Cele mai citite
 


În curând, vaccinul anti-stres
marţi, 3 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oamenii de ştiinţă americani au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte inventarea unui vaccin anti-stres, scrie The Sunday Times. Astfel, în curând, se aşteaptă să apară o nouă generaţie de medicamente destinată să salveze omenirea de suprasolicitarea psihologică şi consecinţele distructive ale acesteia asupra sănătăţii.
Mecanismul biochimic al stresului a fost descoperit de către profesorul de neurochirurgie de la Universitatea Stanford (California), Robert Sapolsky. Cu circa 30 de ani în urmă, el a început să cerceteze în Africa unele aspecte legate de comportamentul animalelor.

În cadrul acestui studiu, Sapolsky a descoperit că, în caz de risc sporit, mamiferele produc nişte hormoni speciali - glucocorticoizi. Aceştia intensifică drastic activitatea creierului, precum şi a întregului organism, ajutând la depăşirea pericolului.

Din păcate, în cazul oamenilor, nivelul acestor hormoni rămâne extrem de ridicat o lungă perioadă de timp, generând o stare prelungită de stres. 'Persistă în organism mai mult decât ar fi necesar. După ce au jucat un rol proeminent, glucocorticoizii devin toxici, ucid celulele creierului şi afectează sistemul imunitar' - explică Sapolsky.

Grupul de cercetători de sub conducerea sa a descoperit o modalitate de a 'inhiba' mecanismul genetic de producere a acestor hormoni, atunci când nevoia pentru ei dispare. Vaccinul are la bază gene speciale de protecţie, create cu ajutorul ingineriei genetice, care acţionează asupra celor mai predispuse părţi ale creierului la efectele adverse ale glucocorticoizilor.

Experimentele efectuate pe şobolani au dat rezultate pozitive. În prezent, sunt în pregătire testele pe voluntari.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Malarie: Noi piste pentru dezvoltarea unui vaccin O echipă de cercetători a identificat o serie de anticorpi până acum necunoscuţi care ar putea permite dezvoltarea unor noi vaccinuri împotriva parazitului Plasmodium falciparum, responsabil de forma cea mai gravă de malarie, conform unui studiu publicat miercuri, transmite AFP.
Vaccin candidat împotriva malariei Primele rezultate ale studiului de fază III arată că vaccinul candidat împotriva malariei RTS,S* reduce la jumătate riscul de malarie în rândul copiilor din Africa cu vârsta de 5-17 luni, se arată într-un comunicat de presă al companiei producătoare.
Sistemul imunitar se schimbă în funcţie de anotimpuri (studiu) Sistemul imunitar al oamenilor pare să se adapteze la anotimpuri, activitatea a circa un sfert dintre gene schimbându-se sezonier, potrivit cercetătorilor britanici care au publicat un studiu în revista 'Nature Communications', informează agenţia DPA.
O echipă de cercetători din Barcelona a descoperit un vaccin care controlează temporar răspândirea virusului SIDA Cercetătorii proiectului Hivacat de la spitalul Clínic din Barcelona au testat pe pacienţi eficienţa unui vaccin terapeutic care poate controla înmulţirea virusului SIDA de manieră temporară. Potrivit postului public de televiziune din Spania, este vorba de o nouă strategie, care, deşi nu presupune vindecarea...
Un vaccin nazal împotriva tusei convulsive, testat cu succes pe oameni Un vaccin nazal împotriva tusei convulsive, din care o singură doză ar putea fi suficientă pentru a proteja bebeluşii sub şase luni, a fost testat cu succes pe oameni, potrivit unui studiu preliminar publicat miercuri în revista ştiinţifică online Plos One.
Vaccin împotriva virusului Ebola urmează să fie dezvoltat de un consorțiu internațional din care face parte și GSK Un vaccin candidat pentru Ebola urmează să fie administrat unor voluntari sănătoși din Marea Britanie, Gambia și Mali începând cu luna septembrie, ca parte dintr-o serie de studii de siguranță a unor potențiale vaccinuri vizând prevenirea bolii care a generat mai mult de 1.200 de victime în cadrul actualei...