30 de ani peste o treime au ateroscleroză, iar la 40 de ani procentul ajunge la 60%.
Ateroscleroza începe devreme şi prevenţia trebuie să înceapă devreme subliniază specialistul.


Studiul JUPITER realizat în urmă cu doi ani şi care a inclus 17 802 pacienţi din mai multe ţări inclusiv România, a demonstrat că administrarea acestui medicament în concentraţie de 20 mg la pacienţii cu risc crescut de boală cardiovasculară reduce riscul relativ de mortalitate generală cu 20%, cel de moarte cardiovasculară cu 44%, de infarct de miocard cu 54%, riscul relativ de accident vascular cerebral cu 48%, a spus medicul.


Crestor are următoarele indicaţii autorizate în România din iulie 2010: pentru tratarea hipercolesterolemiei la adulţi şi copii cu vârsta de 10 ani sau peste cu hipercolesterolemie familială sau dislipidemie mixtă în asociere cu dieta şi pentru prevenirea evenimentelor cardiovasculare majore la pacienţii care sunt consideraţi a avea risc crescut pentru un eveniment cardiovascular ca tratament adjuvant pentru corectarea altor factori de risc.


În România, la fiecare patru minute un om moare de o boală cardiovasculară, 450.000 de pacienţi au istoric de infarct de miocard, 600.000 au istoric de accident vascular cerebral, unul din patru adulţi suferă de hipertensiune, unul din patru adulţi fumează, unul din patru adulţi au colesterol crescut.
Dintre pacienţii cu hipercolesterolemie, doar 44% sunt trataţi şi dintre aceştia doar 16% ating valorile normale de colesterol.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primul generic de rosuvastatină pe piaţa românească Primul generic de rosuvastatină de pe piaţa românească a fost lansat miercuri de Zentiva, parte a Grupului Sanofi Aventis.
Ateroscleroza provoacă în prezent, în România, un deces la aproximativ 10 minute Ateroscleroza provoacă, în prezent, în România, un deces la aproximativ 10 minute. Această afecţiune este progresivă, severă şi impredictibilă, fiind cauza a 52% din decesele de pe glob.
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Dieta sănătoasă poate preveni îmbolnăvirile, susţin specialiştii Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză o morbidităţii şi mortalităţii în lume, fiind în strânsă legătură cu nivelul colesterolului seric, iar România ocupă unul dintre primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea şi morbiditatea prin aceste boli, a subliniat prof.dr. Eduard Apetrei...
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Afecţiunile cardiovasculare, principala cauză a deceselor Controlul tensiunii arteriale reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale tratamentului hipertensiunii arteriale, a subliniat miercuri conf. dr. Şerban Bălănescu. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, hipertensiunea arterială determină 13% din totalul deceselor înregistrate anual.