Cele mai citite
 


Săptămâna Alăptării, sărbătorită la nivel mondial
marţi, 3 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Între 1 şi 7 august se sărbătoreşte, la nivel mondial, Săptămâna Alăptării.
Alăptarea este considerată de specialişti ca fiind foarte importantă pentru nou-născuţi.
Studiile efectuate de IOMC (Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi a Copilului) arată că, pe plan naţional, un procent foarte mic, de numai 16% dintre copiii cu vârste cuprinse între o lună şi şase luni, beneficiază exclusiv de lapte matern.
Perioada medie de alăptare este de 3,9 luni, în condiţiile în care specialiştii recomandă un minim de şase luni de alăptare.
Primul pas în asigurarea unei nutriţii echilibrate pentru micuţi este informarea corectă asupra beneficiilor celei mai sănătoase hrane pentru bebeluşi - laptele matern.
'Alimentaţia la sân este variantă ideală pentru nou-născuţi. Este foarte important ca mamele să conştientizeze faptul că laptele matern este perfect adaptat nevoilor nutriţionale ale sugarului şi protejează bebeluşul de infecţii microbiene sau virale', a declarat prof. dr. Marin Burlea, Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Într-o perioadă în care micuţul are nevoie de trei - patru ori mai multă energie decât un om matur (per kilogram), laptele matern răspunde perfect acestei necesităţi, asigurând o creştere sănătoasă, prin conţinutul în cantităţi echilibrate de grăsimi, carbohidrati, proteine sau hormoni de creştere susţin specialiştii.
De asemenea, bebeluşii hrăniţi la sân sunt mult mai feriţi de infecţii microbiene şi virotice (infecţii gastrointestinale, urinare etc.) şi unele boli (respiratorii şi digestive). Astfel, prin intermediul anticorpilor, hormonilor şi enzimelor din laptele matern, copilul îşi dezvoltă un sistem imunitar puternic.
Un alt aspect foarte important este că laptele matern conţine nutrienţi numiţi oligozaharide prebiotice, care hrănesc bacteriile bune din stomacul copilului, combătând astfel potenţiale infecţii.
De asemenea, alimentaţia la sân aduce beneficii şi mamei, unele dintre acestea fiind reducerea riscului cancerului la sân şi ovarian.
Milupa a creat Ghidul de alăptare disponibil gratuit pe www.milupa.ro.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptare exclusivă până la vârsta de 6 luni şi alăptare în continuare, pe lângă o alimentaţie complementară adecvată, până la doi ani.
Alăptarea exclusivă' înseamnă că nici un alt lichid sau aliment (lapte praf, ceai, apă etc.) nu este dat copilului, în afară de laptele matern.
Aproximativ 97% dintre femei sunt din punct de vedere fiziologic capabile să alăpteze cu succes, pe termen lung, indiferent de vârsta, mărimea sau forma sânilor. Chiar dacă mama poate contacta o mastită (infecţie a sânului), procesul de alăptare nu trebuie înterupt susţin specialiştii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alaptarea - beneficiile laptelui matern Alaptarea presupune hranirea unui copil cu laptele provenit din sanul matern. Laptele matern este un lichid “viu” ce protejeaza copiii de boli si contribuie in mod activ la dezvoltarea fiecarui sistem din organismul copilului. Alaptarea stimuleaza sistemul imunitar al bebelusilor si protejeaza impotriva...
De ce laptele praf e bine să conțină colostru? În primele 6 luni de viaţă, nou-născuţii sunt foarte vulnerabili în fața infecţiilor deoarece singurul sistem de apărare pe care organismul lor îl are este cel dobândit de la mamă în perioada sarcinii.
Vitalact Immunity Junior - ajutorul de nădejde al mămicilor Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cercetările şi experienţa a milioane de mămici au dovedit că cea mai bună cale prin care îţi poţi hrăni copilul este aceea de a-l alăpta. Dacă din motive specifice nu poţi face asta, soluţia o reprezintă formulele de lapte pentru nou-născuţi şi bebeluşi...
Peste 1200 de bebeluşi au beneficiat de lapte praf gratuit în sectorul 2 în primele luni ale anului Peste 3.670 de cutii de lapte praf au fost distribuite de Primăria sectorului 2, de la începutul anului până în prezent, pentru 1.253 de copii nou-născuţi ai căror părinţi au solicitat acest drept, conform prevederilor legale, informează un comunicat al primăriei transmis joi AGERPRES.
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Campanii pro-alăptare la nivel mondial: Guvernul britanic vine cu o nouă iniţiativă Laptele matern este cea mai bună alimentaţie pentru copiii mai mici de şase luni, aminteşte cu regularitate Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În realitate, însă, alăptarea este departe de a fi o practică adoptată de toate mamele. În Marea Britanie, unde doar o mamă din două îşi alăptează copilul...