Cele mai citite
 


Mulţi oameni îşi amintesc evenimente pe care nu le-au trăit niciodată
marţi, 3 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Psihologii au descoperit, în cadrul unui studiu, că unul din cinci oameni îşi aduce aminte cu precizie lucruri despre care ştie că nu i s-au întâmplat niciodată. Ei spun că multe din cele mai preţioase amintiri ale noastre ar putea să nu se fi petrecut în realitate.
Cercetările au pus în evidenţă imperfecţiunea memoriei şi au explicat de ce două persoane pot avea amintiri deosebite despre aceleaşi conversaţii şi evenimente. Cercetătorii de la Universitatea Hull (Marea Britanie) au întrebat 1 600 de studenţi dacă au avut vreodată experienţe de falsă memorie. O cincime dintre ei au spus că au avut amintiri 'ficţionale', cele mai multe dinainte să aibă 4-8 ani, informează publicaţia 'Psychological Science'.

'Memoria autobiografică ne conferă un simţ al identităţii şi este de obicei destul de exactă ca să ne putem trăi viaţa', a afirmat cercetătoarea Giuliana Mazzoni în Daily Mail. 'Însă cercetările noastre arată că nu tot ce ne amintim din trecutul nostru este adevărat. Ele mai indică şi că acest fenomen al amintirilor false este mult mai frecvent decât s-ar putea crede', adaugă cercetătoarea.

'Dacă aceste amintiri nu se schimbă sub imperiul evidenţei, pot fi considerate în continuare o parte a experienţei autobiografice individuale', mai spune Giuliana Mazzoni.

Cercetările s-au mai ocupat şi de felul în care terapeuţii fac să revină în mintea adulţilor amintirile pierdute ale unor abuzuri suferite în copilărie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu: Utilizarea reţelelor sociale poate afecta structura creierului Un studiu realizat de BUPA Health and Wellbeing din Marea Britanie, prezentat în România de MediHelp International, indică o posibilă legătură între numărul de prieteni pe care o persoană îi are în cadrul reţelelor sociale şi mărimea anumitor părţi ale creierului.
Marea Britanie: Studiu privind riscurile utilizării telefonului mobil asupra creierului la copii Peste 160 de licee de la periferia Londrei vor primi în aceste zile o invitaţie pentru înscrierea elevilor la un studiu privind impactul telefoanelor mobile asupra dezvoltării creierului, a anunţat ministerul Sănătăţii din Marea Britanie, relatează AFP.
Studiu al oamenilor de ştiinţă americani despre pierderea memoriei la bolnavii cu leziuni cerebrale Oamenii de ştiinţă nord-americani cercetează dacă pacienţii cu leziuni cerebrale îşi pierd într-adevăr memoria sau îşi dezvoltă o 'memorie falsă', care îi împiedică să distingă obiectele familiare de cele noi, semnalează un articol publicat joi, transmite Efe.
Kilogramele în plus pot afecta memoria (studiu) Un nou studiu britanic sugerează faptul că, pe termen lung, persoanele supraponderale au o memorie mai slabă decât cele cu greutate normală. Astfel, la necazurile provocate de kilogramele în plus - diabet, hipertensiune arterială, boli cardiace - se adaugă şi efectele asupra memoriei episodice. Cercetarea...
Covasna: 14 studenţi au depus aplicaţii pentru bursele acordate de Consiliul local Sfântu Gheorghe Paisprezece studenţi aflaţi în ultimul an de studiu au depus aplicaţii pentru a obţine una dintre bursele oferire de Consiliul local Sfântu Gheorghe, care a alocat în acest scop suma de 100.000 de lei din bugetul local.
Oamenii care dorm în medie şapte ore se prezintă în formă mentală mai bună Un studiu realizat în Marea Britanie arată că îmbătrânirea creierului poate fi mai rapidă la cine doarme prea puţin, dar şi la cine întârzie prea mult în pat. Publicat în revista Sleep, studiul se ocupă de memorie, gândire şi vocabular. El dezvăluie faptul că 7-8% dintre cei care dorm mai mult de opt...