Cele mai citite
 


Constanţa: Numărul turiştilor înţepaţi de peştele veninos 'dragonul de mare' creşte
vineri, 30 iulie 2010   ::   2 Comentarii :: :: Stiri
 
Alţi şase turişti aflaţi pe litoral au fost înţepaţi, joi, de peştele veninos 'dragonul de mare' şi a fost necesar ca ei să primească îngrijiri medicale, numărul victimelor ajungând la câteva zeci de persoane în ultimele zile.
Pe parcursul acestei zile, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, echipaje SMURD au fost solicitate să acorde ajutor medical de urgenţă pentru patru turişti aflaţi în staţiunea Mamaia, unul la Neptun şi altul la Saturn.
Intervenţiile au fost făcute după ce, miercuri, în staţiunea Mamaia, doi adulţi şi doi copii înţepaţi de dragonul de mare au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Primele cazuri au fost semnalate la sfârşitul săptămânii trecute, când cinci turişti au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, acuzând dureri şi umflături la mâini după ce au fost înţepaţi de peştele veninos.
Unii dintre turiştii răniţi sunt pescari amatori, iar alţii au suferit leziuni după ce au încercat să pună mâna pe peştii de mici dimensiuni aflaţi în apropierea malului Mării Negre.
Conform cercetătorilor Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină (INCDM) 'Grigore Antipa' din Constanţa, specia marină bentonică 'Trachinus Draco Linnaeus' este răspândită în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană şi Marea Neagră. Trăieşte pe funduri nisipoase la adâncimi de 30-100 de metri, dar destul de frecvent şi la ape mai mici. Adulţii trăiesc pe fundul mării, înfundaţi în nisip, sunt agresivi şi periculoşi, spinii veninoşi ai dorsalei şi operculului putând cauza răniri grave şi foarte dureroase.
O atenţie deosebită trebuie avută la pescuitul cu undiţa.
Înţepăturile în spinii dorsali sau ai operculului devin periculoase, uneori mortale datorită veninului injectat. Acest venin are acţiune toxică asupra sistemului nervos şi hemolitică asupra sângelui. In prima fază, durerile sunt foarte mari pot dura câteva ore şi pot fi cazuri mortale pentru persoanele cardiace.
Persoanele care au venit în contact cu spinii acestui peşte pot prezenta palpitaţii, delir, stări vomitive, febră, iar intensitatea acestora este în funcţie de cantitatea de venin injectată, dar şi de rezistenţa celui accidentat.
Recomandarea expresă a specialiştilor este evitarea pe cât posibil a contactului pielii cu peştele.
Notare
Comentarii
de brandusa
pana anul asta n-am mai auzit de pestele asta in marea neagra...

de raj
e o aiureala pt speriat fraierii

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Constanţa: Şapte turişti au ajuns la spital după ce au fost înţepaţi de peşti veninoşi Şapte turişti aflaţi pe litoral, majoritatea pescari amatori, au ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, în ultimele zile, după ce au fost înţepaţi cu aripile înotătoare de peşti mici veninoşi, cunoscuţi sub denumirea 'dracul de mare'.
Mehedinţi: ISU a intervenit, în primul semestru, în peste 2.700 de situaţii de urgenţă ISU Mehedinţi a desfăşurat, în primul semestru al anului, 2.775 intervenţii, conform raportului prezentat, marţi, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Mehedinţi. Misiunile au fost derulate în urma primirii, prin intermediul SNUAU 112, a unui număr de 4,375 apeluri...
ISU Bucureşti a primit o autospecială care poate interveni în orice colţ al Capitalei, în timp redus Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a primit marţi, prin Fundaţia SMURD, o autospecială nouă, cu un gabarit mult mai mic decât cel al maşinilor aflate deja în dotare, dar care poate duce la îndeplinire orice fel de misiune, acest prototip fiind util pentru că poate pătrunde pe străduţe...
Giurgiu: Intervenţiile SMURD deţin majoritatea intervenţiilor în situaţii de urgenţă pentru anul trecut Aproape 80 la sută din numărul situaţiilor de urgenţă la care ISU Giurgiu a intervenit în anul care a trecut au fost cazuri de urgenţe asistate de SMURD, restul fiind solicitări la incendii şi alte situaţii de urgenţă.
ISU Mureş: A fost pus în aplicare planul roşu de intervenţie stabilit pentru judeţul Bistriţa-Năsăud Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Horea' al judeţului Mureş a anunţat, miercuri, că, în urma accidentului feroviar petrecut între localităţile Gledin şi Râpa de Jos, la km 33+200m, din cauza amplorii evenimentului şi a numărului mare de victime, a fost pus în aplicare planul roşu de intervenţie...
Raed Arafat: Prin noile puncte de prim-ajutor SMURD de pe litoral sperăm să salvăm mai mulţi oameni Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), general de brigadă Ovidiu Vasilică, au participat duminică la inaugurarea oficială a Punctului de prim-ajutor SMURD din staţiunea...