Cele mai citite
 


Autoritatea Veterinară a finalizat campania de informare privind pesta porcină clasică
duminică, 1 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a finalizat la 1 iulie campania naţională de informare pentru pesta porcină clasică, care s-a derulat timp de patru luni, informează un comunicat transmis vineri de ANSVSA.
Scopul acestei campanii a fost de a informa cetăţenii şi în special crescătorii de porcine despre legislaţia sanitară veterinară referitoare la pesta porcină clasică şi despre aplicarea măsurilor de biosecuritate pentru a împiedica apariţia sau răspândirea acestei boli în gospodării sau crescătorii.
Centralizarea finală a datelor primite din partea Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene arată că au fost organizate 2.767 de întâlniri, în 2.003 de localităţi, la care au participat 54.185 de persoane.
Demarată în luna martie a acestui an, campania a implicat participarea specialiştilor din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, la întâlnirile organizate în acest sens cu deţinătorii de animale, reprezentanţi ai asociaţiilor de crescători de porci şi asociaţii ale vânătorilor şi pescarilor.
Cu prilejul acestor întâlniri au fost distribuite şi materiale informative elaborate în cooperare cu specialişti din Lituania şi tipărite de către autoritatea veterinară lituaniană, din fondurile Programului de Înfrăţire Instituţională România - Lituania, desfăşurat în perioada mai 2009 - februarie 2010.
'Această campanie de informare s-a realizat pentru a veni în sprijinul deciziei luată de România anul trecut de a stopa vaccinarea împotriva pestei porcine clasice la noi în ţară. Eforturile au fost depuse de specialiştii ANSVSA pentru obţinerea obţinerea statutului de zona liberă de pestă porcină clasică, care va permite României să participe la comerţul intracomunitar cu porcine vii, produse şi subproduse provenite de la animalele de pe teritoriul naţional', se precizează în comunicatul ANSVSA.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, Radu Roatiş, România ar putea relua, în luna septembrie a.c., exportul intracomunitar de carne şi produse din carne de porc din fermele autohtone.
'Noi am îndeplinit toate condiţiile pentru reluarea exporturilor intracomunitare de carne şi produse din carne de porc. Am depus solicitarea şi aşteptăm decizia, cel mai probabil în luna septembrie, la prima reuniune a Comitetului Veterinar Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală', a declarat, miercuri, pentru Agerpres, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.
Preşedintele ANSVSA a subliniat că aprobarea acestei solicitări va permite oricărei ferme de creştere a porcilor din România, acreditată pentru piaţa comunitară, să exporte carne şi produse din carne de porc în orice ţară din UE.
'Orice fermă acreditată, care va dori să exporte, va putea să o facă după primirea acordului din partea CE de a trece România din anexa III, în anexa II, respectiv ca ţară liberă de pestă porcină. România şi-a îndeplinit toate obligaţiile şi anume am stopat vaccinarea împotriva pestei porcine, de la 1 ianuarie 2010, şi nu am mai înregistrat niciun focar de pestă', a adăugat Radu Roatiş.
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa din UE din anul 2003, întrucât România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.
În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.
România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855, ceea ce ar putea permite şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-şi comercializa produsele pe piaţa europeană.
Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş (vest), la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci.
În prezent, în România sunt crescuţi 5,1 milioane de porci în ferme şi gospodării ale populaţiei, din care aproape 1,4 milioane în exploataţii profesionale şi 3,8 milioane în gospodăriile populaţiei.
Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat în proporţie de 70 la sută numai din importuri. Înainte de 1989 în România erau crescuţi aproape 15 milioane de porci.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Radu Roatiş (ANSVSA): România ar putea relua în septembrie exportul de carne de porc din fermele autohtone România ar putea relua, în luna septembrie, exportul intracomunitar de carne şi produse din carne de porc din fermele autohtone, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.
Roatiş (ANSVSA):Vom interzice intrarea în ţară cu alimente care sunt purtătoare de virusul pestei porcine africane Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vrea să promoveze o hotărâre de guvern prin care să poată restricţiona intrarea în ţară a alimentelor posibil purtătoare de virusul pestei porcine africane, a declarat miercuri preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan.
ANSVSA a reactualizat analiza de risc şi planul de contigenţă pentru pesta porcină africană Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a reactualizat, la recomandarea Comisiei Europene, analiza de risc şi planul de contingenţă pentru pesta porcină africană, noile variante fiind postate pe site-ul autorităţii.
România va solicita Bruxelles-ului deblocarea exportului de porci vii în spaţiul comunitar România va solicita luni, la Bruxelles, deblocarea exportului de porci vii în spaţiul comunitar prin trecerea ţării în anexa I a Deciziei europene, ceea ce va oferi producătorilor români posibilitatea de a intra şi pe alte pieţe din afara Uniunii Europene.
Tulcea: Pesta porcină africană din Ucraina a alertat din nou autorităţile Prefectul judeţului Tulcea a solicitat, joi după-amiază, autorităţilor reprezentate în Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLBC) planuri de acţiune pentru prevenirea apariţiei unor focare de pestă porcină africană (PPA) pe teritoriul judeţului.
INTERVIU/Dumitru Băiculescu(ANSVSA):România poate controla şi elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor rumegătoarelor România poate controla şi elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor animalelor rumegătoare pe o perioadă de trei ani, a declarat noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu, într-un interviu acordat AGERPRES...