Cele mai citite
 


Cum să combaţi astenia de primăvară
miercuri, 8 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gastroenterologie, Depresia, Alergologie si Imunologie
 

 Experţii definesc astenia de primăvară drept o formă specială de depresie care îi afectează pe oameni odată cu sosirea timpului frumos, după lungile luni de frig şi întuneric.

Sunt stresaţi, lipsiţi de o motivaţie, iritabili, obosiţi şi cu putere slabă de concentrare. Efectele sunt oboseala, tulburări ale somnului, moral scăzut şi boom-ul alergiilor.

In opinia psihologului şi psihoterapeutului Eleonora Maino, profesor de psihodinamica dezvoltării şi relaţiilor familiale la Universitatea din Padova, consultată de revista Famiglia Cristiana, condiţiile atmosferice diferite au un impact asupra organismului uman şi stării de spirit.

Un manual important la nivel mondial, DSM IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) a inserat Seasonal Affective Disorder (SAD, tulburarea emoţională sezonieră), cea care ar putea fi numită astenie de primăvară, printre tulburările stărilor de spirit, definind-o ca o formă specială de depresie.

In general, acest tip de tulburare la nivel psihologic se prezintă cu diferite simptome. De exemplu, o slabă reactivitate la stimuli externi, lipsă de voinţă, gândire încetinită şi slabă concentrare, inapetenţă, insomnie şi iritabilitate sau, pe de altă parte, somnolenţă şi oboseală nemotivate.

Se pare că în SUA şi Canada cel puţin 10 milioane de persoane suferă de această tulburare de o manieră serioasă, în timp ce 10-20% din populaţie suferă de forme mai uşoare. Se estimează că astenia de primăvară afectează în mai mare măsură femeile decât bărbaţii. In general, apare înainte de vârsta de 20 de ani iar riscul de a fi afectat se reduce odată cu înaintarea în vârstă.

In opinia expertei menţionate, se pare că sunt afectaţi în mai mare măsură locuitorii unor regiuni în care iernile sunt mai aspre şi mai lungi şi în mai mică măsură locuitorii din Sud. Nu întâmplător, Seasonal Affective Disorder este o tulburare legată de reducerea expunerii la lumina soarelui. Ea se manifestă iarna, când zilele sunt scurte şi dispare vara. In acest sens, primăvara se plasează ca moment de trecere, când unele consecinţe ale acestei tulburări pot fi încă prezente.

In general este vorba de o indispoziţie trecătoare, care se poate combate acordând o atenţie deosebită alimentaţiei. Mai precis: limitând dulciurile şi zahărul sau alimentele excesiv de calorice, tipice pentru zilele de iarnă, acordând prioritate alimentelor energetice, vitaminelor şi sărurilor minerale. Un remediu optim este şi activitatea fizică, mai ales în aer liber, care stimulează producerea de serotonină şi favorizează o ameliorare a stării de spirit.

Chiar dacă nu sunt încă foarte clare mecanismele cerebrale implicate în această tulburare de sezon, unele dovezi arată tocmai o implicare a nivelului de serotonină (aşa-numitul 'hormon al fericirii), melatonină (hormonul somnului) şi cortizol (hormonul stresului).

Deşi activitatea fizică este pozitivă este contraproductiv un exces al ei. La fel, chiar dacă zilele devin treptat tot mai lungi iar lucrurile de făcut tot mai multe, nu trebuie să se subevalueze cerinţele de somn şi odihnă ale organismului. Riscul este de a suferi o tulburare psihologică a cărei cauză nu va fi de data aceasta alternarea anotimpurilor, ci stresul.

De asemenea, trebuie să se acorde atenţie şi stărilor de spirit şi semnalelor pe care le trimite organismul, învăţând să deosebim ceea ce se prezintă drept indispoziţie trecătoare de ceea ce ar putea fi o tulburare care se prelungeşte în timp şi necesită tratament specific.

In opinia medicului generalist Maurizio Biraghi, pentru a înfrunta primăvara aşa cum trebuie şi a nu te simţi distrus este simplu: să nu te laşi în voia indolenţei, dar nici să faci exces de sport, cei predispuşi la alergii să evite cât mai mult locurile care favorizează reacţii alergice, precum parcurile şi zonele rurale, să mănânci uşor, dar fără a penaliza aportul de energie într-o perioadă în care eşti deja înclinat să te simţi puţin tonic.

Experţii din cadrul Observatorului Federsalus recomandă pentru a depăşi ''capcanele'' primăverii, să se acorde mai mult timp şi o mai mare atenţie propriei persoane, alegând un moment al zilei pe care să ţi-l dedici ţie sau unui interes personal.

Să faci cel puţin 30 de minute pe zi activitate fizică uşoară, fără a te grăbi să fii în formă perfectă pentru vară. Este suficientă o plimbare în pas alert: dimineaţa ea ajută să îţi eliberezi mintea, iar seara descarcă tensiunea, favorizând relaxarea. Somnul trebuie să fie de cel puţin 6-8 ore noaptea şi, dacă este posibil, un somn scurt după-amiaza.

Medicul de familie trebuie consultat dacă este cazul să se administreze un supliment de vitamine şi săruri minerale pentru remedierea unor carenţe în alimentaţie. Ginsengul şi lăptişorul de matcă pot fi utile pentru rezistenţa organismului, în timp ce ginkgo biloba poate facilita concentrarea mentală.

La 2-3 ore de studiu sau muncă trebuie să se facă o pauză de 15-30 minute pentru reîncărcarea ''bateriilor'' cerebrale. Experţii mai recomandă optarea pentru dimineaţă pentru activităţile care necesită mai multă concentrare. De asemenea, nu trebuie sărit peste mese şi să nu se cedeze prea mult tentaţiilor culinare.

Micul dejun, prânzul şi cina, plus două gustări - una la mijlocul dimineţii, alta după-amiaza - nu numai că asigură cu regularitate energia necesară organismului, dar ajută şi la menţinerea greutăţii corecte, deoarece se ţine sub control senzaţia de foame iar stimulând metabolismul cu digestii frecvente se consumă mai puţine calorii.

Fructele şi verdeţurile de sezon, alături de apă, sunt elementele esenţiale ale unei bune alimentaţii, care ajută la eliminarea toxinelor, reglarea funcţiilor intestinale şi apărarea ţesuturilor de agresiunea agenţilor de îmbătrînire. Sunt bune pentru hidratare şi ceaiurile şi infuziile. In ceea ce priveşte îmbrăcămintea, este mai bine să te îmbraci ''în straturi'', pentru a garanta organismului o termoreglare adecvată.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tudor Ciuhodaru: Astenia de primăvară afectează preponderent femeile Cazurile de ,,astenie de primăvară' sunt uzuale în această perioadă, a arătat într-o informare de presă, dr. Tudor Ciuhodaru de la Spitalul Clinic Judeţean "Sfântul Spiridon" din Iaşi.
Depresia apare si vara. Afla cum se manifesta! Vara este anotimpul vacantelor si al zilelor insorite petrecute alaturi de cei dragi, insa ce ne facem atunci cand starea de spirit ne impiedica sa ne bucuram de toate acestea si in schimb suntem coplesiti de tristete, iritabilitate sau oboseala excesiva?
Dr. Irina Ungureanu: Avitaminozele sunt frecvent responsabile de declanşarea asteniilor de primăvară Multe persoane ies din iarnă cu organismul slăbit din cauza alimentaţiei predominant cu produse din carne şi a consumului insuficient de vitamine şi minerale, a declarat pentru AGERPRES dr. Irina Ungureanu de la Centrul de Diagnostic şi Tratament ''Victor Babeş''.
Invinge astenia si redobandeste-ti vitalitatea! Afla cum! Stare de oboseala accentuata? Lipsa de energie sau ameteli? Dureri de cap si capacitate de concentrare scazuta? Cati dintre noi nu resimtim toate aceste simptome la fiecare schimbare de sezon? Aceste stari de disconfort fizic si emotional constituie primul semnal de alarma in instalarea asteniei...
Astenia de toamnă - afecțiune reală sau lene de sezon? Toamna este un anotimp de tranziție către sezonul rece. Ziua începe să scadă, intensitatea luminii se reduce treptat, iar temperatura scade până la pragul înghețului. Reducerea intensității luminii provoacă diferite schimbări în organism: producția de serotonină (hormonul fericirii) scade...
Sporturile de rezistenţă previn pericolul de depresie Sporturile de rezistenţă sunt un antidot împotriva depresiei, cu condiţia să fie practicate de una-trei ori pe săptămână, este de părere un expert german, citat de agenţia DPA.