Cele mai citite
 


S-a constituit Alianţa pentru Sănătate din România
marţi, 3 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prima întrunire a Consiliului Director al Alianţei pentru Sănătate din România (APSR) după constituirea sa de facto a avut loc la sfârşitul lunii iulie, informează un comunicat de presă al alianţei remis luni AGERPRES.
Constituirea acesteia vine ca reacţie a societăţii civile la deteriorarea permanentă a sistemului sanitar cauzată mai ales de subfinanţarea cronică şi lipsa de măsuri pentru îmbunătăţirea acestui sistem.
Prin constituirea de facto a APSR a apărut un partener real şi reprezentativ de dezbatere şi negociere cu autorităţile statului (Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) şi de implicare în procesul decizional în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului de sănătate.
Misiunea APSR este aceea de a conştientiza mediul politic românesc privind prioritizarea domeniului sănătăţii publice ca obiectiv de interes social major, scopul fiind îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei şi creşterea calităţii serviciilor medicale acordate populaţiei prin promovarea şi acţionarea prin mijloace legale faţă de autorităţi privind finanţarea corespunzătoare funcţionării sistemului sanitar, identificarea disfuncţionalităţilor din sistemul de sănătate, participarea la elaborarea cadrului de reglementări care să asigure respectarea în mod real a drepturilor şi intereselor tuturor participanţilor la sistemul sanitar.
APSR militează pentru o finanţare justă a sistemului de sănătate - mai mult de 6% din PIB - justeţe atât în venituri, cât şi în distribuţia acestora în domeniul de sănătate publică.
Între propunerile de soluţii se află înlăturarea sau diminuarea risipei din sistem de sănătate publică, iniţiative legislative precum modele şi standarde europene de legislaţie, impunerea disciplinei contractuale în sistemul de sănătate.
'Asistenţa de sănătate publică se realizează prin ansamblul măsurilor politico-legislative, al programelor şi strategiilor adresate determinanţilor stării de sănătate, precum şi prin organizarea instituţiilor pentru furnizarea tuturor serviciilor necesare. Protecţia sănătăţii publice constituie o obligaţie a autorităţilor publice centrale şi locale', a precizat Cristian Hotoboc, preşedinte al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice - PALMED şi preşedinte al APSR.
La rândul său, dr. Mircea Olteanu, preşedinte al Asociaţiei Spitalelor din România - ASR şi vicepreşedinte al APSR a subliniat necesitatea renaşterii sistemului sanitar printr-o reformă bazată pe dovezi. Principalele două direcţii care ar trebui urmate sunt eficientizarea utilizării puţinilor bani disponibili prin înfiinţarea agenţiilor naţionale de combatere a fraudelor în sistemul sanitar funcţionale în alte ţări europene şi stabilirea unei unui program naţional pentru siguranţa şi calitatea îngrijirilor medicale. Este evidentă necesitatea stabilirii unor standarde de calitate şi de cost mediu, acestea?neexistând până în momentul de faţă în sistemul de sănătate din România', a precizat dr. Mircea Olteanu.
'IMM-urile reprezintă celula de bază a economiei naţionale. Dacă se distruge această celulă, se distruge şi sursa de venituri deci implicit şi posibilitatea de alocare a fondurilor necesare unei bune funcţionalităţi a sistemului social bazat pe nevoile cetăţenilor. Numai prin unitate, forţă şi atitudine putem conştientiza mediul politic românesc privind prioritizarea domeniului sănătăţii publice ca obiectiv de interes social major. O naţie cu sănătate şi educaţie precară nu îşi poate menţine evoluţia firească!', a opinat Mihnea-Ioan Grecu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Produse Medicale - AFPM şi vice-preşedinte al APSR.
La rândul său, Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor - ANPP şi secretar general al APSR consideră că 'dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat prin Constituţia Romaniei. Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice, să recunoască dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic şi să asigure cadrul legislativ pentru exercitarea acestor drepturi. APSR acţionează pentru crearea unui climat propice asigurării?unei asistenţe medicale centrate cu adevărat pe nevoile fiecărui cetăţean de a beneficia de îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate şi îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Coaliţia "Votez pentru Sănătate": Aproape jumătate dintre români nu au încredere în Ministerul Sănătăţii Aproape jumătate dintre români (43%) nu au încredere în Ministerul Sănătăţii, 33% în Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi 31% în spitale, relevă un studiu prezentat marţi la lansarea Campaniei "Votez pentru Sănătate", care a evidenţiat percepţiile şi aşteptările românilor cu privire la sistemul...
Cluj: Dezbatere pe tema proiectului legii sănătăţii şi principiilor organizării sistemului sanitar Responsabili din sistemul sanitar din mai multe judeţe din Transilvania, reprezentanţi ai partidelor politice, autorităţilor locale şi organizaţiilor sindicale din sănătate au participat, sâmbătă, la o dezbatere pe tema proiectului noii legi a sănătăţii şi principiilor care ar trebui sa stea la baza...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.